Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Gran Turrismo 7 voelt realistischer dan ooit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Bijzonder goede graphics
  • Heerlijke, bijna realistische gameplay
  • GT Café

THE BAD

Het was 1997. Ik liep de Bart Smit binnen, waar hij net lag. Gran Turrismo voor de Sony PlayStation. Wouw. Ik tikte 129 zuurverdiende guldens neer voor de titel. Een prijsstickertje dat nog steeds op het doosje zit, dat op zolder ligt. Inmiddels heb ik het zevende deel in handen… wat is er veel veranderd!

Nouja, de zevende? Met alle prologen, oppoetsbeurten etc. kwamen er tot nu toe al 12 titels uit op de verschillende Playstation consoles en natuurlijk de PSP (nee, nooit op de PS Vita!). Ontwikkelaar Polyphony Digital maakte zelfs een uitstapje naar de motorwereld met Tourist Trophy in 2006, maar dat hebben we ze inmiddels vergeven.

Daar sta je dan…

Op de track, Met je eerste bolide. Meteen gassen? Natuurlijk niet!? Het is een driving simulator. Tijd om eerst rijlessen te nemen, zodat de game zekerheid heeft dat jij weet wat je moet doen om lekker op de weg te blijven liggen. Hoe sneller jij jouw racelicenties weet te scoren, hoe sneller jij toffe races krijgt aangeboden.

Ook leuk is het GT Café. Daar ontmoet je Luca. Hij geeft je non-stop nieuwe opdrachten om uit te voeren. Dat kan zo eenvoudig zijn als dat je bij een auto de olie moet verversen, maar het kan ook een race winnen zijn. Jou beloning bestaat uit exclusieve auto’s, geld, uitnodigingen voor events etc.

Maar als je echt de spanning op wilt zoeken… dan ga je natuurlijk online. Polyphony Digital heeft zo hard gewerkt aan een toffe online ervaring dat er zelfs een hangout voor de racers is opgezet. Hier kun je met anderen strategieën delen voor tijdens de races of juist om te sleutelen aan je bolides.

Wil je echt je ranks bewijzen, dan duik je in de Sport multiplayermodus. Daar worden de ranked races gereden en organiseert Polyphony Digital regelmatig events in aanloop naar het officiële GT-kampioenschap.

Grafisch

Met Gran Turrismo 7 is het aan Polyphony Digital de beurt om te bewijzen wat het kan met de hardware van de PlayStation 5. Het is de eerste GT titel voor het platform en misschien wel dé game die eigenlijk de launchtitel voor de console had moeten zijn. Hij was simpelweg nog niet klaar…

De GT games hebben altijd de eer gehad tot de best uitziende games op de PlayStation consoles te behoren. Polyphony Digital stond dus zeker voor een uitdaging. Nu heb ik ook een Xbox Series X en speelde ik daar afgelopen jaar al de nieuwe Forza Horizon 5 op. Een prachtige arcaderacer die stiekem toch echt wel wordt ingehaald door de pixels die nu over mijn Philips OLED 806 4K TV knallen. 60 frames per seconde op 4K blijkt geen enkel probleem. Eerlijk gezegd is dit ver boven mijn persoonlijke verwachtingen.

Gameplay

De afgelopen jaren zijn Gran Turrismo en andere driving simulators wat uit de pas gaan lopen. Waar GT ooit dé goto titel was voor een realistische rij-ervaring, zijn er titels als als Assetto Corsa en iRacing die op dat punt veel beter scoren. Tegelijkertijd snappen we ook dat een enorme titel als deze toegankelijk moet blijven voor het grote publiek. Gran Turrismo is immers dé racinggame die iedere PlayStation gamer moet kunnen en willen spelen.

Toch durft Polyphony Digital het aan om de duimschroeven van de gamer iets strakker aan te draaien. Hierdoor is een rondje rijden in GT7 net even wat spannender geworden dan in voorgaande delen. Ieder gebrek aan contact met het asfalt ga je nu nog beter voelen tijdens je race. De samenwerking tussen GT7 en de DualSense controller is waanzinnig gedetailleerd. De ABS die tegen je triggers knalt, de regen die je bijna over je vingers voelt glijden. De sessies zijn intenser dan ooit.

Het vinden van de ideale lijn en de ideale setup van jouw bolide zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit. Iedere fout die je maakt, telt nu echt. Daar ik een echte kerbstone rijder ben, heeft de game me al meer dan eens voor de uitdaging gezet om de auto keurig in de binnenbocht te houden.

Net zo hard tellen de weersinvloeden op de weg. Sterker nog, zelfs gaten in het wegdek kunnen er voor zorgen dat jouw perfecte ronde nog heel ver weg is van waar je op dat moment stond qua rondetijd.

Conclusie Gran Turrismo 7

Als er één ding boven water staat, is het dat iedere Gran Turrismo game de lat voor Polyphony Digital hoger legt. Bovendien zochten we nog een racer die de kracht van de PlayStation 5 echt goed in beeld zou brengen. Op al deze fronten weet Gran Turrismo te scoren. Er is maar één racer die zich op dit moment de mooist mag noemen.

Gran Turrismo 7 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.