Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 1320 AA Afkortzaag

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Mooie, complete levering
  • Zaagt echt ontzettend netjes
  • Goede afzuiging
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Met sleuven functie

THE BAD

  • De kans is groot dat je de gradenbogen en laser bij eerste gebruik nog even moet afstellen, maar eigenlijk is dat ook een pluspunt!

Is het een afkortzaag? Ja! Is het een verstekzaag! Ook! Is het een monster waarmee je toffe projecten kunt bouwen? Dat zeker! En daarom ga ik je alles vertellen over mijn avonturen met de Skil 1320 AA afkortzaag.

Unboxing

Wij kregen de afkortzaag geleverd samen met de Skil 1300 zaagstandaard die als optie wordt verkocht. Over die zaagstandaard praat ik verderop in deze review.

De Skil 1320 Afkortzaag wordt geleverd met een stofzakje (voor als je geen bouwstofzuiger hebt) en een lijmklem die gemaakt is voor de gaten die in de machine zitten. Natuurlijk krijg je ook een handleiding en een inbussleutel voor service en onderhoud. daarmee is het pakket mooi compleet, want het 10” 254mm zaagblad met 48 hardmetalen tanden zit al netjes in de machine.

Uitpakken en afstellen

Wanneer je de Skil 1320 Afkortzaag ontvangt, moet je deze deels zelf nog even in elkaar zetten. Heel spannend is dat niet. Alles wordt uitgelegd in de handleiding.

De Skil 1320 Afkortzaag is een zware machine die je in enorm veel standen kunt zetten. Hoewel hij af fabriek redelijk goed is afgesteld, is daar bij ontvangst ook echt nog wel wat werk te doen. Voor constructiewerk maakt een graad verschil immers niet uit en kun je meteen aan de slag, maar voor het fijne werk wil je zelf de gradenbogen nog even goed nalopen en corrigeren waar nodig. Wij zagen daar kleine afstelverschillen, maar…. Skil zorgt ervoor dat je alles met de hand fijn kunt afstellen. En dat is belangrijk.

Skil 1320 AA Verpakking

Wanneer je het zaagblad wisselt of veel met een machine als deze sleept, heb je altijd het risico dat er toch weer kleine afwijkingen in het zaagresultaat gaan ontstaan. Ook dan is het heerlijk dat je met kleine aanpassingen weer terug op het hoogste precisieniveau zit. Wij zijn echt heel blij met de mogelijkheden die Skil hierbij biedt, want ik het ‘vroegâh’ best vaak afkortzagen weggedaan omdat ze niet meer in staat waren om een mooie 45-graden hoek te zagen.

Dragen

Vrijwel iedere zaag in deze klasse bevat aan beide zijkanten gemakkelijke grepen om deze te dragen. Daarnaast plaatst Skil ook een extra handvat bovenop de zaag om deze goed vast te kunnen houden. Ideaal. Wanneer je de optionele zaagstandaard gebruikt, beschik je zelfs over snelspanklemmen onder de zaag. Zo zet je deze snel op de zaagstandaard.

Prestaties

De Skil 1320 Afkortzaag is een 230V machine. De zaag komt met een 15 ampère, 2.000 Watt motor. De motor levert jouw zaag een zaagsnelheid van 4.800 RPM op. De zaag neemt dus 230.400 happen per minuut uit het materiaal dat jij gaat zagen. Wil je een nog fijner resultaat, dan zijn er volop zaagbladen in de handel met een nog fijnere vertanding. In die zin is he standaard blad een prima allround blad waarmee je prima kunt zagen in fijn en grof hout. Het maximale formaat van balken dat je kunt zagen meet 90 x 300 mm. Dit Afhankelijk van de hoek kan dit minder zijn, zoals je in deze tabel ziet.

Dubbel versteksysteem

Naast een afkortzaag, is de Skil 1320 AA ook een verstekzaag. Het zaagblad kan zowel horizontaal als verticaal in een hoek worden gezet. Van links naar rechts kun je tot een hoek van 50° komen. Ook verticaal kun je het blad tot 50° kantelen. Wanneer je het blad horizontaal in een hoek zet, heeft Skil positieve aanslagen geplaatst op 0°, 15°, 22,5°, 31,6° en 45° . Je voelt dus wanneer je met de gradenboog op deze populaire hoeken komt en kunt ze zo extra snel instellen. Super handig!

