Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech Litra Glow

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Beter licht voor niet al te veel
  • Makkelijk te positioneren
  • Temperatuur en helderheid makkelijk instelbaar
  • Bruikbaar met veel standaard camera-accessoires

THE BAD

  • Te korte meegeleverde USB-kabel

We kregen va Logitech de kans de Litra Glow uit te proberen. Een entry-level verlichting voor streamers dat Logitech onder haar ‘For Creators’ label uitbrengt. De Litra Glow biedt voor een beperkt bedrag een licht-oplossing waarmee huidtinten op een goede manier weergegeven moeten kunnen worden.

 

 

Uitpakken

Wanneer we de Litra Glow uitpakken vinden we de lamp die al aan de houder bevestigd zit en een USB-C-kabel van 1,5 meter.

 

Sleutelfeatures

  • TrueSoft-technologie voor natuurlijke huidtinten
  • Langdurig streamen zonder probleem (UL-gecertificeerd, geen fotobiologisch risico na 12 uur blootstelling)
  • 3-weg monitorbevestiging; kantelbaar, draaibaar en in hoogte te verstellen
  • Kleurtemperatuurbereik: 2700 K – 6500 K

 

Ontwerp

De lamp zelf is compleet frameloos. We zien aan de onderkant een opening waar een 0,25″-20 schroefdraad in past, de standaard maat voor de meeste camera-accessoires, terwijl aan de achterkant we knoppen vinden voor het in-/uitschakelen, de helderheid en de kleurtemperatuur. Wie zien verder een de USB-C-aansluiting.

Kabel, maximale helderheid

De meegeleverde kabel van 1,5 meter is echt te kort om deze achter je desktop te pluggen voor velen. Gelukkig heeft onze monitor een USB 3.0-hub en konden we de Litra Glow daarin pluggen. De lamp werkt ook met USB 2.0, echter zul je in de meeste gevallen (sommige moederborden hebben de mogelijkheid meer stroom op een poort te zetten) een lagere maximale helderheid kunnen behalen.

Houder

De houder maakt het mogelijk om de lamp te kantelen en draaien en daarnaast in hoogte te verstellen. Verder zien we aan de achterzijde een uitsparing waarin je wat cablemanagement kan doen.

Diffuser

De toepassing van Logitech’s ‘Truesoft’-technologie zou ervoor moeten zorgen dat een subject met een genuanceerde zachte belichting goed in beeld gebracht wordt. Er is een randloze diffuser toegepast op de Litra Glow om, volgens Logitech “breed, verblindingsvrij licht te leveren zonder scherpe randen, harde schaduwen, hotspots of fall-off.”

Het uitgegeven licht kan gevarieerd worden in helderheid en temperatuur, middels de knoppen achterop alsmede in de software. We kunnen de knoppen inhouden voor een geleidelijk verloop of gewoon verschillende stappen door te tikken.

De Litra Glow gaat flink helder. We kunnen zonder enige probleem de volledige achtergrond verlichten. Op maximale helderheid en in de meest koele stand, komen we op een afstand van 80 cm op iets minder dan 300 Lux.

 

Software

Voor de ondersteunende softwaresuite is in het geval van de Litra Glow de keus op G-Hub gevallen. We zeggen het een beetje gekscherend terwijl het redelijk duidelijk is in welke categorie de LitraGlow valt en daarmee van welke software er gebruik gemaakt moet worden. We vinden het echter geen ideale situatie, het gegeven dat voor verschillende Logitech submerken er aparte suites bestaan. Op het moment van schrijven hebben we Logitech Setpoint, Options, Options+ en G-Hub geïnstalleerd staan. En dan kun je je ook afvragen of de Litra Glow niet ook een thuis zou kunnen hebben in Logitech Capture en/of Logitech Tune.

Hoe dan ook, G-Hub dus. We kunnen daarin de kleurtemperatuur en helderheid instellen, en daarnaast zien we een preview van het beeld van onze webcam en indicatie van de kleur en helderheid van de lamp zelf.

 

Prestaties

Ok, wat is het effect van de lamp, is het daadwerkelijk van meerwaarde ten opzichte van een normale lamp of de backlight van je monitor?

Een paar voorbeelden waarin we de Litra Glow aan- en uitzetten in een verlichtte en niet-verlichtte kamer. De monitor staat ten allen tijde aan met een wallpaper met hoofdzakelijk oranje accenten.

Vooraf: ja, zowel de gekozen helderheid als temperatuur kon beter. Hoe dan ook,  zien we dat de LitraGlow inderdaad een positief effect heeft. Is het als beginner de 70 euro waard versus gewoon een lamp tegen de witte muur tegenover je? Dat is een persoonlijke keus. Wel moeten we zeggen dat het niet perse een geweldige ervaring is om de LitraGlow tegenover je te hebben, zeker als deze wat helderder staat. Een oplossing als een computerbril die het blauw/hoogenergetisch licht deels weg filtert helpt, maar dat je deze moet opzetten is natuurlijk niet ideaal. Maar goed, dat is eigen aan het verlichten van je gezicht.  In een lichtere omgeving heb je er duidelijk minder last van. Misschien is het wel een betere oplossing om twee LitraGlows te gebruiken aan beide uiteinden van je scherm die je vervolgens minder helder kan instellen?

 

Conclusie

Concluderend kunnen we kort zijn over de Logitech Litra Glow. Het effect is positief, maar je zal voor jezelf moeten uitmaken of dit het geld waard waard is. We kunnen ons voorstellen dat streamers die 99% van de streamtijd zichzelf in een klein hoekje van het scherm weergeven het nut niet zien. Dit terwijl een makeup-streamer (jawel, nu raken we de expertise van uw reviewer) misschien een meer elaborate optie zal willen. Het is echter redelijk om aan te nemen dat voor het laatste gebruik je per definitie wat hogere eisen hebt.

Hoe dan ook, als je ervoor kiest wat verbeteringen aan te brengen en dit wat serieuzer wil nemen met een specifieke oplossing, kan de Litra Glow een prima startpunt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.