Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Philips Portable SSD

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prestaties prima
  • Zeer compact formaat
  • Laag gewicht
  • Stevige behuizing

THE BAD

  • Geen USB Type-C naar USB Type-C-kabel meegeleverd
  • Beschikbaarheid alternatieven met een NVMe-SSD

Omdat cloudopties niet altijd soelaas bieden, door bijvoorbeeld de beperkte snelheid of überhaupt de beschikbaarheid van een netwerkverbinding, zijn portable opslagopties nog altijd een interessante markt. De SSD-varianten van externe opslag worden steeds interessanter door de verlaagde prijzen.

We keken naar een recent geïntroduceerde externe SSD van Philips (in werkelijkheid van Dexxon, maar google zelf even naar de details hieromtrent), die simpelweg door het leven gaat als ‘Portable Solid State Drive’.

 

Uitpakken

We hebben het met deze Philips over een NGFF M2 SSD (geen NVMe dus) met een metalen behuizing erom heen. Het apparaat komt vrij simpel verpakt, met een USB-C-naar-USB-A-kabel. Helaas geen USB-C naar USB-C kabel; aangezien sommige notebooks alleen hier nog over beschikken was dit handig geweest. Al zullen de meesten eigenaren van een dergelijke notebook wel een kabel hebben liggen.

De beperkte lengte van de kabel (30 cm) zal voor de meesten geen probleem zijn. De externe SSD is immers van een formaat en gewicht dat het laten bungelen langs een monitor of systeemkast geen enkel probleem moet zijn. Aangezien een SSD verder geen bewegende onderdelen kent is er ook geen gevaar voor het beschadigen van de schijf zoals met HDD-opties nog wel het geval is.

 

Ontwerp

De casing is afgezien van de afdichtende uiteinden die van plastic zijn, volledig van aluminium. Het formaat is met 10,0 x 2,95 x 0,9 cm (hoogte x breedte x dikte) ongeveer twee cm langer en een halve cm breder dan een standaard M.2 2280 SSD en daarmee redelijk compact gebleven. Ook het gewicht is zeer laag gehouden met 25 g. De casing moet naar ons idee wel tegen (meer dan) een stootje kunnen. We hebben het over een vrij simpele aanpak uiteindelijk, en vragen ons of in hoeverre bij zwaar gebruikt, warmte een probleem gaat vormen.

 

Intern

Er is (zeer waarschijnlijk) gekozen voor een N535N SSD van het Chinese Netac met firmware T0910A0 (we kregen de 1 TB-variant opgestuurd). De External SSD is out of the box geformatteerd in exFAT. Dit betekent dat deze meteen geschikt is voor eigenlijk ieder denkbaar OS. Op Windows, MacOS X en Android konden we de schijf zonder moeite benaderen, op Linux is het in het geval van bepaalde distributies nodig wat extra pakketten te installeren om exFAT te kunnen lezen. Zo ook op ons Ubuntu-systeem (sudo apt install exfat-fuse exfat-utils).

Concept

Deze Philips is uniek in zijn formaat van de producten die via de reguliere retail beschikbaar zijn voor ons. De beschikbare alternatieve externe SSD’s zijn allemaal groter en zwaarder. De vraag is of dit beperkte formaat zo belangrijk is voor een gebruiker. Er zijn in dezelfde prijsklasse externe 1 TB SSD’s die weliswaar een twee keer zo brede behuizing hebben en drie keer zo zwaar, maar ook een NVMe-SSD hebben ingebouwd. Dit betekent aanzienlijk betere prestaties, terwijl je een dergelijk product in de meeste gevallen net zo makkelijk wegstopt in een organisatiemap of broekzak. Hoe groot is de ruimte waarin iemand echt van de fysieke voordelen van de Philips Portable SSD profiteert? Dat is de vraag. Feit is echter ook dat dit voordeel er hoe dan ook is.

 

Prestaties

De prestaties die we zien via een USB-C 3.2-aansluiting zijn feitelijk in lijn met wat te verwachten is van een degelijke NGFF SSD in een externe behuizing die ook compact gehouden moest worden. De case lijkt de SSD genoeg te koelen om ook op langere termijn degelijke prestaties in stand te houden, ondanks dat ze merkbaar naar beneden gaan.

Crystal Disk Mark & Atto:

Lees; Directory Opus, Windows Explorer, HDTune:

Schrijf; Directory Opus, Windows Explorer, HDTune

 

Conclusie

Dus hoe beoordelen we de Philips Portable SSD? Bij dit soort producten telt wat ons betreft het formaat, de prestaties en de prijs. De prestaties zijn in lijn met wat je kan verwachten van een externe SSD waar een degelijke NGFF M.2 SSD ingebouwd is. Over de bouwkwaliteit hebben we niets te klagen. Extra positief is het gegeven dat het gewicht zeer laag gebleven is, lager dan alternatieven die bij ons bekend zijn. Je kan de Portable SSD makkelijk wegsteken in organisatiemap of de zak van een kledingstuk.

Klein nadeeltje is misschien dat er geen USB type-C naar USB type-C-kabel meegeleverd is. De prijs is redelijk in lijn met alternatieven die beschikbaar zijn op het moment van schrijven. Al moet ook opgemerkt worden dat er opties zijn waarin een NVMe-SSD geïmplementeerd is, en die presteren beter. De afweging gaat uiteindelijk over de noodzaak van betere prestaties versus het fysieke voordeel dat de Portable SSD van Philips biedt in termen van een zeer laag gewicht en compact formaat.

Philips Portable SSD 1 TB kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.