Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gaat Apple de T-Mobiles en Vodafones van de wereld buiten spel zetten?

Sinds de iPhone 13 wordt al voorzichtig gespeculeerd over de mogelijkheid om met de iPhone te bellen en internetten via satelliet internet. Met de komst van de iPhone 14 zouden de eerste concrete stappen door Apple worden gezet.

Hoewel het in eerste instantie nog beperkt zal zijn tot noodberichten wanneer je in een gebied zonder mobiel bereik bent, zal de iPhone 14 de eerste generatie iOS smartphones zijn die direct met satellieten kan communiceren.

Om dit te doen, gaat Apple gebruik maken van een satellietnetwerk dat in een lage baan rond de aarde hangt. Hierdoor kunnen de smartphones in het 2.4GHz spectrum met de satellieten communiceren. Dit netwerk is overigens nog niet werelddekkend en de bandbreedte lijkt dé reden dat Apple voor nu alleen noodberichten over het netwerk zal verzenden.

Deze release zou goed een eerste stap kunnen zijn naar het gebruik van een wereldwijd, dekkend netwerk in plaats van mobiele providers in verschillende landen. Met de eSIM is het kunnen verbinden met een provider al niet meer gebonden aan een SIM kaart, maar slechts nog een papieren aangelegenheid. Wanneer Apple het voor elkaar zou krijgen om voldoende bandbreedte en een goede wereldwijde dekking te bieden, zou het maar zo kunnen dat Apple ook de telefoonabonnementen in eigen beheer gaat nemen en daarmee afscheid neemt van de verkoopkanalen die iOS ook groot maakten.

Apple is niet de enige die hiermee experimenteert. Het schijft dat de Tesla Pi smartphone via het SpaceX netwerk het internet op kan. Ondertussen heeft het Chinees-Finse Nokia een eigen simkaart met wereldwijde dekking, waarmee ook Nokia de rol van telefoonprovider op zich neemt.

Mogelijk bevat de iPhone 13 Series ook al de hardware om met satellieten te verbinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.