Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Royal Kludge RK84 – Makkelijk aanpasbaar op 80% formaat

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Geboden typervaring
 • Bouwkwaliteit
 • Double-shot toetsen
 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Vervangbare switches
 • USB-hub
 • Batterijduur

THE BAD

Mechanische toetsenborden. Over het algemeen de norm voor mensen die iets zoeken voor wat zwaarder typewerk. Helaas zit je in de meeste gevallen voor meer degelijke opties ook te kijken naar een wat hogere prijs. Iets wat, ondanks dat je een toetsenbord jarenlang kan gebruiken en deze meerdere systeemgeneraties mee kan gaan, veel mensen niet bereid zijn te betalen. De goedkopere varianten van mechanische toetsenborden zijn vooral op gaming georiënteerde opties met veelal lineaire, rode switches. Er zijn echter wat uitzonderingen. Een van de merken die mechanische toetsenborden in een serieuze vorm betaalbaar heeft gekregen is Royal Kludge. We keken naar de RK84.

 

 

De Royal Kludge RK84 is een 80% toetsenbord. Wat dat precies wil zeggen ten opzichte van een reguliere 100% layout kun je op de afbeeldingen zien. Geen numeriek veld en het editing-veld is aangepast. De adviesprijs van de RK84 is 80 dollar via import en 90 euro via Nederlandse kanalen (op het moment van schrijven), en het toetsenbord is verkrijgbaar in het wit en zwart, met rode, bruine, blauwe en zwarte switches.

 

Sleutelfeatures:

 • Te verbinden via bluetooth, eigen radioverbinding met dongle en USB-kabel
 • 3750 mAh batterij
 • Dimensies 315 * 125 * 39 mmm, gewicht: 0,76 kg
 • RGB
 • ABS Double Shot Keycaps
 • Vervangbare switches, 3 en 5 pins switches plaatsbaar
 • USB-hub
 • 80% layout, 84 toetsen

 

Uitpakken

De RK84 komt verpakt met een USB Type-C-kabel (ongeveer 1,8 m), twee spacers voor het schuin kunnen zetten van het toetsenbord en vier reserve blauwe switches. Ons testexemplaar kwam niet met een 2-in-1 keycap/switch-puller, maar volgens de opgave op de site krijg je deze er normaal gesproken wel bij. Tenslotte wordt ook een dongle meegeleverd, welke magnetisch onderop het toetsenbord geklikt zit en we vergeten zijn op de uitpakfoto te zetten. Zie de verdere review voor een foto hiervan.

 

Ontwerp

Uiterlijk

Op het eerste gezicht is de RK84 een rechttoe-rechtaan toetsenbord. We zien een 80%, 84 toetsen formfactor met een US international ANSI-layout. Verder zien we wat secondaire functies die toegankelijk zijn via de fn-toets. Aan de onderzijde zien we twee schakelaars: een aan/uit-schakelaar en een schakelaar voor het switchen tussen verbinding via bluetooth of de 2,4 GHz dongle. Ook zien we ruimte om de dongle te plaatsen die magnetisch op zijn plaats blijft. Verder zien we vier rubberen voetjes, waarbij over de achterste voetjes de spacers magnetisch te bevestigen zijn.

Een interessante designfeature is dat het omringende deel van de body verwijderd kan worden, waardoor je een toetsenbord overhoudt met zogenaamde zwevende toetsen.

Bouwkwaliteit

De Royal Kludge RK84 is een zeer stevig gebouwd toetsenbord. Het geheel voelt solide aan en wanneer we het toetsenbord wat torderen, voelen we geen flex en horen we geen onredelijke kraakjes.

Toetsen

Voor de toetsen is gebruik gemaakt van ABS double-shot keycaps. Dit betekent dat de toetsen vervaardigd zijn van ABS plastic, maar in twee fasen. De eerste laag wordt gegoten om het weer te geven karakter vorm te geven, waarna het omhulsel er omheen gegoten wordt. Het voordeel van dergelijke toetsen is dat het karakter nooit zal vervagen. Nadeel is dat ze duurder zijn om te fabriceren. De toetsen voelen op zich prima aan en de indicatie van de tekens is duidelijk.

Ze zijn ook gewoon volledig weergegeven in plaats van dat letters als de ‘p’ niet gesloten zijn; iets dat je op goedkopere toetsenborden wel een tegenkomt omdat dit goedkoper is om te maken. Wel is het jammer dat de secundaire indicaties voor bijvoorbeeld de media-functies gewoon op de toetsen geëtst zijn in plaats van dat deze ook verlicht zijn.

Switches, vervangbaar

We hebben de variant gekregen met blauwe switches van Royal Kludge zelf. We hadden hier nog geen ervaring mee, dus het was interessant om blauwe switches te testen van een nieuw merk. Wanneer we het gedrag moeten omschrijven, zouden we zeggen dat ze voelen als typische blauwe switches. Ze komen eigenlijk vrij dicht in de buurt van blauwe switches van Gateron die je in veel andere toetsenborden tegen komt. Dit betekent ook dat ze wat minder stabiel voelen en wat meer wiebelen dan de switches van Cherry, terwijl ze ook wat lichter zijn. Qua geluid zijn ze wat ‘scherper’ dan de blauwe switches van Cherry. Al met al een zeer comfortabele type-ervaring.

