Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech MX Vertical; Ergonomische muis

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Bouw en afwerking
 • Algemene muiservaring
 • Prettige softwarematige features

THE BAD

 • Prijzig
 • Weinig hardwarematige features

Velen van ons, met een goede kans de meeste lezers van onze site, besteden veel tijd aan achter een computer. Voor een degelijk aantal mensen betekent dit dat er een gevaar bestaat voor repetitive strain injury, oftewel RSI. Al jaren zijn er verschillende muisopties verkrijgbaar die een bijdrage moeten leveren aan het tegengaan van dit probleem. De MX Vertical is de meest recente troef van Logitech.

Toen we op IFA de MX Vertical zagen, kwam de muis over als eigenlijk als een beetje generieke muis met een soortgelijke vorm als die we eerder bij andere ergonomische muizen zagen met mischien een iets betere afwerking. Echter waren er ook wat unieke features. Omdat de afwerking en vorm uiteindelijk toch een muis opleverde die uw reviewer wel beviel, hebben we de kans aangenomen om de muis eens onder de loep te nemen.

Sleuteleigenschappen

 • Ergonomische vorm voor minder spierbelasting
 • 4000dpi-sensor
 • Snel opladen
 • Tot drie appraten te koppelen (Easy Switch)
 • Meerdere apparaten te bedienen door van het ene naar het andere apparaat over te gaan middels Flow.
 • Bekabeld, via bluetooth of Unifying ontvanger te koppelen

 

Ontwerp

Ergonomische insteek

Logitech koos voor de vormgeving van de MX Vertical voor een hoek van 57°. Dit zou voor de gebruiker wat Logitech een natuurlijke handrukpositie noemt, moeten zorgen. Het gevolg zou zijn dat de druk op de pols verminderd wordt en de spierbelasting 10% lager zou liggen (in vergelijking met een traditionele, niet-verticale muis). Tevens zou het de gebruiker aanmoedigen om een meer ergonomische houding aan te nemen. Logitech stelt ook dat het gebruik van de MX Vertical zou resulteren in vier keer minder handbewegingen (in vergelijking met een traditionele muis met 1000dpi-sensor).

Afwerking

De eerste keer dat je de MX Vertical in je handen neemt, merk je dat je te maken hebt met een premium muis. De gehele bovenzijde van de body is afgewerkt met een soft-touch afwerking die prettig aanvoelt. Ook heeft Logitech ervoor gekozen om een bepaalde reliëf textuur aan te brengen wat de grip verbetert. De twee muisknoppen zijn niet van de coating voorzien. De strook aan de bovenzijde is vervaardigd van aluminium terwijl de dpi-knop van plastic is. Het onderste deel is hetzelfde afgewerkt als de muisknoppen.

Aan de onderzijde zien we de glij-pads die zo goed als over de gehele omtrek lopen. Verder zien we de sensor, een aan-/uitknop en switch-knop met de drie bijbehorende indicator-LEDs waarmee aangegeven kan worden met welke connector de muis verbonden is of moet worden. Later hierover meer.

Het muiswiel is van metaal met een rubberenafwerking. Het is feitelijk een rechtoe-rechtaan benadering van een muiswiel. Er zijn geen extra features zoals zijwaarts scrollen of de zgn. freewheel voor hyperscrolling. We vragen ons af waarom dergelijke features niet geïmplementeerd zijn voor het muiswiel in deze toch niet goedkope muis. Het muiswiel voelt redelijk aan. Het scrollen gaat redelijk soepel, maar het wieltje blijft ook makkelijk tussen trappen staan. Dit kan betekenen dat wanneer je bijvoorbeeld één scrollklik verder wil gaan, je niet altijd weet of dit ook een tik extra betekent op de muis. Als een wiel in het midden tussen trappen blijft staan heeft deze immers soms wel een volgende tik ingegeven en een andere keer niet. Meestal is dit geen probleem, maar het verschil in kwaliteit gaat om details. Met een implementatie als waar Logitech voor kiest is het een gegeven dat niet iedere muiswiel-tik hetzelfde representeert qua input.

Knoppen

De derde-knop-functie van het muiswiel voelt redelijk aan. Wat lichter was meer richting het ideale geweest. De duimknoppen hebben naar ons idee de juiste feedback, maar zijn qua afwerking wat aan de simpele kant. Op de een of andere manier vallen ze uit de toon ten opzichte van de overige knoppen. Goedkoper wellicht. Desondanks konden we er prima mee werken en valt er functioneel weinig aan te klagen.

