Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review OWC Envoy Pro Elektron, kleine, veilige en snelle externe opslag

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • klein
  • snel
  • betrouwbaar
  • universeel
  • kabel met adapter
  • extra software

THE BAD

Een externe SSD opslag kan handig zijn. Zeker nu laptops standaard met weinig opslag worden geleverd. Alles moet in de cloud volgens de makers. Nee dus. Maar anno 2021 zit je niet te wachten op een gigantische externe harddisk met dito voeding. De OWC Envoy Pro Elektron wil daar een oplossing voor zijn.

OWC zal bij relatief veel Nederlanders en Belgen niet echt bekend zijn. Ooit stond het voor Other World Computing en leverde het bedrijf vooral Mac gerelateerde randapparatuur en upgrade mogelijkheden. Nu is OWC iets breder met het aanbod en dus ook met deze SSD opslag.

Snel

Volgens OWC is deze kleine externe SSD rakkerde snelste, meest robuuste mini-ssd in het universum. Het is valbestendig, stofdicht en waterdicht voor het overbrengen van gigabytes aan gegevens in seconden met Macs, pc’s, iPads, Chromebooks en Android-tablets. Dankzij USB-C 3.2 is dat nu ook mogelijk. Geavanceerde NVMe-technologie levert potentieel tot 2x snellere prestaties dan andere draagbare schijven. OWC claimt 1011 MB/s snelheid in de echte wereld… Op onze Macs meten we maximaal 850 MB/s wat nog steeds erg goed is en voldoende voor vrijwel alle taken die je ook op jouw interne schrijf wilt doen. Denk aan zware Illustrator of Photoshop bewerkingen, maar ook videobewerken. Niets is zo belangrijk voor professionals als snelheid en betrouwbaarheid. We hebben onze testschijf heel wat uren laten kopieren, wissen en weer kopieren en steeds bleef de performance stabiel.

Klein

De SSD zit opgesloten in een kleine robuuste behuizing. Geen schroefjes of losse onderdelen. De aluminium behuizing zorgt voor een goede warmte afgifte. De gehele behuizing is zo groot als een luciferdoosje. Superdegelijk. Je kan er op gaan staan. Daarnaast is het ook nog eens stofdicht en waterdicht volgens de IP673 normering.

Universeel

Met de meegeleverde USB-C 3.2 kabel is de Envoy Pro Elektron te verbinden met Thunderbolt- en USB-Macs of pc’s die in het afgelopen decennium zijn geproduceerd maar ook iPads, Chromebooks en Android-tablets. Standaard is de SSD Universeel geformatteerd. Als bonus zit er op de kabel een USB-A adapter.
De kleine snelle externe schijf komt met de WOC software: MacDrive. Laat je niet misleiden door de naam van de app. Het is ook voor Windows… Met deze software kan je ook de schijf anders indelen en snel formatteren en op andere systemen uitleesbaar maken. Persoonlijk ben ik geen voorstander van dergelijke apps. Gewoon de standaard tools van een Mac en Windows zijn voldoende. De toegevoegde waarde van deze app heb ik nog niet ontdekt. Wat wel handig is , voor wie het nodig heeft, is dat je met de software de data kan beveiligen. Wel zo handig als je zo’n klein schijfje hebt. Voor je het weet laat je hem op t buro of in de trein liggen….

Gebruik

De OWC Envoy Pro Elektron blijkt in de praktijk een razend handige kleine en betrouwbare externe opslag te zijn die voelt alsof je opeens meer GB op je eigen systeem hebt. Videoprojecten kunnen prima op deze externe schijf geplaatst en bewerkt worden. Volgens de speedtest zou 4K ook geschikt zijn, maar daar liepen we wel tegen de beperkingen aan. Dat blijven gewoonweg grote bestanden om te bewerken en renderen. Met de kabel heb je direct ook een veelzijdige kabel bij je. Diverse malen hebben we het ook gebruikt om andere apparaten aan te sluiten.

Conclusie

De OWC Envoy Pro Elektron komt zijn belofte geheel na. Hij is klein, snel en betrouwbaar als externe SSD opslag om niet alleen als backup te gebruiken maar ook om mee te werken aan bestande. Een aanrader. De prijs is even slikken maar als het mogelijk is, koop direct de grootste opslag. Je zal er lang veel plezier van hebben. OWC geeft standaard 3 jaar garantie.
Prijzen vanaf 100 Euro tot 400 Euro voor 2TB.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.