Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: 007 – No Time to Die (4K Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig verhaal
  • Een passend einde voor Daniel Craig
  • Relevanter dan ooit

THE BAD

De film kreeg uitstel na uitstel voor hij in de bioscoop te zien was. En toch lijken de scenarioschrijvers achter No Time to Die een actuelere film te hebben neergezet dan ooit tevoren.

Na de laatste James Bond films speelde Daniel Craig iedere keer weer dezelfde kaart. Hij gaf aan dat hij er klaar mee was om in de huid van 007 te kruipen. Kreeg een grotere zak met geld en zat weer in een volgende bondfilm. Niet dat we dat heel erg vonden, maar in No Time to Die zien we dat de scenarioschrijvers toch ook wel een beetje klaar mee zijn. Deze 25ste bondfilm knoopt dan ook een onherroepelijk einde aan de bondavonturen van Daniel Craig, die van dynamische blonde geheimagent stiekem toch ook al wel een beetje was veranderd in een sportieve grijze kerel.

Wellicht onbedoeld, zit No Time to Die ook vol in de actualiteit. Onze volgers zullen zien dat hij volop gebruik maakt van Nokia telefoons in deze film. Bij het graf van Vesper Lynd zit hier zelfs nog een heel dikke knipoog in doordat hij een de (in 2018, nieuwe) Nokia 3310 gebruikt en daarmee een aanslag overleeft. Inmiddels is de keiharde werkelijkheid dat Nokia’s uit steeds meer Europese winkelschappen verdwijnen omdat het Chiness-Finse merk wel geld had voor MGM, maar niet om haar patenten te betalen.

De verhaallijn gaat over biologische oorlogvoering en een virus dat uit een laboratorium wordt meegenomen en miljoenen mensen de dood in zou helpen. Al kwam dit Virus uit een lab in Londen in plaats van het verhaal dat rondgaat over de oorsprong van het COVID virus.

De scenarioschrijvers toppen het af door een internationaal incident te ontketenen in een Russische bunker en iets met clusterbommen. Nee, we willen niet teveel weggeven over het verhaal, dus meer vertel ik niet over deze scene.

No Time to Die lijkt ook de meest inclusieve bondfilm ooit te zijn. Zo erkent Q homoseksueel te zijn en introduceert MGM de nieuwe bond, een donkere vrouw met kort haar, een wat kil karakter en fijnzinnige humor. Zonder twijfel een enorme gok, maar ik vind het wel tof dat de studio deze enorme stap in de geschiedenis van Bond durft te zetten. 25 films lang was Bond immers een blanke vent. Laten we hopen dat deze transitie niet dezelfde kant op gaat als die van Ghostbusters, waar toch wel heel veel kritiek op kwam vanuit de fanbase.

En dan is er nog iets dat echt anders was deze film. Bond als familieman. We konden er op wachten. De escapades van James hebben geleidt tot een ongelukje en dat confronteert de geheimagent met een nieuwe zwakke plek. Precies datgene dat  hij altijd probeerde te voorkomen.

Bonus

Universal Pictures levert No Time to Die af in een duobox met een FullHD en 4K uitvoering van de film. Het beeldmateriaal is werkelijk fantastisch goed geschoten en lijkt echt de maximale contrastwaarden en scherpte van de Philips OLED 806 te vragen, waar we de film op hebben gekeken. Bij Universal hebben ze ook de moeite genomen om het bonusmateriaal op de 4K disc te zetten. Dus geen noodzaak om van schijfje te wisselen, al is niet al het bonusmateriaal in 4K. Dolby Audio/Atmos en Vision worden ondersteund op de disc.

Conclusie 007 – No Time to Die

Je moet stoppen op je hoogtepunt. Dat geldt ook voor acteur Daniel Craig. Craig krijgt een einde zoals geen enkele Bond die in 25 jaar heeft gehad en wordt er in deze film duidelijk uit geschreven in misschien wel het meest indrukwekkende eind van een bondfilm ooit. Het verhaal is opnieuw intens, heftig en voorzien van de bekende humor van de geheimagent. Of je nu fan bent van 007 of gewoon van een goed verhaal houdt, No Time to Die is een must-see!

No Time to Die kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.