Google op een MacBook Pro
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Google Analytics binnenkort mogelijk illegaal

Afgelopen week kwam de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met een belangrijke waarschuwing voor website eigenaars. Nu is het nog mogelijk om Google Analytics op jouw site te zetten. De AP publiceerde daar zelfs een handleiding voor. Binnenkort is het mogelijk illegaal.

Eerder deze week oordeelde de AP van Oostenrijk, dat het gebruik van Google Analytics in strijd is met de richtlijnen van de overkoepelende Europese privacywetgeving GDPR. Hoewel Google doet aan versleuteling, is de AP van Oostenrijk niet overtuigd dat persoonsgegevens van websitebezoekers voldoende worden beschermd tegen spionage vanuit de VS.

Stichting Noyp opereert internationaal en heeft in Europa verschillende onderzoeken aangevraagd naar partijen die mogelijk data doorsluizen naar de VS. In totaal zijn 101 onderzoeken aangevraagd.

De AP heeft nu ter kennen gegeven dat het onderzoekt of Google Analytics inderdaad niet in lijn met de AVG opereert. Als dit zo blijkt te zijn, moeten website eigenaren dit jaar Google Analytics uit hun websites verwijderen. Het is dan ook de vraag wat dit voor andere Google diensten in Nederland gaat betekenen.

In het verleden heeft Google al diverse aanpassingen aan haar tools gemaakt om de Europese autoriteiten tevreden te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.