Logo GadgetGear.nl
Y.at
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

📺💻📱⌚ als domeinnaam voor GadgetGear!? Het werkt in Opera

Links op basis van emoticons. Het bedrijf erachter noemt ze al heel schattig Yats. Hoewel het bedrijf (Yat) al een tijdje bezig is om emoticons als domeinnamen te verkopen, krijgt het concept nu bijval door de Opera browser die de emoticons vanuit de adresbalk ondersteunt.

Kort na de start van het internet werd het al mogelijk om TLD’s (domeinnamen) te kopen. De eerste set was redelijk beperkt tot .com, .org en .net. Niet al te kort daarna kregen landen hun eigen TLD’s. Voor Nederland is dat bijvoorbeeld .nl. De uitgifte van TLD’s werd altijd beperkt tot een klein aantal organisaties, waarvan de belangrijke internationale TLD’s in handen zijn van Amerikaanse beheerders. Ook dé reden dat de EU momenteel overweegt te investeren in eigen nameservers. Immers kan vanuit Amerika het internet op deze manier voor een groot deel ontregeld worden. Maar dat is een compleet ander verhaal.

Enkele jaren geleden werd de markt voor TLD’s verbreed en werd het mogelijk voor organisaties om zelf TLD’s te kopen. Denk aan domeinnamen eindigend op .amsterdam. Dit geeft meer ruimte voor creativiteit, maar organisaties moeten wel aan veel voorwaarden voldoen om een TLD uit te kunnen geven.

Bij Yat dachten ze daar anders over. Feitelijk verkopen ze daar forwards waarbij emoticons door de browser worden geconverteerd naar hun tekstuele waarde. Die strategie is in theorie niet heel waardevol omdat je dan altijd als URL https://y.at/📺💻📱⌚ zou moeten intikken. Zonder y.at/ voor de emoticons neer te zetten, zou jouw browser geen idee hebben wat het moet doen met die iconen.

Het is Yat echter gelukt om met de Opera browser tot een deal te komen. Daarbij worden emoticons in de adresbalk direct omgezet in een web adres. Dus zonder y.at/ ervoor. Daarmee verheft de browser bouwer Yat feitelijk tot een soort TLD registrar. Sterker nog, de domeinnamen op basis van emoticons vliegen nu als warme broodjes over de toonbank. Hoewel wij $5 betaalden voor onze combinatie van vier emoticons, betaalden we voor de combinatie 🕸️✈️👍$170. Overigens werd de WebsiteNazorg de registratie van emoticon urls geregeld voor ons. Wil je één of twee emoticons gebruiken, dan loopt de aankoop van het domein al in de tientallen duizenden euro’s.  Wel is het zo dat het altijd om een eenmalige betaling gaat. In tegenstelling tot een normaal domein heb je dus geen wederkerende kosten.

Het doel van Yat lijkt om het hele platform leidend te maken en te decentraliseren op de blockchain. De domeinen op basis van emoticons kunnen in theorie op een later moment worden omgezet in NFT’s. Bovendien heeft het bedrijf een groot, maar beperkt aantal emoticons beschikbaar gesteld. Dit om de komende jaren nieuwe mogelijkheden te blijven introduceren. Hoewel een bezoeker doorsturen nauwelijks geld kost, heeft de organisatie op haar schaal natuurlijk wel rekeningen die maandelijks betaald moeten worden, dus maandelijks inkomsten nodig.

In hoeverre andere browsers overstag zullen gaan om Y.at te gaan ondersteunen is nog niet bekend. We kunnen ons voorstellen dat grootmachten op de browsermarkt wellicht stevigere eisen zullen stellen dan dat een kleinere browser als Opera dit doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.