TNW The Next Web Conference 2022
Arjan Olsder
Arjan Olsder

TNW Conference, de highlights

The Next Web Conference was vorige week in Zaandam. Natuurlijk las je al over de interessante sprekers, maar we blikken graag even terug op het onbenoemde, overkoepelende thema van het evenement.

De semi-dominantie van Web 3.0

Wat opviel, was de dominantie van Web 3.0 gerelateerde onderwerpen op de verschillende podia. Zo veel dat het lastig was om goede keuzes te maken waar we wel en niet bij gingen zitten.

Web 3.0 gaat namelijk veel vernieuwing in jouw en onze levens brengen. Het meest bekende voorbeeld van Web 3.0 is het Metaverse van Meta (moederbedrijf van Facebook). Naast Meta zijn ook andere organisaties bezig met het ontwikkelen van een Metaverse en zien we grote merken investeren in aanwezigheid in al deze Metaverses. Het voordeel van deze ‘ eigen’ omgevingen is dat het mogelijk wordt gebruikers compleet te tracken zonder cookiegezeur zoals op het huidige Web 2.0. Voor Meta superbelangrijk omdat ze meer en meer grip verliezen op de interesses van gebruikers buiten het eigen Facebook.

Maar er zijn ook non-3D alternatieven die zich storten op het Metaverse. Zoals The Next Earth, waar je in 2D land op aarde kunt koppen en daar weer smart contracts op kunt zetten.

TNW The Next Web Conference 2022

Want dat is ook Web 3.0. Iedereen denkt bij blockchain vooral aan crypto, maar smart contracts is waar het echt om gaat. Die gaan jou als consument ook de mogelijkheid geven om zelf baas over jouw data te worden. Om bijvoorbeeld geld te vragen aan adverteerders wanneer die zich op jou gaan richten. Een ander voorbeeld zijn natuurlijk NFT’s, waarbij jij niet alleen eigenaar wordt van een plaatje, maar kunt verdienen aan alles om dat plaatje heen.

De Showvloer

Maar ik noemde het al semi-dominantie van Web 3.0. Want Web 3.0 stond alleen op het podiumprogramma. Op The Next Earth na, was geen enkele Web 3.0 partij op de showvloer aanwezig met een stand. Welk heel, heel, heel veel Saas partijen waarvan een groot deel StartUps. En soms een partij met hardware. Zo zagen we een 3D handscanner, maar ook een Nederlandse watertap die kraanwater filtert, koelt, bruist, en voorziet van een smaakje. Daarover later meer.

Volgend jaar

Wil jij volgend jaar ook naar The Next Web Conference? Omcirkel vast 15 en 16 juni 2023 in jouw agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.