Logo GadgetGear.nl
Arjan Olsder met de Samsung Galaxy Z Flip3 5G
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy Z Flip3 5G is bijzonder bijzonder

Roep ik al gevoelens in je op? Die goede oude tijd dat je een supercompacte GameBoy Advance SP in je broekzak stopte? Het was een wat dikke bobbel, maar het voelde zo heerlijk om die console uit te klappen en te gebruiken. De afgelopen weken had ik dezelfde ervaring met de Samsung Galaxy Z Flip3 5G.

Unboxing

Samsung is Apple achterna gegaan in het uitkleden van de uitpakbeleving. Het ultraplatte doosje bevat het toestel, een USB C kabel en minimaal benodigde documentatie. Dit neusje van de zalm komt zo karig als het maar kan. De Chinezen doen het qua uitpakbeleving beter, maar die hebben nog geen echt antwoord op de bijzondere Samsung Galaxy Z Flip3 5G.

Design

Laten we meteen in het diepe springen met het design van deze bijzondere smartphone. De Samsung Galaxy Z Flip3 5G is namelijk de derde generatie foldable Flip smartphone van het Koreaanse merk. In onze beleving is dit ook de eerste generatie waarin het design van deze foldable lifeproof is.

Met een foldable loop je nogal wat risico’s. Het toestel bevat een uiterst belangrijk mechaniek dat het toestel laat vouwen. Dit scharnier is allesbepalend en mag dus niet vast gaan zitten of scheef gaan lopen.

Het scharnier is opnieuw verbeterd met borstels om rotzooi uit de vouw te houden. Bovendien zijn er niet echt grote gleuven en gaten waar vuil nog echt tussen kan komen. Een waanzinnige vooruitgang die meteen veel meer vertrouwen geeft in het ontwerp van de smartphone.

Iets anders dat speelt, is waterdichtheid. Hier liepen de foldables van Samsung echt achter op haar andere smartphones. Dat veranderde dus in 2021. De toestellen zijn nu waterdicht, waardoor ze ineens veel meer lifeproof zijn. Bovendien kan her scharnier nu 200.000 keer gebruikt worden voor er kans is dat het scherm problemen gaat geven. Dat is heel veel!

Samsung doet hard haar best een directe relatie met haar klanten op te bouwen. Niet alle kleuren zijn via de telefoonwinkel te krijgen, Je moet dan echt bij Samsung zelf shoppen. Samsung heeft ook een hele lijn echt toffe hoesjes voor het toestel.

Galaxy Z Flip3 5G

Het display van de Samsung Galaxy Z Flip3 5G ondersteunt geen vingerafdrukscanner. Deze is door Samsung dan ook onder de power knop geplaatst. Een prima plek als je het ons vraagt.

Displays

Hoe zit het dan met krasjes op het display? Natuurlijk levert Samsung het toestel met een screenprotector. Hoewel we het niet durven testen, gaan we er vanuit dat je die bij Samsung kunt laten vervangen wanneer je er krassen op krijgt.

Dat is belangrijk omdat een flexibel display geen glazen display kan zijn. Het zijn altijd plastic displays. Zacht plastic displays en daarmee gevoelig voor krassen. Bij andere merken is dit niet anders. Voor iedereen die daar vrees voor heeft, ik bel al 4 weken met het toestel en nog geen krasje op het display.

Wel heel veel vingerafdrukken. Daar is het toestel wel wat gevoelig voor. En ja, de vouw is altijd wel wat zichtbaar, maar leidt al snel niet meer af. Zeker wanneer je in je slaapkamer ligt te Netflixen of overdag met de camera aan het klooien bent. Het is helemaal geen probleem. Ook hier is het weer echt iets dat hoort bij deze technologie en niet te voorkomen is.

Samsung heeft voor het display gekozen voor haar Foldable Dyamic AMOLED 2X scherm. Dit display draait op 120Hz en is daarmee heel interessant voor gamers. Met een piekverlichting van 1200 nits kun je er ook heerlijk mee werken in de volle zon. Het display meet in totaal 6.7 inch wat lekker groot is (en een prima regen om geen Galaxy Note uit te brengen dit jaar). De resolutie ligt met 1.080×2.640 pixels niet bijzonder hoog. Met 426 pixels per inch oogt het wel heel scherp, maar Netflixen doe je dus op FullHD. Een digitizer mist, dus geen ondersteuning voor de S Pen. Daarvoor moet je de Galaxy Fold3 5G kopen. In het display is een inkeping gemaakt voor de camera.

Je krijgt nog een tweede display van Samsung. Dat zit net als bij de vorige generatie achterop. Naast de main camera. Dat display kun je gebruiken om de main camera voor selfies te gebruiken. Of zoals ik de afgelopen tijd deed, voor het opnemen van unboxings. Man, wat is dat heerlijk!

Dit tweede display is een Super AMOLED van Samsung. Het is 1,9 inch groot en meet 260×512 pixels. Ruim voldoende voor het previewen van jouw beeldmateriaal.