De twee muisknoppen voelen perfect aan. Ze krullen iets over de voorzijde heen wat mensen met grotere handen of mensen die graag hun vingers over de hele lente van een muis laten rusten, als comfortabel zullen ervaren. De feedback van de knoppen is perfect. Aan het uiteinde voelt de feedback minder zwaar dan wanneer dichter bij de palm van de hand geklikt wordt. Dit is bij de meeste muizen het geval, maar door de onafhankelijke uitvoering van de knoppen op de MX Vertical, voelt het net wat beter aan.

De dpi-knop voelt eveneens prettig aan en lijken de juiste keuzen voor gemaakt te zijn, gekeken naar de functionaliteit.

Het is een beetje jammer om te zien dat Logitech ervoor gekozen heeft de MX Vertical niet uit te rusten met één of twee extra knoppen. De ruimte lijkt er te zijn en zeker als onderdeel van de MX-lijn en het feit dat het muiswiel ook redelijk standaard is gehouden, valt er naar onze mening wat te zeggen voor een wat bredere uitrusting.

 

Gebruik

Prettige vorm

Maar hoe is dat nu in daadwerkelijk gebruik zo’n ergonomische muis? Voelt dit niet vreemd aan? En klopt het, c.q. merk je überhaupt dat een dergelijke muis minder belastend is voor je arm? Om met de laatste vraag te beginnen, is het simpele antwoord daarop ‘ja’. De muis en de gerelateerde positie voelt meteen goed en natuurlijk aan en als je terug gaat naar een reguliere muis merk je in welk opzicht de ergonomische vorm van een verticale muis een bijdrage heeft. Ook het daadwerkelijk ‘muizen’ (bewegen) met de beoogde input op het apparaat voelt meteen naar behoren. De plaatsing van alle knoppen hebben we niets over te klagen en de hoek waaronder muis gebruikt wordt vormt geen belemmering voor het klikken (wat normaal gesproken een beweging van boven naar beneden is).

Software

De MX Vertical maakt gebruik van de standaard Logitech Options software. De software biedt een zeer toegankelijke interface waarmee alles aan de muis geconfigureerd kan worden zoals de toewijzing van de knoppen, de gevoeligheid van de beweging en muiswiel, etc.

On-the-fly cursorsnelheid instellen

De MX Vertical biedt middels de schakelaar voor de cursorsnelheid bovenop de muis de optie om te schakelen tussen twee verschillende cursorsnelheden, maar kan deze snelheden ook on the fly aanpassen door de knop in te houden en de muis te verslepen. Een prettig werkende feature waar uw reviewer ook meermaals gebruik van heeft gemaakt. Zo hebben we hier het scenario gehad met drie schermen waarbij het bij sommige werkzaamheden het nodig is om makkelijk (en dus snel) van het meest linker naar het meest rechter scherm (of andersom) te gaan, terwijl in het scherm zelf wat werkzaamheden verricht werden, waarvoor een tragere cursorsnelheid handig is. Denk hierbij aan grafische werkzaamheden of simpele Office-gerelateerde zaken waarbij het nogal eens nodig is een cursor op een exacte plek te plaatsen. Naar voorkeur kunnen variëren van hoe traag en snel iets moet gaan per taak had hierbij een meerwaarde.

Easy-switch en Flow

De MX Vertical kan met drie verschillende apparaten verbonden worden die gebruik maken van een Unifying-dongle. Dit werkt voor zover wij hebben kunnen testen met drie PC’s, feilloos. Nòg interessanter is Logitech Flow waarmee de muis op verschillende apparaten gebruikt kan worden alsof ze één apparaat zijn. Zo kun je bijv. je Windows PC hebben en je Macbook die gewoon op MacOS X kan lopen en de muiscursor kan zo van het ene naar het andere scherm bewogen worden.

Het blijft niet bij de werking van de muis. De Logitechsoftware zorgt er ook voor dat tekst en bestanden gekopieerd kunnen worden tussen twee apparaten die verbonden zijn middels Flow.

Accuduur

De batterijduur is van de MX Vertical is dik in orde. Op het moment van schrijven van deze review is de muis meer dan 10 uur gebruikt en hebben we de muis nog altijd niet aan de laadkabel hoeven hangen. De muis beschikt over snelladen, wat volgens Logitech betekent dat met één minuut laden, de muis weer drie uur gebruikt kan worden (hoewel dit uiteraard afhankelijk is van het gebruik en een inschatting betreft die waarschijnlijk op ingeschatte gemiddelden gebaseerd is). Interessant gegeven in deze is ook dat Logitech ervoor gekozen heeft de muis met een USB-C-aansluiting uit te rusten. Waar we in het verleden het idee hadden dat dit allang de norm zou zijn rond deze tijd, blijkt in de praktijk meestal nog altijd gebruik te worden gemaakt van micro-usb.

