Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: XGIMI MoGo Pro FullHD projector met Harman/Kardon audio

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Compact
  • Waanzinnig geluid
  • Zeer scherpe projectie
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Regelmatig software updates

THE BAD

  • Nog geen USB 3.0
  • Geen card reader
  • Af en toe nog een woordje Chinees

Voor ons was het merk Xgimi nog een grote onbekende. Onverwacht schoven ze een doosje langs de voordeur met daarin misschien wel de tofste, kleine projector die ik ooit heb mogen ervaren.

De MoGo Familie

Hoewel we in deze review al enorm enthousiast worden van de MoGo Pro, is dit niet eens het topmodel uit de serie. De XGIMI MoGo Pro is namelijk de middelste uit de series. Daaronder zit namelijk de XGIMI MoGo. Die goedkopere versie heeft een resolutie van 540p en moet het met 210 ANSI lumens doen. Met 2,5 uur is de accuduur ook echt een stuk beperkter.

De XGIMI MoGo Pro+ is een heel ander verhaal. De resolutie van dat zwarte broertje is ook FullHD, maar die komt ook met een ingebouwde kickstand en een ingebouwde auto-keystone correctie. Daarvoor bouwde XGIMI een extra 3D TOF camera met laser in. Hierdoor kan de projector automatisch over zes assen het beeld corrigeren.

Unboxing

De XGIMI MoGO Pro wordt geleverd met een adapter en stroomsnoer, batterijen, afstandsbediening en documentatie. Gezien hij connect over WiFi, heb je verder niets nodig om te starten met streamen.

Design

Qua design doet de XGIMI MoGo Pro een beetje denken aan de Sonos One speakers. Sterker nog, velen vroegen me waarom ik een Sonos met een raar zwart vlak in de huiskamer had staan. Een vergelijking waar ze bij XGIMI best trots op mogen zijn. Ze hebben dan ook diverse Red Dot Design, IF Design, Good Design en CES awards gewonnen met deze projector.

Net als bij de Sonos One loopt het speakergrill vrijwel rondom de machine. Bovenop de witte top zitten touch knoppen voor directe bediening en onderop siliconen voeten om te zorgen dat hij niet snel van zijn plaats zal trillen. Bovendien zit onderop nog een statiefschroef. Dus je kunt hem ook nog op een poot zetten.

Aansluitingen

Alle aansluitingen van de projector zitten achterop en dat is wel een tof verhaal. Je kunt een externe HDMI bron aansluiten, maar ook een USB stick of drive met daarop jouw films, series en of muziek. Helaas gaat dat nog wel over een USB 2.0 poort. Via de 3,5mm audio-uitgang kun je ook een externe audiobron aansluiten om alleen de speaker te gebruiken. Sterker nog, je kunt hem ook als bluetooth speaker gebruiken. De accu ging in onze test 321 Spotify tracks lang mee. Het enige dat we eigenlijk missen, is een card reader.

Android TV 9.0

XGIMI voorziet deze projector van Android TV 9.0. Het fijne is dat ze slechts heel kleine aanpassingen aan Android TV hebben gemaakt. Bijvoorbeeld voor de ondersteuning van keystone correctie, ofwel schuintrekken in het Nederlands. Heel af en toe zien we wel een notice met Chinese karakters, maar dat is over de afgelopen twee maanden niet vaker dan drie keer voorgekomen. Kennelijk was het ook niets belangrijks.

Het voordeel van Android TV is dat deze ook Chomecast ondersteunt. Wanneer je op hetzelfde WiFi netwerk zit, zie je de XGIMI dus als projector waar je direct naar kunt casten.

Het lijkt erop dat het met de veiligheid van content ook goed zit op deze projector. Netflix, Disney+, Prime Video, alles werkt zonder problemen.

Chipset

Onder de motorkap van deze projector ligt een Amlogic chipset. XGIMI heeft gekozen voor de Amlogic T950X2 TV chip. Deze komt met een MaliG31 GPU die ook prima is om op te gamen. De chipset heeft 2GB werkgeheugen. Dit klinkt wat laag in vergelijking tot moderne smartphones, maar Android TV is zeer licht. Het systeem werkt dus lekker vlot. Voor de opslag van apps krijg je 16GB. Dat zal voor veel gebruikers meer dan genoeg zijn.