Wil je alleen groeven zagen, ook dan is deze machine hierop in te stellen. Zo kun je bij herhaling een goed, gelijkmatig resultaat blijven neerzetten.

Grotere objecten zagen

Wil je grotere objecten zagen en rijkt jouw budget niet ver genoeg voor de Skil 1300 zaagstandaard, of heb je daar simpelweg geen ruimte voor? Aan beide zijkanten zitten beugels die je uit kunt trekken om grotere werkstukken beter te ondersteunen. Een super handige optie in het ontwerp van deze zaag.

Duurzaamheid

Wanneer je in een prachtige powertool investeert, wil je dat deze lang meegaat. Je wilt het maximale uit jouw investering haalt. Daar zien we veel aandacht voor terug in de opbouw van deze zaag.

Veiligheid

Bij een veelzijdige machine als dit, wil je geen ongelukjes. Immers is een vinger al snel weg als je niet uitkijkt. Natuurlijk plaatst Skil keurig een veiligheidskap om het grootste veel van het zaagblad. Wat overigens ook handig is voor het goed afzuigen van zaagsel en stof.

Daarnaast krijg je een lijmklem zodat je een handje minder nodig hebt om je werkstuk vast te zetten tijdens het werken. Ook de laser is een mooie waarschuwing voor waar de zaag het object zal raken. Daarnaast is er een asvergrendeling. Dat is belangrijk voor het snel en veilig wisselen van het zaagblad.

Skil 1300 Zaagstandaard

Skil leverde de zaag met haar nieuwe Skil 1300 zaagstandaard. Deze bevat rollers die je aan beide kanten kunt uittrekken voor wanneer je lange planken aan het zagen bent. Tijdens mijn klussen werd ik meermaals heel blij van deze flexibiliteit van de standaard.

De standaard komt ook met een eenvoudig, maar heel effectief systeem om de poten te vergrendelen. Hierdoor klap je ze heel snel in en uit. Ook hier is echt goed over nagedacht.

Iets anders dat Skil goed doet, is dat ze de klemmen die bij deze zaagstandaard zitten ook los gaan verkopen. Ze zijn redelijk universeel, waardoor je dan ook gemakkelijk ander stationair gereedschap op deze zaagstandaard kunt zetten. Heel slim van Skil.

Toch is er ook een minpuntje. Ik mis echt een vergrendeling van de wielen. Hierdoor kun je de zaagstandaard niet overeind opbergen tegen een muur. Hij zal dan altijd wegrollen. Ook kun je de linker roller niet helemaal naar beneden klappen bij het opbergen omdat een stuk metaal van de wielconstructie dan net in de weg zit. Voor een tweede generatie zou ik hier echt graag verbetering zien. Misschien zelfs met een klem waarmee je de standaard gemakkelijk aan een muur kunt hangen. Hoe minder op de vloer staat, hoe gemakkelijker je jouw werkplaats schoon kunt houden.

Skil 1300 Wielen

Maar buiten die punten om is het een prachtige, compacte en stevige zaagstandaard voor allerlei klussen. Echt een mooi stuk toegevoegde waarde aan de hele productbeleving.

Mijn kluservaring

De afgelopen drie weken ben ik ieder weekend met deze zaag aan het werk geweest. Eindelijk alle plinten in huis gelegd. Daarnaast heb ik deze zaag gebruikt om het werk aan een kinderbed af te maken waar ik al een tijdje mee bezig was. Mijn grootste project was echter een LEGO speeltafel voor de kinderen, waardoor ik het frame heb gemaakt met deze zaag. De tafel meet 210 x 210.

Conclusie Skil 1320 AA Afkortzaag

Laten we de azijnpissers even voor zijn. Ja, deze zaag met een 12 inch zaagblad zou een nog fijner zaagresultaat opleveren. Maar ook een fors grotere machine. Persoonlijk ben ik heel blij met de afweging die Skil heeft gemaakt om deze zaag zowel mooi te laten zagen als compact te houden, zodat je hem met plezier met je meesleept van klus naar klus. De machine is snel op te zetten en goed, fijn af te stellen. Dit zorgt ervoor dat je een machine koopt waarmee je serieus veel klussen blijft doen. Een duurzame investering dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.