Logo GadgetGear.nl
RJ45 Tang
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Waarom een RJ45 tang een must is om netwerkkabels te knippen

In en om het huis kunnen zich een tal van klusjes voordoen. Als je een beetje handig bent, doe je dit natuurlijk het liefste zelf. Immers lukt dit het beste als je alles in eigen handen hebt. Althans, daar ga je van uit. Voor deze klusjes is het handig als je de juiste gadgets in huis hebt.

Van een horlogebandje inkorten tot draad snijden, tangen zijn het onmisbare onderdeel bij elke doe-het-zelver. Eén van deze gadgets is een krimptang. Een punch down tool met schaar, ook wel krimptang of RJ45 tang genoemd, is onmisbaar bij het aanleggen van kabels. Met deze tool kun je kabels strippen, indrukken en bevestigen.

Een krimptang wordt gebruikt om kleine metalen voorwerpen en bedrading te pletten om ervoor te zorgen dat een stevige sluiting of verbinding niet vanzelf weer opengaat.

Verbindingselementen van UTP kabels worden met een krimptang aan elkaar bevestigd

Deze tang klemt met kracht de draadparen die in de verbinding geplaatst zijn samen. Ideaal om de uiteinden van draden en verbindingsstukken te vervormen. De RJ45 tang maakt het gemakkelijk om de kabels te krimpen en zorgt voor sterke betrouwbare verbindingen. Voordat je een RJ45 tang koopt, is het verstandig om na te gaan of de tang compatibel is met de kabels die je wilt bewerken. Goed om te weten: van de verschillende soorten connectoren zijn de RJ45 connectoren de meest populaire die in internetkabels en andere netwerkkabels gebruikt worden.

Daarnaast goed om te weten: het is zaak dat de tang draden kan knippen en kan strippen. Zo hoef je niet meerdere gereedschappen te kopen.

Een aantal kenmerken om te controleren voordat je een RJ45 tang koopt

  • Naast het knippen en strippen van RJ45 kabels is het goed om een tang te hebben die ook andere connectoren krimpt.
  • Net als de connectoren, moet je ook het type kabel controleren. Er zijn verschillende standaarden CAT kabels die in computernetwerken gebruikt kunnen worden. Het is dus belangrijk een tang te nemen die verschillende CAT kabels kan krimpen.
  • Krimptangen zijn er in allerlei maten om verschillende diameters aan te kunnen. Er zijn zware en stevige tangen, zodat je voldoende druk kan uitoefenen, maar ook bestaan er lichtere tangen om te voorkomen dat de kabel breekt of beschadigd raakt.

Houd hier rekening mee als je een krimptang hebt gekocht

Als je een krimptang hebt, en je van plan bent om kabels te leggen, strip dan eerst een deel van de mantel weg, ontwar de kabels en rangschik de draden in de juiste volgorde, plaats ze in de connector, en gebruik de tang om de kleine pinnetjes in de draden te persen en de connector vast te zetten. Als je geen krimppistool hebt, geen probleem! Gebruik een schaar of een hobbymes om een stukje van de mantel aan het eind van de kabel weg te knippen, draai de kleine draadjes los en leg ze in de juiste volgorde, steek ze in de RJ-45 connector en gebruik een kleine, platte schroevendraaier om elk van de pinnen naar beneden te drukken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.