Logo GadgetGear.nl
Nvidia GTC 1080 Ti
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Europa stelt onderzoek in naar overname ARM door Nvidia

De Europese Commissie heeft haar zorgen geuit rondom de geplande overname van ARM door Nvidia. ARM ontwerpt chips die fabrikanten als Samsung, Qualcomm, Huawei en vele anderen gebruiken in de ontwerpen van hun chipsets.

Waar AMD al vroeg instapte om GPU bouwer Radeon over te nemen, is het bij GPU bouwer Nvidia omgekeerd. De groene reus heeft heel lang gewacht en gespaard met de bedoeling om juist een CPU bouwer over te nemen. Daar ARM in vrijwel alle mobiele apparaten zit (en Intel daar op achterstand is), probeert Nvidia nu de belangrijkste CPU ontwikkelaar te kopen voor het mooie bedrag van $40 miljard.

De reden dat de EU bezorgd is, zit mede in de krapte op de chipmarkt. Deze treft de industrie wereldwijd. De EU wilt een groot deel van de wereldwijde chipproductie naar Europa verplaatsen, waar deze nu nog vooral in Azië en Europa plaatsvindt. De overname van ARM zou de prijzen voor chips flink op kunnen drijven, ten bate van Nvidia. Daarnaast zou de combinatie van de twee giganten er ook voor kunnen zorgen dat concurrerende bedrijven geen toegang meer krijgen tot ARM technologie.

Niet alleen de EU lijkt sceptisch te zijn. Ook Google, Facebook en andere grootgebruikers van chips hebben hun zorgen over de overname geuit.

De deadline voor toestemming voor overname is gezet op 15 maar 2022. Nvidia heeft al aangegeven dat het bereid is om de deal zo aan te passen dat de EU hier minder moeite mee heeft. Maar wat die aanpassingen dan moeten worden, is nog onbekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.