Gamer kunnen, net als bij een Nvidia Shield, een bluetooth controller koppelen om games te spelen. Gamers moeten er wel rekening mee houden dat de chipset sterk genoeg is voor reguliere games, maar bij FortNite heeft hij echt wel moeite om een degelijke framerate aan te houden. Je kunt dan beter een andere console over de HDMI verbinden met de projector.

Sound by Harman/Kardon

Waar ze ook echt niet op hebben bespaard is geluid. Samsung’s Harman/Kardon technologie is in de speakers geplaatst. Daarbij maakt XGIMI gebruik van twee goed gebalanceerde 3 Watt drivers in combinatie met een passieve bass radiator.

Het is inmiddels mogelijk om via bleutooth ook externe speakers te verbinden. Dit is met name handig wanneer de projector achter je staat. Hoe goed deze Harman/Kardon speakers ook zijn, geluid moet van voren komen om natuurlijk aan te voelen.

XGIMI Afstandsbediening

De afstandsbediening is van wit plastic en valt daarmee lekker op. Het design is echt een beetje eigenwijs. Hoewel ik een beetje twijfel of het design van de afstandsbediening echt wel bij het apparaat past, ziet hij er wel echt goed uit.

De afstandsbediening werkt met twee AAA batterijen en wordt verbonden via Bluetooth. Hij hoeft dus niet in het zicht van de projector te zijn om te werken. Dat is echt heel prettig. Daarnaast maakt bluetooth het mogelijk dat je de microfoon in de afstandsbediening kunt gebruiken voor Google Assistant. Ook handig!

Projectieafstand, focus en hoek

Hoewel de XGIMI MoGo Pro+ wel met auto keystone correctie komt, bevat ook deze projector keystone correctie. Het grote verschil is dat je dat hier zelf vanuit het menu moet doen. Dat is in het begin even oefenen, maar je hebt het al snel in de vingers. Belangrijk is wel dat als je keystone correctie gebruikt, dat de projector dan niet meer in staat is om 3D films te projecteren. Je kunt het beeld tot een hoek van 40 graden corrigeren. Ook de gaming modus kan dan niet meer gebruikt worden. Kennelijk moet de chipset te hard werken voor de beeldcorrectie. We kunnen het niet erg vinden.

Wat zowel met als zonder keystone correctie fantastisch werkt, is de autofocus. Die is wel ingebouwd. Wanneer je de projector start, zal hij deze zelf initiëren. Ook als hij merkt dat hij is verplaatst, zal hij de autofocus opnieuw starten. Erg slim van de compacte projector!

Het formaat van de projectie is sterk afhankelijk van de afstand waarop je de projector neerzet. Op de kleinste afstand, krijg je een scherpe projectie van 30 inch. Op de maximaal aanbevolen afstand krijg je een projectie van 100 inch. Dat is ruim twee meter!

De LED in de projector is extreem fel en heeft op het compacte formaat toch al een lichtopbrengst van 300 ANSI lumens. Bij schemer is de projector dus al heel goed bruikbaar. De LED zou 30.000 uur mee moeten gaan. Uiteraard hebben we nog niet zo lang kunnen testen 😉 Heb je overigens net wat meer licht nodig, dan kun je ook nog upgraden naar de XGIMI Halo. Die heeft een lichtsterkte van 800 ANSI lumens.

De LED straalt door een 0.23-inch DMD (Digital MicroMirror Display). DMD is de DLP technologie die is ontwikkeld door Texas Instruments. De technologie stamt uit 1965 en laat het toe om haarscherp te projecteren.

De projector heeft een maximale resolutie van 1920×1080 pixels ofwel FullHD. 4K films zal hij downscalen.

Conclusie XGIMI MoGo Pro Android TV projector

Ik was best sceptisch over de XGIMI MoGo Pro, maar ben blij verbaasd met het resultaat. XGIMI specialiseert zich als merk echt in kleine projectors. Daar is het kennelijk ook echt heel goed in. Zelfs op de kwaliteit van de lens valt niets aan te merken. Enkel bij heel sterke keystone correctie merken we iets van chromatische abbreviatie. Wie een slimme manier zoekt om deze sportzomer echt groots van voetbal te genieten, zal met de XGIMI MoGo Pro scoren!

XGIMI MoGo Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.