Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Toshiba Canvio Slim – Externe HDD in elegante vorm

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Aluminium behuizing
  • Beperkt formaat
  • Nuttige en toegankelijke meegeleverde softwareoplossingen

THE BAD

  • USB Micro-B

Ondanks dat SSD’s de norm worden voor opslag en cloud-diensten steeds meer als oplossing worden gebruikt, hebben harde schijven nog altijd relevantie doordat deze qua prijs per eenheid datagrootte nog altijd goedkoper zijn. De Toshiba Canvio Slim is een externe harde schijf in een dunne aluminium casing. Het product is al even uit, maar we vonden het toch interessant om deze aan een test te onderwerpen. Wij testten de 2TB-versie.

 

De Canvio Slim is een portable externe schijf. We hebben het over een zeer laag gewicht, klein formaat en de mogelijkheid om de schijf te voeden zonder externe voeding.

 

Sleutelfeatures

  • Aluminium afwerking
  • Ondersteuning voor Toshiba Storage Backup-software en Toshiba Storage Beveiligingssoftware (te downloaden van de Toshiba-site)
  • USB 3.2 Gen 1
  • Afmetingen: 107 × 75 × 12,5 mm (2 TB)

 

Uitpakken

De Canvio Slim komt verpakt met een USB Type A-naar-micro-B-kabel. Zoals eerder opgemerkt in de Canvio Flex-review, telt voor Toshiba kennelijk dat ze liever wat geld besparen versus het implementeren van een USB-C-aansluiting die we liever gezien hadden.

De kabel is iets langer dan 35 cm. Aangezien dit soort schijven vooral in combinatie met een notebook gebruikt zal worden, is dit geen verkeerde keus; langere kabels zouden alleen maar in de weg zitten. Echter zullen er zat mensen zijn die nog altijd gebruik maken van een desktop en afhankelijk zijn van de aansluitingen op de systeemkast of een hub in de monitor wat in de meeste gevallen betekent dat de schijf dan los bungelt. Niet ideaal voor een HDD. Een langere kabel, als het even kan ook meer flexibel, en misschien een kabelbinder (als er geen tweede kabel meegeleverd kan worden) om problemen met een te lange kabel tegen te gaan zou voor veel gebruikers bevorderlijk zijn. Maar goed, dan hebben we het ook over een grotere verpakking, hogere transportkosten, etc., wat weer doorberekend wordt in de prijs. En natuurlijk kan je achteraf een eigen oplossing aanschaffen.

 

Design

De case van de Canvio Flex is grotendeels van aluminium vervaardigd. Zowel de boven als onderzijde bestaan uit een aluminium element, terwijl het middelste deel van plastic is. In een van de hoeken is een blauwe HDD-led toegepast. We denken dat de externe HDD in geen enkele setup zal misstaan qua uiterlijk.

We zien nergens een vermelding van Toshiba’s bekende anti-schok-implementatie in de productinfo. Ondanks dat de case vrij stevig aanvoelt wil je een externe HDD niet laten vallen, zeker niet wanneer deze aan het schrijven is.

Qua geluidsproductie zouden we zeggen dat de schijf ongeveer gemiddeld scoort in zijn klasse. Geluidloos wordt hij nooit maar met een geluidsproductie tussen de 10 en 20 dB is het gewoon een erg stil product en maakt het geen geluid waar een gemiddelde gebruiker zich aan zou storen.

Met een formaat van 107 × 75 × 12,5 mm is de 2 TB-versie (de 1TB-versie is 3,5 mm dunner) die we getest hebben redelijk dun gebleven. Maar je stopt deze schijf niet even weg in een organizer en voor een gemiddelde binnenzak zal hij net te zwaar zijn. Maar goed, de case moet een 2TB 2,5″-schijf herbergen, dus er zijn beperkingen in termen van wat mogelijk is.

 

Intern

Toshiba zet de Canvio Slim neer als een schijf voor Windows. Dit betekent dat de keus gemaakt is om de schijf geformatteerd in NTFS-bestandssysteem af te leveren. Wil je de schijf gebruiken voor Linux of Mac, dan zul je deze dus eerst moeten formatteren. Op Android leek Solid Explorer de schijf te zien, maar liep de app vervolgens vast. De standaard Samsung file manager zag de schijf echter gewoon meteen en kon deze in NTFS-format ook benaderen. Voeding via een telefoon lijkt dus geen probleem te zijn.

Intern is door Toshiba voor de Canvio Flex een 2,5″ Toshiba MQ04UBD200-schijf met de JS0B0U-firmware toegepast. Een schijf uit een serie die we vaker tegengekomen zijn.

 

Software

Toshiba levert twee stukken software bij de Canvio Slim; backup-software en beveiligingssoftware, beiden van eigen makelij. Als we de Canvio Slim voor het eerst aansluiten, zien we een snelkoppeling met een link naar beiden pakketten.

Beiden pakketten spreken eigenlijk voor zich, en komen heel logisch over. In het geval van de beveiligingssoftware is het nodig om de software op het systeem in kwestie geïnstalleerd te hebben staan. Iets wat bij het accessen van de schijf ook aangeboden wordt. We denken dat de twee pakketten weliswaar niet voor iedereen nut zullen hebben, maar voor hen die wel denken te kunnen profiteren van de betreffende functionaliteit makkelijk te gebruiken zijn. Mensen met meer eisen op dit front zullen waarschijnlijk al eigen pakketten hebben.

 

Benchmarks

Zoals altijd runnen we wat synthetische benchmarks en daarnaast wat praktijk tests. De synthetische tests geven het resultaat waar de schijf toe in staat zou moeten zijn, terwijl de random en praktische tests iets zeggen over wat je in de meeste gevallen kan verwachten als je de schijf zelf in gebruik neemt.

De benchmarks laten geen verrassende uitkomsten zien wanneer we kijken naar de te verwachten prestaties van de toegepaste schijf. Zelfs bij de random-tests laat de output zien dat de Canvio Slim prima cijfers overlegt.

Crystal Disk Mark & Atto:

Lees; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune:

Schrijf; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune:

 

Conclusie

We kunnen tevreden zijn met de prestaties van de Toshiba Canvio Slim. We hebben het over een elegant gebouwde externe schijf van een prettig formaat die bovendien het geluid beperkt houdt. Dat gekozen is voor een micro-B-USB-aansluiting in plaats van USB-C is jammer (doch niet ongebruikelijk).

De prestaties zijn in orde, dus daar hebben we weinig over te klagen. Zowel de synthetische als de praktische tests zetten cijfers neer die weinig verrassend zijn voor de toegepaste schijf. Toshiba geeft verder 3 jaar garantie op de Canvio Slim, een jaar langer dan je meestal kan verwachten.

De Canvio Slim is voor zover wij weten ook de enige externe schijf met een dergelijk dun, klein profiel en een aluminium behuizing op het moment van schrijven, terwijl het alternatief met plastic behuizing slechts 10 euro goedkoper is. Daarmee vormt de Canvio Slim een prima aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.