Logo GadgetGear.nl
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Franke Perfect6 Pollux met Combi Boiler

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • - Ziet er waanzinnig uit
 • - Grote boiler
 • - Altijd warm water
 • - Sprankelend en ijskoud water

THE BAD

 • - Behoorlijke investering

De kokend water kraan is allang niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Menig huishouden heeft inmiddels dan ook een kokend water kraan in de keuken zitten. Het is dan ook niet gek dat er in deze productcategorie volop wordt doorontwikkeld. Zo zijn er inmiddels kranen waaruit je naast koud, warm en kokend water ook gezuiverd water kunt halen.

Sommige merken gaan nog een stap verder

Sommige merken gaan hierin zelfs nog een stapje verder. Neem bijvoorbeeld het merk Franke die een multi-water kraan heeft ontwikkeld waarmee je naast koud, warm, kokend en gezuiverd water ook ijskoud en zelfs bruisend water kunt halen. Kortom een 6 in 1 systeem. En dat is precies het systeem wat wij vandaag gaan testen.

Voor ieder wat wils ; De Franke Perfect6

De meeste van jullie kennen Franke wellicht van de koffiemachines of professionele keukenapparatuur. Inmiddels heeft Franke dus ook een uitgebreid assortiment kokend water kranen. Zo heeft Franke o.a. een systeem met:

 • Kokend, warm en koud water (Perfect 3)
 • Kokend, warm, koud en gezuiverd water (Perfect 4)
 • Kokend, warm, koud, gezuiverd en gekoeld water, sprankelend (Perfect 6)

Wij testen vandaag dus het meest uitgebreide systeem de Perfect 6 Sparq met kokend, warm, koud, gezuiverd, gekoeld en sprankelend water.

 

Franke Perfect6
Franke Perfect6

Waar te beginnen

Het Perfect 6 systeem van Franke bestaat uit een aantal componenten. Zo heb je uiteraard de kraan, een combi boiler, een aansluitbox (genaamd M-Box) en aangezien deze kraan ook bruisend water geeft ook een Sparq boiler waarin een koolstof flest zit verwerkt.

Hieronder een korte beschrijving per onderdeel.

Kies een systeem

Wij adviseren om altijd te beginnen met de keus voor een systeem. Bedenk hierbij goed op welke manier je het multi-water systeem wil gaan gebruiken. Tuurlijk het meest uitgebreide systeem klinkt aantrekkelijk alleen hangt hier ook een prijskaartje aan. Maak je bijvoorbeeld geen tot weinig gebruik van bruisend water maar wil je wel de luxe van gekoeld water dan is de Perfect 5 wellicht een betere keus dan de Perfect 6. Wij kozen voor het meest uitgebreide systeem (Pefect 6) omdat we fanatieke bruisend water drinkers zijn.

Selecteer een boiler

Heb je een systeem gekozen, dan is het tijd om een boiler te kiezen. Je hebt hierbij drie opties:

 1. Combi S
 2. Combi XL
 3. Combi Xcellent

Iedere boiler heeft zijn eigen voor-en-nadelen. Zo heb je met een XL boiler de beschikking over 18 liter warm water en 4 liter kokend water indien staand geplaatst. Ik zeg bewust kokend of warm water aangezien de boiler is aangesloten op een koud waterleiding. Is je boiler leeg dan heb je dus geen beschikking over warm water tot het water weer is opgewarmd. Nu is 10 liter warm water vrij veel dus zal je hier in de praktijk niet vaak tegen aanlopen.

De Combi S is het kleinere broertje van de Combi XL en heeft een capaciteit van 5 liter warm water en 3 liter kokend water. Ook deze boiler is enkel aangesloten op de koud waterleiding.

En dan heb je nog de Combi Xcellent. Dit is de boiler die wij hebben geïnstalleerd aangezien je met deze boiler altijd de beschikking hebt over warm water. In tegenstelling tot de andere twee boilers (Combi S & XL) wordt deze boiler namelijk wel op de warm waterleiding aangesloten waardoor je voor warm water niet afhankelijk bent van de boiler. De boiler wordt dus enkel gebruikt voor kokend water waarbij de capaciteit met 5 liter hetzelfde is als van de Combi Boiler S.

Kies je kraan

Oké je hebt een systeem gekozen, je hebt een boiler gekozen dan is het nu misschien wel tijd voor het leukste gedeelte; het kiezen van een kraan. Kies je voor de Perfect 6 dan heb je de keuze uit drie modellen waarbij ieder model in vier kleuren (Black, Gold, Copper, Anthracite en RVS) verkrijgbaar is. Wij hebben gekozen voor een zwarte Industrail Black Pollux kraan omdat deze perfect past bij het ontwerp van onze keuken. Andere optie is de rondere Helix of de hoekige Mondial.

