Logo GadgetGear.nl
Xgimi Elfin
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xgimi Elfin, is dit de top onder de kleine projectors?

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk mee te nemen
  • Haarscherpe autofocus
  • Objectdetectie
  • Auto-keystone
  • Snelle reactietijd
  • AndroidTV 10.0
  • Prima geluid

THE BAD

Hij ontving een Reddot Design Award en een Good Design award… en dat is niet raar. De Xgimi Elfin is niet alleen een zeer compacte projector, het apparaat ziet er prachtig uit. Ongeacht het interieur waarin je deze neerzet.

Unboxing

In de verpakking van de Xgimi Elfin vinden we naast de projector ook documentatie, een bluetooth afstandsbediening en een adapter. De projector is dus meteen klaar voor gebruik.

Ontwerp

We benoemden al de awards die de Xgimi Elfin heeft gekregen voor haar ontwerp. De projector is, in tegenstelling tot de Mogo Pro, vormgegeven in een extreem platte behuizing. Dit geeft de Xgimi een vlakker profiel, waardoor je hem gemakkelijker in een tas stopt en meeneemt.

Het kastje meet nog maar 5 centimeter hoog en weegt nog geen 900 gram. Om hem verder te beschermen tijdens transport, heeft Xgimi een anti-kras glasplaat voor de lens geplaatst. De bewegende onderdelen zijn daarmee meteen stofvrij weggewerkt in de behuizing. Slim!

Onderop de machine zit een statiefaansluiting. Je kunt de projector dus ook ondersteboven aan het plafond monteren.

Projectiekwaliteit

Met 800 ANSI Lumens is de Xgimi Elfin net wat feller dan de Xgimi Mogo Pro. Dat merk je echt wanneer je de twee naast elkaar laat projecteren. Bij lichte schemer kun je eigenlijk al prima kijken met de Xgimi Elfin.

De Full-HD (1920×1080 pixels) projector bevat geen zoomlens. Met andere woorden, de afstand van de projectie, bepaalt het formaat. In de tabel van Xgimi lezen we dat je op 2.1 meter een 80” projectie hebt en op 3.2 meter 120”. Ik heb vooral vanaf 3.8 meter naar de projectie gekeken.

Overigens kun je wel het beeld croppen als je beslist een kleinere projectie wenst. Je cropt dan wel op de beeldsensor. Je levert dan in op het aantal pixels. Bij het croppen kun je ook niet meer met een 3D bril werken op de projector.

FullHD The Walking Dead op Disney+

Ditzelfde gaat ook op voor de keystone correctie van de projector. Die zorgt er altijd voor dat je naar een beeld kijkt dat perfect in verhouding is. Ongeacht de kijkhoek. Maar ook daarvoor lever je dan wel weer pixels in. De beste positie voor de projectie is dus nog altijd recht voor de muur of het doek.

Er zit nog een briljante feature in deze projector. Met haar optische sensor kan deze namelijk ook objecten herkennen. Zo zal hij dan automatisch de projectie zo croppen dat deze optimaal gebruik maakt van het projectiegebied. Je hebt dus nooit last van een plant voor het beeld. Ook een projectiedoek zal hij herkennen aan de zwarte rand en daar de projectie automatisch binnen croppen. Dit is allemaal heel smart!

Wat fantastisch is, is de autofocus die in deze projector zit. Wanneer de projector start, zal deze altijd een autofocus uitvoeren en het beeld daarop aanpassen. Daarbij kan hij ook scherpstellen wanneer keystone correctie aanstaat. Dat is iets dat we nogal eens missen bij goedkope projectors. Hulde dus voor deze kleine krachtpatser.

Wil je gamen, geen probleem. Op Android TV zijn een aantal games te vinden en een bluetooth controller is zo te koppelen. Wil je een console aansluiten, kan dat via HDMI. De beeldsnelheid en reactietijd (26.5ms) is niet heel geschikt voor pro gamers, maar casual gamers zullen daar weinig van merken omdat de projector wel op 60Hz loopt. Daarnaast zit er een motion compensation beeldverbeteraar in die het beeld soepeler laat lopen.

