Logo GadgetGear.nl
Samsung Galaxy S22 Lifestyle
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Microsoft, Samsung en Google nemen nieuwe maatregelen tegen Rusland

Samsung en Microsoft hebben aangekondigd dat ze per direct stoppen met het verkopen van producten in Rusland. Ze sluiten zich daarmee aan bij organisaties als Intel, AMD en Apple.

Met name de verkoopstop van Microsoft is interessant omdat die alle Microsoft diensten omvat. Hoewel onbekend is of Russen nog demoversies van software zouden kunnen gebruiken, kunnen ze in principe dus geen Windows, Office en andere applicaties meer activeren op hun hardware. In hoeverre Microsoft actieve Azure hostingpakketten uitschakelt is niet bekend. Dat zou voor het Russische bedrijfsleven enorme problemen kunnen opleveren en, afhankelijke bedrijven, volledig lam leggen.

Ook Samsung heeft besloten geen producten meer te verkopen in Rusland. Voor de Russische techsector betekent het dat opnieuw een belangrijke chipproducent stopt met leveren. De techsector in Rusland kon al geen Intel en AMD processors meer inkopen. Daar komen nu de Exynos chipsets en geheugenproducten van Samsung bij. Rusland wordt hierdoor helemaal afhankelijk van Chinese chipsets. Ook voor consumenten is het aankopen van nieuwe TV’s, smartphones en andere producten niet meer mogelijk. Samsung zegt op te stoppen met het verkopen van diensten. Op reeds gekochte Samsung producten kan het dus zijn dat bepaalde functionaliteiten niet meer zullen werken voor Russische consumenten. Maar daar zijn geen details over gegeven.

Ondanks het uitbreken van de oorlog, bleef Google best lang geld verdienen door advertenties te verkopen bij zoekresultaten van Russische gebruikers. Google werd al door Rusland op de vingers getikt doordat er advertenties waren die onjuiste publieke informatie zouden verspreiden. Daarop heeft Google nu besloten helemaal te stoppen met advertenties te verkopen in het land. Twitter en Snap stopten al eerder met de verkoop van advertenties. Google heeft nog niet besloten om diensten uit te zetten in Rusland en zou daarmee kunnen profiteren van het feit dat Microsoft er wel voor heeft gekozen haar producten en diensten er niet meer aan te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.