Philips WiZ Spot PAR16 GU10
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips WiZ Spot PAR16 GU10

Hier op kantoor wilden we het toilet net even wat slimmer (en frisser) maken. Tijd dus om te klussen met een Spot PAR16 GU10 in combinatie met de bewegingssensor die we in 2021 al hedden getest.

Omdat de toiletruimte autonoom gaat reageren op mensen die binnenwandelen, is WiZ een ideaal platform. De onderdelen zijn relatief goedkoop en de app omvat erg veel mogelijkheden om het gedrag van de lamp in te stellen. Wat deze lamp ook goedkoper maakt is het feit dat het een Tunable White Smart LED is. Met andere woorden, het lampje geeft verschillende tinten wit weer. Meer hebben we niet nodig voor het toilet.

Helaas zijn we de before foto vergeten. Maar dat was een plafond met standaard witte plafondplaten met de nodige beschadigingen en vlekken door een oude lekkage.

De klus

Omdat we weinig geld wilden uitgeven aan de verbouwing, kozen we dus voor het Philips WiZ platform. Een andere keuze was om de plafondplaten niet te vervangen, maar gewoon in een andere kleur te rollen. Hiervoor hadden we nog een restje turquoise muurverf van SPS liggen. Net genoeg en in één keer dekkend. We zijn lui, dus dat is wel lekker.

Philips WiZ Spot PAR16 GU10

Unboxing

In de verpakking zit het Spot PAR16 GU10 lampje en de documentatie. Meer verwachten we natuurlijk niet. Die van de bewegingssensor hebben we al eerder behandeld, dus daar gaan we het verder niet meer over hebben in deze review.

Setjes

Philips verkoopt de GU10 ook in verschillende combinaties met (inbouw) armaturen. Wederom om geld op de klus te besparen, hebben we een huismerkarmatuurtje gekozen van de bouwmarkt. Door de witte kleur en vierkant vorm prima complimenterend aan het systeemplatfond van de toiletruimte.

De bedrading

De oude verlichting verliep via een schakelaar die op de wand was aangebracht. Ideaal, want bij het verwijderen bleven alleen twee gaatjes in het tegelwerk over. De zwarte aardedraad verbonden we met een WEGO blokje met de bruine draad. Vanaf dat moment stond het stroompunt met de GU10 connector permanent onder stroom. Precies wat je nodig hebt voor slimme verlichting.

Activatie

Nu was het een kwestie van het lampje erin draaien en poef, er is licht. De app detecteert de Philips WiZ Spot PAR16 GU10 direct en ik kan hem toevoegen aan een kamer. Helaas moeten we de badkamer kiezen. Philips heeft geen icoontje voor de toiletruimte… jammer.

Philips WiZ Spot PAR16 GU10

In de app koppelen we meteen de WiZ bewegingsmelder aan de lamp in de ruimte. We stellen de vertraging in en de tijd dat hij aan moet blijven nadat er geen beweging meer is. Die zetten we op vijf minuten. Dit omdat we hebben gemerkt dat we wel heel stil kunnen zitten als we op onze telefoons TikTokdansjes aan het kijken zijn tijdens de grote boodschap. Met 5 minuten is de kans klein dat het licht halverwege uitgaat.

We hebben gekozen voor de daglicht instelling van het lampje, maar er is veel meer mogelijk. Zeker wanneer je deze setup zou gebruiken in een woning, kan ik me voorstellen dat je graag wilt dat het lampje later op de dag zachter aan gaat om te voorkomen dat je tijdens een pitstop in de nacht wordt wakker gestraald. Handig!

Conclusie Philips WiZ Spot PAR16 GU10

De Philips WiZ Spot PAR16 GU10 is een goedkope, slimme spot die perfect past in vrijwel ieder GU10 armatuur. Hij koppelt gemakkelijk en is eenvoudig te bedienen. Of zoals wij het nu doen, autonoom in te zetten.

WiZ GU10 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.