Groot -> Xgimi Mogo Pro 600 Lumens | Klein -> Xgimi Elfin 800 Lumens met extreme keystone correcties

En dan zijn we er nog niet qua beeldverbeteringen. De projector biedt namelijk ook ondersteuning voor de projectie van HDR10 beeld. Maar bij projectors is dat toch altijd een beetje afhankelijk van de ondergrond en de hoeveelheid omgevingslicht. Dus dat slikken we maar met een korreltje zout. Tenslotte bouwt Xgimi haar X-VUE 2.0 engine in de machine. Ook die past beelden aan om optimaal te presteren op de 0.3” DMD display chip.

In totaal moet de lens van de DLP projector zo’n 30.000 uur meegaan. Dit hebben we nog niet kunnen valideren op de redactie.

Geluidsbeleving

Het nadeel van een projector is dat het geluid natuurlijk altijd vanuit de projector komt en daarmee nooit vanuit het geprojecteerde. Gelukkig kun je via bluetooth 5.0 bijvoorbeeld een soundbarretje connecten om het geluid vanuit de richting van de projectie te krijgen. Maar wat als dat geen optie is?

De Xgimi Elfin komt met een Harman/Kardon soundsystem aan boord met ondersteuning voor DTS en Dolby Audio. Het geluid komt uit twee drie inch speakers. Ik geef toe, het geluid uit de Mogo Pro was naar mijn smaak net iets voller. Toch klinkt ook deze projector mooi puur.

Ook onderdeel van de geluidservaring is de microfoon in de afstandsbediening. Deze luistert perfect naar je wanneer je Google Assistant opdrachten probeert te geven. De omzetting van spraak naar tekst gaat geweldig.

Tenslotte de koeling van de projector. Die draait ook mooi rustig mee in de behuizing. Zelfs op wat warmere dagen, maakt deze maar weinig geluid. Prima dus!

Android TV 10.0

De Xgimi Elfin komt met AndroidTV 10.0 en Xgimi kennen we inmiddels als een merk dat de firmware van haar projectors goed weet te onderhouden. In tegenstelling tot andere Chinese merken, hebben ze keurig een licentie en komt je nauwelijks tot geen Chinese teksten tegen. Doen ze heel goed dus.

Vrijwel alle grote streaming apps zijn beschikbaar. Alleen voor Netflix moeten we een omweggetje maken. Mogelijk wordt WideVine net niet lekker ondersteund op deze projector. Wanneer je in de Play Store eerst de Desktop Manager app installeert, kun je via die app wel een werkende Netflix Appl installeren op de projector. Disney+ en Amazon Prime werken, net als NPO. ZiggoGo loopt te zeuren over IP adressen, dus dat gaat hem niet worden.

AndroidTV krijgt op deze machine 2GB werkgeheugen. In de praktijk is dit een gemiddelde configuratie. AndroidTV is dan ook niet gemaakt om te multitasken. De projector wisselt vlot genoeg tussen de apps. Je krijgt 16GB interne opslagruimte, maar kunt een USB drive aansluiten.

Draadloos

De Xgimi Elfin komt met ondersteuning voor Bluetooth 5.0 en dual-band WiFi op 2.4GHz en 5.0GHz.

Accuduur

Wanneer je de projector meeneemt heb je misschien niet altijd een stopcontact voor handen. De projector komt dan ook met een ingebouwde batterij. Deze is goed voor een kleine 2 uur gebruik. Daarbij schakelt hij wel terug naar 600 ANSI Lumens om te voorkomen dat jouw batterij niet te snel leegloopt.

Conclusie Xgimi Elfin

De Xgimi Elfin is een niet te onderschatten mobiele projector. Met het hele gezin hebben we al heel veel plezier gehad van deze compacte krachtpatser. Er is geen vakantie waarbij deze thuis blijft. Met name de ondersteuning voor AndroidTV en Chromecast is perfect geregeld door het merk. Dit is een projector waar we heel blij van worden.

Xgimi Elfin kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.