Gamen

We hebben even geprobeerd te gamen met de MX Vertical. Uiteraard totaal niet het gebruiksdoel van de muis, maar toch interessant om even te proberen. Uiteraard verwachtten we geen geweldige ervaring, maar met bijvoorbeeld RTS-games of worldbuilders is snelle beweging of een grote mate van precisie of responsiviteit niet noodzakelijk. We merkten echter dat de muis gewoon te groot is om zelfs voor dergelijke games geschikt te zijn. Op specifieke momenten worden toch wat snellere handelingen gevergd en is beweging vanuit de pols en vingers toch een vereiste, wat de MX Vertical ongeschikt maakt voor dergelijk gebruik, omdat deze er juist op gericht is dergelijke hand en polsbewegingen te beperken. Het testen met gaming wees ons op het gegeven dat de MX Vertical niet geschikt lijkt te zijn voor situaties waarin je niet je eigen tempo kan bepalen. Zijn er situaties buiten gaming waarin dit het geval is? We kunnen op het moment van schrijven nergens op komen.

Dus, prima muis voor standaard gebruik?

Tsja, als we dan zo positief zijn over de standaard muiseigenschappen, zouden we het gebruik dus aanraden voor regulier gebruik? Een lastige vraag. Uiteraard zijn zaken als voorkeuren en fysiek gevoel tot op een bepaalde hoogte persoonlijk. Verder worden we natuurlijk beïnvloed door het feit dat we al zo ontzettend lang met een reguliere muis gewerkt hebben, dat we de platte positie als natuurlijk zijn gaan zien. Het zal ongetwijfeld ook zo zijn dat de werkelijke voordelen van een ergonomische vorm, pas op langere termijn gevoeld gaan worden. Wellicht dat mensen die nu al met RSI-problemen zitten, wél direct een verlichting zullen voelen op gestreste onderdelen in hun hand, pols en/of arm.

Ook vragen we ons af hoe het zit met handgrootte. Zonder een uitspraak te doen over de vraag of mensen met verschillende handgroottes ook in verschillende mate een voordeel uit één maat ergonomische muis halen, twijfelen we wel over in hoeverre de MX Vertical geschikt is voor mensen met kleinere handen. Voor hen valt aan te raden om de muis vooraf eens te proberen en goed te overwegen of de muis voor hen is.

Alles bij elkaar is het in ieder geval niet zo geweest dat de MX Vertical uw reviewer heeft weten te verleiden tot het standaard gebruik van een verticale muis.

 

Conclusie

 

De Logitech MX Vertical bood uiteindelijk een prettige muiservaring en de ergonomische voordelen kwamen duidelijk terug tijdens onze testperiode. Wat de concrete muiseigenschappen betreft is de muis dik in orde. De afwerking, bouw, knoppen en de plaatsing van alle elementen valt weinig over te klagen.

De vraag is echter of dit voldoende doortelt voor mensen die weinig problemen ervaren met de huidige ervaring die vooralsnog als de norm wordt gezien.

Een ander punt waar we tegenaan liepen is de prijs. Logitech heeft de adviesprijs gezet op € 109,- en in de retail is de muis op het moment van schrijven voor ongeveer € 95,- te vinden. We hebben het over een niche-product en deze kosten in de regel nu eenmaal wat meer. Maar feit blijft dat het uiteindelijk een muis is met minder features voor de prijs dan vele alternatieven. Als je niet specifiek in de markt bent voor een muis met een ergonomische vorm, valt de MX Vertical lastig aan te raden. Ben je dit wel en past het formaat van de Logitech bij je handen, dan kan het mede door de softwarematige features een prima optie zijn.

2 reacties

 1. Ik werk er sinds kort dagelijks mee. Ik kamp al jaren met RSI. Moet daarom dagelijks goed op m’n werkhouding letten. Deze muis helpt mij hier enorm bij.
  Goeie review. Ik kan mij er geheel in vinden. 1 aanvulling: Het went snel.
  Het is de eerste keer dat ik een dergelijke muis heb aangeschaft. Voor mij is het de prijs meer dan waard. Ben er meer dan tevreden mee.

 2. Ik heb hem net binnen en ik ben er vooralsnog zeer tevreden over. Net als PJ ervaar ik dat het snel went. Ik heb vooralsnog geen RSI-klachten, maar ik voelde onmiddellijk een ontlasting van mijn pols en schouder en die laatste wilde bij mij nog wel eens kwetsbaar zijn (fanatiek golfer); nooit gerealiseerd dat muisgebruik daar zo’n sterke impact op had (en daar zal ik ongetwijfeld niet de enige in zijn). Het is nog kort dag, maar ik denk dat ik “om” ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.