Kabinet wilt einde maken aan nep-reviews

Het internet staat er vol mee. Het is veel te gemakkelijk. We hebben het over nep reviews die fabrikanten zelf plaatsen of waar fabrikanten anderen voor inhuren om te plaatsen. Het Nederlandse kabinet is er klaar mee en wilt per 2022 per wet een verbod op nep reviews in het leven roepen.

Misschien is het je weleens opgevallen. Je kijkt op een vergelijker als besteproduct of kieskeurig naar zoiets saais als een inbouwoven. Duizenden modellen, waarvan het gros geen enkele review hebben. Een paar springen eruit. Veel en vooral positieve reviews. Vaak mooie, ronde nummers als aantallen. Wat is er aan de hand?

Nepreviews

Het kan zijn dat de fabrikant zelf reviews is gaan plaatsen. Maar juist op dat soort platforms is het heel lastig om zelf nep reviews te plaatsen. De kans is groter dan de fabrikant reviews heeft ingekocht. Dit kan via bureaus, maar ook door kopers extra te belonen. Vaak met de vraag om een ‘kwalitatieve’ of ‘goede’ review te schrijven in ruil voor een cashback. Of bijvoorbeeld door producten beschikbaar te stellen waarbij je als tester ‘de kans krijgt’ deze te mogen houden. ‘Kwalitatieve’ en ‘goede’ en een ‘kans’ op een beloning. Het stimuleert allemaal om een positieve beoordeling achter te laten zonder het woord positief te gebruiken.

Potentiële kopers worden door deze reviews echter misleid. De productkwaliteit kan immers kwalitatief veel nadeliger zijn. Bij mijn oven vertelde de Bosch monteur van de week dat de waterpompjes die erin zitten, om de drie jaar kapot gaan. Dat dit heel normaal is en dat deze pompjes al jaren worden gebruikt. Nergens heb ik in een review van een Bosch Siemens stoomoven kunnen lezen dat ik om de drie jaar €270 mag aftikken voor nieuwe pompjes. Dat is nogal een onderhoudskostenpost.

Het kabinet wilt nu dan ook een verbod op het plaatsen van nepreviews, maar ook op het verwijderen van negatieve reviews. Dit zodat jij als koper een eerlijker beeld krijgt van de kwaliteit van een product. Overtredende webwinkels (dus niet fabrikanten) riskeren een boete van minimaal 4% van hun totale omzet.

Of en hoe de overheid de handhaving verwacht uit te voeren, is nog onbekend. Vanuit de ingevoerde privacywetgeving zien we dat de overheid doorgaans handen en voeten te kort komt om dit soort zaken goed te regelen.

Maar hoe zit het bij GadgetGear dan?

Openheid en transparantie is belangrijk. Ook hier blijven producten vaak lang liggen waardoor onze testers deze langer gebruiken dan voor de korte periode waarin we ze reviewen. In dat geval worden ze vaak weer voor vergelijkingen ingezet wanneer er nieuwe producten zijn, of zodat we ons dieper in het product of in de productgroep kunnen verdiepen. Je zou dat ook als een soort beloning kunnen zien, maar zonder dit zouden we GadgetGear.nl nooit kunnen draaien. We innen immers geen ledengeld zoals de consumentenbond en we bombarderen je ook niet met advertenties. Hoe weet je dat we niet worden beïnvloed door de fabrikanten? Check de reacties onder reviews. Als we de waarheid niet zouden spreken, zouden daar wel klachten over onze reviews te vinden zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment on “Kabinet wilt einde maken aan nep-reviews”

  1. Wat wel vreemd is aan jullie reviews, is het feit dat ze enorm verschillen in stijl en hoe uitgebreid en kritisch ze zijn. Bijvoorbeeld jullie MX Keys en MX Keys mini review. De laatste is een echte review, de eerste een soort persbericht.

Roelof van Doorn
Je ziet me wel, maar herkent me niet. Blijf gokken wie ik ben. Als je het weet zeg je 'O, die!'

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram