Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Sennheiser MKE400 (MKII), de gemakkelijke professionele richtmicrofoon

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • compact
  • degelijk
  • gemakkelijk
  • goed geluid
  • robuust
  • windvanger
  • prijspunt

THE BAD

  • plaatsing kabelaansluiting

Sennheiser staat bekend om kwaliteit betreffende hoofdtelefoons en microfoons. Lang heeft het Duitse merk de trends onder jonge content makers gemist. Met de MKE 400 wil het de beste microfoon leveren voor bloggers, vloggers, YouTubers, TikTokkers en andere content makers. Wij hebben de MKE 400 een paar weken tijdens de vakantie getest.

De MKE 400 was al een bestaande Sennheiser productcode voor een kleine microfoon voor camcorders en DLSR’s met audio ingang. Deze eerste generatie MKE 400 hebben we veel meegenomen op reizen naar beurzen en interviews. Licht in gewicht en goed, maar scherp geluid. Eén AAA batterij was voldoende voor de voeding. Een nadeel was dat het klepje van de batterij snel opende en dat de windkap snel van de microfoon schoof. De nieuwe MKE400 is niet te vergelijken met de oude versie. De doelgroep is dezelfde, maar duidelijk is dat deze nieuwe microfoon van de eerste schets is ontwikkeld voor content creators annu nu. Overigens is het wel onhandig van Sennheiser om NIET de productnaam te wijzigen. De MKE400 is er echt in 2 versies; de oude en de nieuwe. Waarom niet MKE400-II. Ofwel Mark II. Een aanduiding die heel gewoon is inmiddels voor electronica.

Vormgeving

De vormgeving is wat we van Sennheiser gewend zijn; een strakke vormgeving en met gebruik van materialen die robuust ezijn plus een goede afgewerking. Juist in een segment met grote druk op de prijs, is het knap dat Sennheiser nu voor een nette prijs een goed afgewerkt product kan maken. De behuizing is van kunststof maar robuust. De MKE400 kan duidelijk tegen een stootje. Omdat het gekleurd kunststof betreft, zal ook bij zwaar gebruik de microfoon niet aan kleur inboeten. Sennheiser heeft gekozen om de ophanging van de microfoon weg te werken in de behuizing. Dit betekent dat je deze microfoon zo in je tas kan gooien zonder dat er een ophanging losschiet. Dat probleem hebben we diverse malen met microfoons van andere merken ervaren. De ophanging is ook nog eens erg goed. Wanneer je de microfoon aanraakt, hoor je nauwelijks tot geen materiaalgeluid. De ophanging in de behuizing doet dus zijn werk. Aan de linkerkant zit in de voet een schakelaar voor versterking of afzwakking aantal dbs en een schakelaar voor het uitschakelen van de lage tonen. Die laatste schakelaar gebruik je om stemmen beter naar voren te laten komen als je bijvoorbeeld veel airco of verkeer in de achtergrond hebt. Een ledje geeft aan of de microfoon aan/uit is. Het ledje is ook nog eens een mini knopje om de microfoon aan of uit te zetten. Daarover meer bij het gebruik. Aan de rechterkant zit een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een volume knop voor de hoofdtelefoon. Opmerkelijk is de keuze van Sennheiser om de kabelaansluiting voor de camera aan de voorkant te doen. Dit betekent dat wanneer je deze microfoon op een filmende fotocamera zet, je nog door de zoeker kan kijken zonder een kabel in je oog te hebben. Op zich slim, maar de praktijk zal uitwijzen of deze afwijking van de norm een slimme of domme zet is.

Gebruik

Je sluit de MKE400 aan op jouw camera. Wanneer de camera aangaat zal de MKE400 ook direct automatisch aangaan. Zet je de camera uit, dan gaat de microfoon uit. Heerlijk! Dit verkleind echt het risico op een situatie waarbij de microfoon geen voeding meer heeft. Volgens Sennheiser kan de microfoon 100 uur op de twee AAA batterijen werken. Wanneer er nog voor ongeveer drie uur stroom is, zal het aan/uit lampje van groen op rood springen. Handig en doordacht. Het aantal instelmogelijkheden is met drie gain standen beperkt. Het interne circuit zorgt dat er relatief weinig oversturing is. Dit betekent dat de microfoon voor iedere beginner en pro te gebruiken is. Let wel op de input instellingen in je camera…Wie echt om het geluid geeft stelt de gevoeligheid van de camera in op de normale setting van de MKE400. Het audio kabeltje is aan de microfoon verbonden met de typische schroefaansluiting die we van Sennheiser op al hun professionele producten kennen. Let wel op dat je het juiste kabeltje gebruikt. Er zit een TRRS en een TRS kabeltje bij de microfoon. Zorgt dat het juiste kabeltje voor de camera of smartphone gebruikt.

Geluid

De MKE400 is een super-cardoid microfoon. Dit betekent dat het een richtingsgevoelige microfoon is. Alles wat voor de mic zit, neemt de MKE400 prima op. Beter dan elke ingebouwde microfoon van een foto of filmcamera. Geluid van de zijkanten is nihil en wie aan de achterkant commentaar inspreekt, is wel te horen maar het klinkt dan wat dof. Stemmen en andere geluiden zijn voller dan we kennen van de oude MKE400. Deze microfoon klinkt echt lekkerder en filtert zelfs een beetje omgevingsgeluiden weg wanneer er stemmen voor de camera zijn. Het elektronische circuit filtert dus achtergrondgeluiden weg en haalt zelfs windgeruis voor een deel weg. Wanneer er erg veel wind is, dan helpt de deadcat of windvanger die meegeleverd wordt.

Conclusie

De 2021 MKE400 is een erg goede microfoon om altijd bij je te hebben. Compact, robuust, erg gemakkelijk in gebruik en een prima audio resultaat. De optie om een hoofdtelefoon aan te sluiten en het spaarzame energiebeheer van deze microfoon maken het een ideale microfoon voor op reis. Bij ons gaat deze microfoon in de standaard uitrusting.

De MKE400 MKII kost 199 Euro

kopen


→ Check de laagste prijs bij Sennheiser online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.