Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: TomTom GO Discover; veel meer dan een live landkaart

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • navigatie
 • display
 • gebruiksgemak
 • live diensten
 • 5; 6 en 7 inch uitvoering
 • compleet

THE BAD

 • bt smartphone voor diensten
 • 7 inch is erg groot

Hoewel de meeste auto’s inmiddels wel navigatie ingebouwd hebben en elke smartphone ook kan navigeren, blijft er een markt voor losse navigatie hulpjes. TomTom is marktleider in Europa en Nederlands trots. De  TomTom Go Discover met het neusje van de navigatiezalm zijn. Wij hebben er drie maanden mee rondgereden.

Eerste indruk

Het eerste wat opvalt aan de TomTom Go Discover is dat de hardware zeer vergelijkbaar is met andere recente modellen. Hij de houder en scherm lijken op de eerdere en kleinere versie die wij al jaren gebruiken. Alleen het scherm van onze 7″ review unit is wel heel erg groot. De GO Discover is ook beschikbaar in 5 en 6 inch. Als we de unit op de oude houder willen plaatsen is pijnlijk duidelijk dat de houder wel hetzelfde oogt, maar echt net even anders is. Geen wonder want het scherm en de unit is groter en zwaarder dan de originele GO. Dan dus maar de nieuwe houder op een nieuw plekje plaatsen op het dashboard en de usb voeding van de oude er in steken. De GO Discover doet weinig en blijft in een opstartscherm hangen. Na een telefoontje met TomTom hebben we ook maar de nieuwe USB voedingskabel aangesloten en voila hij werkt! Essentie is dus dat dit echt in alle opzichten een geheel nieuw systeem is wat niet compatibel is met oude steuntjes of kabels. Wanneer je alles direct uit de doos gebruikt ben je direct up en running. Bij de ingebruikname kan je direct jouw TomTom account aanmaken of invoeren. Wij hebben al een account en voeren deze in. Direct komt uit de cloud alle informatie van de oudere TomTom binnen. Alle favoriete plaatsen staan nu ook in de lijst. Super handig.

Eerste ritten

Op het dashboard hebben we een dikke maand met twee TomToms gereden. Het scherm van de TomTom Go Discover is razendsnel en vooral groot. Het 7 inch scherm is naar onze mening te groot voor een middelgrote of kleine personen auto. Maar smaken verschillen. In een groter voertuig is het grote scherm wellicht juist prettig. De interface is geheel in de stijl van TomTom en dus direct vertrouwd. Aan allerlei details oogt het nieuwe display net wat frisser en natuurlijk meer gedetailleerd. Dat kan door het grote beeldscherm. De route informatie is vertrouwd maar op kleine punten net wat beter. Vooral de rijstrook informatie is beduidend beter bij deze nieuwe Go Discover. De routes zelf zijn 99 van de 100 identiek tussen de twee apparaten, maar toch is er een enkele keer een ander advies. Misschien omdat we niet exact op dezelfde seconde de route starten op de apparaten. Beide apparaten zijn live verbonden met het internet en krijgen dus steeds realtime verkeersdata door om voor de routeberekening te gebruiken. Onze oude unit heeft nog de gratis verbinding via de ingebouwde sim. De Go Discover verbindt met de live services via de bluetooth verbinding van de smartphone.

Dagelijks gebruik

Het grote beeldscherm went snel maar vraagt ook een net wat steviger montageplek. Onze kleine oudere TomTom valt nooit van het dashboard; de TomTom Go Discover is twee maal in een maand bij een verkeersdrempel van de zuignap gevallen. Indien we de unit zouden houden zouden we hem op een andere plek plaatsen waar de zwaartekracht net wat minder effect heeft. Je moet dus in de praktijk met zo’n groot scherm goed kijken waar je m plaatst. Een klein scherm geeft gewoon meer plaatsingsmogelijkeden.
De luidspreker van deze TomTom is ronduit erg goed. Altijd zijn de navigatie aanwijzingen goed te verstaan. Grappig is dat de Go Discover steeds net wat eerder de aanwijzing zegt dan de oudere TomTom. De rekenkracht van deze TomTom zou 3 tot 4 keer groter zijn dan de oude unit en verklaart waarschijnlijk waarom de stem steeds zo snel is met de aanwijzingen. In druk verkeer kan die ene seconde wel net het verschil uitmaken. Snelheid en responsiviteit van het scherm en van updates is echt een hele grote winst.
Tijdens het rijden krijgen we ook te zien waar de goedkoopste benzinepompen zijn. Bij het opstarten vraagt de TomTom of je elektrisch of met verbrandingsmotor rijdt. Kies je elektrisch, dan staan standaard ook de elektrische laadpalen op het scherm. In onze kilometer vretende diesel hebben we die iconen uitgezet. Fans van elektrisch rijden kunnen ook de brandstofprijzen uitzetten. Erg prettig is dat in de interface duidelijk te zien is waar parkeermogelijkheden zijn. Dat was ook al op de oudere versies, maar door het grote scherm is het nu wel duidelijker. Wie flitsinformatie wil kan dit ook op het scherm zien. Wij kunnen al niet meer zonder. Je moet er helaas wel een jaarabonnement voor afsluiten. Het eerste jaar krijg je gratis de brandstofprijzen, EV beschikbaarheid en Parking mogelijkheden.

Conclusie

TomTom blijft onmisbaar als navigatie. Of het nu in de telefoon of ingebouwd in de auto is. De losse units zoals deze GO Discover brengen de modernste navigatie en relevante navigatie informatie naar een scherm wat in de meeste autos past. In een kleine auto zouden we niet de 7 inch maar een kleinere versie 5 of 6 inch versie gebruiken.

 

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

6 reacties

 1. Kunnen de afbeeldingen klikbaar gemaakt worden? Had verder ook wel een foto willen zien van hoe dit apparaat er nu in het echt uit ziet, hoe dun hij is, etc. etc.

  Ik zou ook wel eens een review willen zien van andere van dit soort apparaten zodat jullie een uitspraak kunnen doen over wat andere opties precies kunnen.

  Een andere tekortkoming vind ik dat er geen houders zijn die het apparaat lager kunnen zetten, dus dat je hem aan een luchtrooster hangt ofzo. Of vanaf het dashboard en dan half over je dash heen. Ziet er beter uit en het zit niet in de weg.

 2. Heb een go camper hier zot dezelfde houder aan als bij de Discover ook die van mij valt regelmatig van de steun af bij een oneffenheid in het wegdek. Navigatie is goed maar steun is ronduit slecht.

 3. Heb een go camper hier zit dezelfde houder aan als bij de Discover ook die van mij valt regelmatig van de steun af bij een oneffenheid in het wegdek. Navigatie is goed maar steun is ronduit slecht.

 4. Er zijn van die halve maantjes van stof te kopen, deze zijn verzwaard en daar “plak je zuignap in” en blijft hij staan. Ik heb dat ook gehad met mijn Garmin. Was super.

 5. Gebruik een 7″ TT. Niet meer aan de voorraam. Schoon gemaakte raam en zuignap helpt niets. TT valt steeds er af
  Gebruik al lang een beanzak van TT en de zuignap van TT daar op. Dat gaat heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.