Arjan Olsder
Arjan Olsder

Zal Facebook Europa verlaten?

Terwijl Meta (Facebook) nog druk bezig is met de bouw van haar datacenter Zeewolde, dreigt het bedrijf haar diensten uit Europa terug te trekken. Reden is dat het van de EU data van Europese burgers niet mag delen met instanties in de VS.

Facebook is het laatste decennium flink gegroeid. Op basis van haar enorme reclame inkomsten, kocht het succesvolle kleinere netwerken als Instagram, WhatsApp, Giphy en zelfs WhatsApp. Bij de overname van WhatsApp werd Facebook al het mes op de keel gezet. De dienst stond bekend om versleutelde berichtgeving, waardoor berichten tussen gebruikers vertrouwelijk blijven. Het resultaat was dan ook dat er niet op berichtinhoud geadverteerd kon worden. Iets dat in de VS al is veranderd. Daar moesten gebruikers vorig jaar met nieuwe gebruiksvoorwaarden akkoord gaan.

De regelgeving rondom de privacy hangt Meta al jaren als een hakbijl boven het hoofd. Zeker sinds het Privacy Shield nietig werd verklaard door het Europese hof. Dat privacy shield zorgde ervoor dat Amerikaanse organisaties onder bepaalde voorwaarden persoonsgegevens van Europese burgers toch in de VS mochten opslaan. Sinds de vernietiging van die regeling is dat allemaal wel heel lastig geworden.

Meta spreekt nu dus in dreigende taal naar Europa. Het bedrijf zou Europa verlaten met haar diensten als de regelgeving rondom privacy niet zou worden aangepast. Daarmee zouden Europeanen de toegang tot Facebook, Instagram, Giphy en WhatsApp weleens kunnen verliezen.

Dat Meta deze zet nu maakt is niet heel raar. Het bedrijf verloor afgelopen maand een kwart van haar beurswaarde door teruglopende reclame-inkomsten. Iets waar investeerders verre van blij mee zijn.

Of Facebook daadwerkelijk Europa zal verlaten, is nog onduidelijk. Facebook heeft net de investering gedaan om het grootste datacenter van Nederland te bouwen in Zeewolde. Bovendien heeft het al eigen datacentra in Ierland (drie stuks), Noorwegen, Zweden en twee in Denemarken. Bovendien zijn lagere inkomsten uit advertenties nog steeds inkomsten voor het bedrijf.

Bovendien zou het verlaten van Europa ook ruim baan laten voor Europese sociale netwerken en berichtendiensten om het gat van Facebook op te vullen. Dat zou op langere termijn weer een bedreiging voor Facebook kunnen gaan vormen. Wellicht dus een geval van blaffende honden bijten niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.