Plastic Afval
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Nederlandse plastic scanner wint James Dyson award

De Nederlandse student Jerry de Vries heeft dit jaar de James Dyson award gewonnen. Met zijn uitvinding wordt het wereldwijd gemakkelijker om plastic afval te recyclen.

Jerry ontwikkelde een open source plastic scanner. Deze kan met behulp van infrarood spectroscopie 75% van de verschillende soorten plastics uit elkaar halen, zodat deze op de juiste manier van elkaar gescheiden kunnen worden. Hij maakte het project meteen open source. Daarnaast heeft hij zich erop gericht de componenten zo te selecteren dat deze lokaal kunnen worden gekocht waardoor iedereen gemakkelijk een scanner kan maken.

“It may be fashionable to demonise plastic but it is a durable and versatile material which has an important role to play. The challenge, of course, is ensuring it is reused and recycled effectively to avoid it going to landfill. Understanding how to recycle plastics correctly is complicated but Jerry has developed a very effective technology that could put this knowledge into everyone’s hands. Jerry is focussing his efforts on supporting developing countries. When I rang Jerry to deliver the news, he was travelling to Algeria to help local communities deploy recycling initiatives, his is inspiring work and I wish him every success with this potentially significant technology.”

– James Dyson (Founder and Chief Engineer at Dyson).

Plastics zijn al decennia lang een probleem voor onze leefomgeving. Zo drijft er naar schatting nog 11 miljoen ton aan plastics in zee. Iets waar onder anderen de Nederlanders van The Ocean Cleanup mee bezig zijn om die plastics uit het water te onttrekken. Met de uitvinding van Jerry erbij, wordt Nederland niet alleen een expert op watergebied, maar ook op het verantwoord omgaan met plastics.

“Toen James Dyson mij belde dat ik de Duurzaamheidsprijs had gewonnen, was ik eerst stomverbaasd. Toen pas begon ik de impact van deze overwinning en de mogelijkheden die de Award brengt te beseffen. Het doel van de Plastic Scanner is om een eenvoudig, open-source apparaat te bouwen dat de meest voorkomende soorten plastic kan identificeren. Ik hoop dat ik hiermee het ontwikkelingsproces aan zowel de elektronica- als de softwarekant van de uitvinding kan versnellen.

– Jerry de Vries (uitvinder Plastic Scanner)

Met deze award, wint Jerry £30,000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.