Zeeman Albert
Zeeman Albert

Apple toont de nieuwe eigen M2 processor

Apple heeft met de M1 de stap gezet naar hun eerste eigen hart in de hardware. Apple blijft een uniek bedrijf waarbij de hardware en software op elkaar perfect zijn afgestemd. Met de M2 wordt natuurlijk alles beter, sneller en mooier. Wat zegt Apple er zelf van?

Als je de grafieken in de presentatie van Apple ziet denk je haast dat je met een M1 processor een oude computer hebt. De snelheid in verwerking van gegevens en grafische prestaties wordt met de M2 maar liefst 25% tot 35% beter ten opzicht van de M1. In de nieuwe MacBook Air zit nu ook een M2 en die kost straks minimaal 1600 Euro. Dan heb je een instap laptop van Apple voor een prijs die lang rond de duizend Euro zweefde Die prijsstijging is beduidend meer dan 35%> mooi natuurlijk dat alle nieuwe hardware nog meer kan, maar deze prijzen…..

Prestaties

De GPU – grafische prestaties – zijn zelfs 2,3 keer beter dan een 10-core Intel laptop aldus Apple. Het unieke zou m ook zitten in de snelheidswinst zonder meer energiebehoefte. Sterker wanneer de M2 gelijk moet presteren als een 10-core Intel processor dan zou de energie behoefte slechts 20% zijn vergeleken met de 10core processor. We zijn benieuwd of de onafhankelijke testen net zo positief zijn.

Met de M1 chip heeft Apple wel aangetoond de juiste weg ingeslagen te zijn en aanzienlijk betere prestaties te leveren dan met de Intel processoren die nog tot een paar jaar geleden de standaard waren in Mac computers. Vooral met videobewerking merk je de verschillen. De M2 heeft eigen ProRes videocodec functies aan boord waar video editors van zullen gaan smullen qua performance.

Intel – Motorola – Intel – Apple

Overigens waren wij ooit bij de aankondiging in 2006 dat Apple de Intel chips weer ging omarmen. Dat ging toen met veel bombarie en is nu dus al weer ver verleden tijd. Overigens was het Steve Jobs zelf nog die de richting naar een eigen chip en de M1 in gang heeft gezet.

Voor de volledige M2 specs kijk je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.