De switches in de RK84 zijn vervangbaar. Dus je zou deze kunnen vervangen door switches van je eigen voorkeur. Zowel drie als vijf-pins overigens. Royal Kludge heeft namelijk 5-pins hot-swap sockets van Kailh toegepast op de RK84. Een zeer interessante keus, aangezien niet veel mensen zullen kijken naar een bord uit deze klasse wanneer ze van plan zijn switches te vervangen. Royal Kludge zet met deze keus dus een nieuwe benchmark.

USB-Hub

Aan de voorzijde van het toetsenbord zien we een USB-hub. Handig om een bedrade muis of headset in pluggen, of natuurlijk een dongle. We kunnen met een snelheid die overeenkomt met USB 2.0 bestanden via een flashdrive en telefoon overzetten naar onze PC. Qua stoomuitgave hebben we het echter over niets waarmee je je telefoon wil opladen, hoewel het natuurlijk wel kan. Ter illustratie; uit onze USB-poort krijgen we rond de 1350 mA. Sluiten we via dezelfde USB-poort de RK84 aan, dan geeft de hub zo’n 360 mA door. Wat kleine uitschieters naar 380 mA hebben we gezien, maar daar blijft het bij.

Niettemin is de aanwezigheid van een USB-hub gewoon een dikke plus. We hebben het immers over een feature die normaal voorbehouden is aan duurdere toetsenborden.

RGB en macro’s

De RK84 beschikt over RGB-verlichting. De weergave ziet er prima uit en eigenlijk vindt je alle algemene effecten terug die we gewend zijn van RGB-toetsenborden. De opties om de verlichting aan te passen gaan echter niet zo ver als dit het geval is bij de bekende merken. Denk aan bijvoorbeeld dubbele-laags-effecten waar je bij het indrukken van een toets, een ander effect ziet dan het effect dat je ziet als niets ingedrukt wordt. Ben je dus een enorme RGB-fetisjist, dan moet je wellicht voorbij de RK84 kijken.

 

Connectie

De RK84 is te verbinden met je PC via bluetooth, een eigen radiosignaal via de dongle of via USB. Het toetsenbord kan verbonden worden via bluetooth 5.1, maar ook legacy-varianten worden ondersteund (minimaal bluetooth 3.0). Je mist dan wel de low latency-eigenschappen. Voor regulier gebruik boeit dit niet, maar wil je bijvoorbeeld wireless gaan gamen (ondanks dat we altijd een bedrade connectie zouden aanraden voor gaming), dan kan dit een bottleneck zijn in snellere games.

De draadloze oplossingen presteren qua bereik gewoon wat je naar redelijkheid kan verwachten. Zowel via bluetooth als via de eigen 2,5 GHz dongle had de RK84 over een afstand van enkele meters geen moeite om een degelijke connectie te houden.

Drie apparaten

De RK84 kan switchen tussen drie verschillende apparaten die via bluetooth te pairen zijn. Via Fn in combinatie met de q, w en e-toets kan geswitcht worden tussen de verschillende apparaten.

 

Software

Je moet het maar net weten, maar er is dus software beschikbaar voor de RK84. Vreemd genoeg wordt op het verpakkingsmateriaal en in de handleiding hier niets over vermeld. Op de website kwamen we het echter wel tegen.

De hoofdfuncties van de software gaat over het configureren van de RGB-verlichting, het toewijzen van alternatieve functies voor toetsen en het opnemen van macro’s. Zoals gezegd kun je de RGB-verlichting ook op het toetsenbord zelf configureren, maar via een softwaresuite is het toch wat makkelijker. Verder heb je wat extra functionaliteit zoals het per toets configureren van de verlichting en het kiezen uit een kleurenwiel.

Veel extra functies vinden we echter niet terug en voor mensen die gewoon een statische backlight willen gebruiken is er niet echt een meerwaarde. Maar het gebruiksgemak is ook wat waard.

 

Batterijduur

De RK84 is voorzien van een enorme 3750 mAh-batterij. Hoe lang het toetsenbord het kan uithouden is ons niet bekend, maar het is in ieder geval een flinke tijd. Aan het eind van de testperiode van een week met bluetooth 5 en 100% RGB-verlichting ingeschakeld, zaten we op 60%.

 

Conclusie

De Royal Kludge RK84 heeft een zeer positieve indruk bij ons achtergelaten. Voor de prijs dat dit toetsenbord moet kosten, durven we de stelling wel aan dat Royal Kludge een nieuwe standaard neer aan het zetten is voor mechanische toetsenborden die daadwerkelijk voor productiviteit ingezet kunnen worden. De USB-hub is hier exemplarisch voor. Maar ook de mogelijkheid om op drie manieren het toetsenbord te verbinden, waarvan twee draadloze varianten, is iets dat je niet vaak tegen komt. Hier bovenop komt de toepassing van double-shot toetsen.

Vervangbare switches is een andere enorme plus. Zeker wanneer je je bedenkt dat alle 3 en 5-pins-opties zouden moeten passen, waar Royal Kludge zeker geld had kunnen besparen met alternatieve keuzes. De RK-switches die toegepast zijn leveren een prettige typervaring en een signatuur dat je kan verwachten van blauwe switches.

De RGB-opties zijn niets om over naar huis te schrijven. Mensen die graag een statische backlightweergave zien met een specifieke kleur, komen niets tekort. Houdt je echter van allerlei uitgebreide effecten met bijvoorbeeld een dubbele laags-weergave of schermspiegeling, dan zul je verder moeten kijken. Buiten dit zijn we gewoon tevreden over de consistentie en helderheid (zowel de minimale als maximale) van de backlight en de configuratie-opties die de software ons biedt, ondanks dat deze dus niet zo uitgebreid zijn als die van de bekende merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.