 

Franke Perfect6
Franke Perfect6

 

Het design

Bij het design willen we nog wel even stilstaan want de zwarte pollux kraan die wij hebben gekozen is een echte eye-cather in de keuken geworden. Dit komt mede door het zwarte geborstelde metaal wat je niet op iedere kraan tegenkomt. De mooie ronde vormen en de verlichte bedieningsknop maken de kraan helemaal af. 

De verlichte bedieningsknop

Aan de linkerkant van de kraan vind je dus een mooie verlichte ronde bedieningsknop. Deze knop is niet alleen mooi om te zien maar heeft ook nog een aantal handige functies. Zo kies je met deze knop voor kokend water (1x naar je toe draaien), bruisend (1x van je afdraaien), gekoeld (2x van je afdraaien) of gezuiverd water (3x van je afdraaien). Waar we vooraf nog wat sceptisch waren over dit systeem zijn we inmiddels helemaal om. De verlichte draaiknop is namelijk niet alleen mooi maar ook heel praktisch. Zo werkt het draaisysteem vlekkeloos en zit er ook nog een aantal handige functies verborgen in deze knop. Zo kun je door de knop twee keer snel in te drukken een glas water/thee vullen zonder de knop ingedrukt te hoeven houden en kun je door vier te drukken zelfs een pan vullen.

 

Franke Perfect6
Franke Perfect6

 

Kinderbeveiliging

Heb je net als ons kinderen dan vraag jij je wellicht af of dit systeem veilig is. Nu hebben ze hier bij Franke gelukkig goed over nagedacht. Om kokend water uit de kraan te halen moet je namelijk het systeem eerst “unlocken”. Dit doe je heel eenvoudig door 1x op de linker knop te druk. Dit betekend overigens niet dat er meteen kokend water uitkomt want na het indrukken van de knop moet je eerst nog kokend water selecteren en daarna de knop nogmaals twee keer indrukken. Voor ons volwassen is dit een eenvoudige handeling maar voor kleine kinderen zijn dit dusdanig veel handelingen dat kokend water uit de kraan krijgen bij onmogelijk is.

Sprankelend water

Nu ben je net als wij waarschijnlijk heel erg benieuwd naar de kwaliteit van het bruisend water. Tuurlijk het klinkt heel mooi maar werkt het in de praktijk wel? Het antwoord hierop is volmondig JA. Het bruisend watersysteem van deze kraan is echt waanzinnig goed. Wij kunnen dan ook weinig verschil proeven ten opzichte van bijvoorbeeld de bruisend waterflessen uit de supermarkt en dat is nu precies wat je verwacht van een waterkraan in deze prijsklasse.

Onderhoud

Een koken waterkraan heeft iets meer onderhoud nodig dan een “normale” kraan. Wees gerust, dit betekend niet dat je iedere week aan het knutselen bent maar circa 1x per jaar moet je het filter vervangen aangezien deze kraan gezuiverd water geeft. Dit is in de praktijk geen hele grote klus. Wel brengt dit kosten met zich mee. Een nieuw filter kost namelijk € 79,- waardoor je toch ieder jaar wat kosten zal hebben aan het onderhoud van de kraan.

Ook de koolzuur fles zal je ééns in de zoveel tijd moeten vervangen. Één fles is goed voor ongeveer 100 liter bruisend water dus als deze op is zal je de fles moeten vervangen. Een nieuwe fles kost overigens € 20,- dus als je dit teruggerekend ben je nog steeds vele malen goedkoper uit dan de aanschaf van bijvoorbeeld 100 liter Spa.

Franke Perfect6
Franke Perfect6

 

Prijs

Investeren in een koken waterkraan betekend investeren in luxe en in het milieu. Ga je net als ons voor de meest uitgebreide variant; Perfect 6 dan betekend dit meteen heel veel luxe. Luxe die je overigens wel betaald want de Perfect 6 zoals wij hem hebben geïnstalleerd kost al snel € 2.699,-. Dit is een hele investering maar heb je de ruimte in je budget dan is dit zeker een investering waar je blij van zal worden.

Conclusie

De Franke Perfect 6 is niet alleen waanzinnig mooi maar ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. Ook de kwaliteit van het gezuiverde en bruisende water is erg goed. Wat ons betreft verdient de Perfect 6 dan ook een dikke vette gouden plak.

Proost, Franke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.