Wat ook fijn is, is hoe Samsung de Android software voor het display heeft aangepast. Het is extreem gemakkelijk om te multitasken. Bovendien kun je het toestel zelf als standaard gebruiken voor fotografie en video. Ideaal!

Chipset

Onder de motorkap is het ditmaal geen concessies doen. Samsung rust alle modellen uit met de Qualcomm Snapdragon 888 chipset. Het snelste van Qualcomm. Die chipset bevat ook de snelle Adreno 660 GPU. Het werkgeheugen beslaat in alle uitvoeringen 8GB. De opslag verschilt wel per model. Je krijgt de keuze uit 128GB en 256GB. In beide gevallen het snelle UFS 3.1 geheugen van Samsung zelf.

Voor de gamer

Voor de gamer heeft de Samsung Galaxy Z Flip3 5G heel wat te bieden. Dit begint al met het 120Hz display. Okay, echte gamingphones bevatten snellere displays. Maar je moet wel heel hardcore aan het candycrushen zijn om daar echt iets van te merken.

Met de stereospeakers kun je prima horen waar jouw tegenstander in PubG of FortNite vandaan komt. De Qualcomm Adreno 660 GPU levert zo ongeveer de sterkste 3D prestaties die op mobiel te krijgen zijn en hoeft door de wat lagere resolutie van het display, niet keihard te werken om jou van eyecandy te voorzien. Het UFS 3.1 geheugen zorgt er voor dat jouw maps ook lekker snel laden.

Voor de audiofiel

Natuurlijk heeft Samsung geen headphone aansluiting in deze smartphone, maar als purist los je dat gewoon met een USB-C adaptertje op. Ga je draadloos, dan is er ondersteuning voor aptX en aptX HD. Streamen kan tot 32-bit/384kHz.

De stereospeakers van het toestel klinken ook prima. Ze zijn tuned by AKG, wat een dochterbedrijf is van Samsung. De speakers klinken echt mooi, sprankelend en vol details.

Voor de videograaf

Wil jij helemaal los gaan in 8K omdat je een 8K TV aan de muur hebt hangen? Jammer joh. Dan had je toch voor een Galaxy S toestel moeten gaan. De camera’s van deze smartphone komen niet verder dan 4K, maar wel op 60fps wanneer je de camera aan de achterkant gebruikt. De selfiecamera komt ook op een indrukwekkende 4K met 30fps… maar die heb je natuurlijk niet keihard nodig. Wil je echt goede selfie video’s schieten, gebruik je toch lekker de camera aan de achterkant.

De app bevat verder alle creatieve opties die je van Samsung mag verwachten. Denk bijvoorbeeld aan audioframing. Wanneer je praat, zal de camera je binnen het gezichtsveld blijven volgen. Al moet je hier wel iets in resolutie voor inleveren. Het is immers zoomen en volgen op de sensor. Het toestel beweegt niet fysiek met je mee.

Voor de fotograaf

Geen superzoom. Geen mega megapixels. Samsung houdt het voor de fotograaf schappelijk. Je krijgt twee 12 megapixel camera’s. De main camera heeft een lichtgevoeligheid van f/1.8 op een 27mm lens. Met 1.4µm schiet je daar ook in het donker nog erg prettige plaatjes mee.

De groothoek schiet plaatjes met een lichtgevoeligheid van f/2.2. Deze geeft al heel snel meer beeldruis, maar de beeldhoek van 123mm is wel heel mooi.

Ook de selfiecamera stelt niet heel snel teleur, tenzij het donker is. In andere gevallen schiet je daar 10 megapixel foto’s mee.

Al met al zijn de cameraspecs dus niet bijzonder, maar wel zeer degelijk. Je gaat er dus geen spijt van krijgen, ook al weet je dat Samsung in de goedkopere S series beter presteert. Dit is gewoon de prijs van innovatie die je voor nu zal moeten betalen.

Accuduur

Met 3.300 mAh is de accu van de Samsung Galaxy Z Flip3 5G alles behalve indrukwekkend. Samsung wilde het toestel uiteraard niet te dik of te groot maken en dan heb je gewoon weinig ruimte. Ik kom prima aan het einde van mijn dag met dit toestel, maar daarna laat het me weinig ruimte.

Galaxy Z Flip3 5G

Niet zonnebril-proof

Tenslotte nog een klein nadeel aan het waanzinnig toffe scherm van deze foldable. Stel, in de zomer draag je een zonnebril. Net als mij. Het het budget dat je hebt, laat het toe om een wat betere te kopen met polariserende glazen… dan ga je helemaal trippen op het scherm. Beide ogen krijgen namelijk andere kleuren binnen en de vouw in het display, lijkt één grote wazige lasershow. Dat is wel een beetje jammer.

Conclusie: Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Koop je de Samsung Galaxy Z Flip3 5G dan moet je wat inleveren op de camera. Op de accu. Op de laadsnelheid. Maar daar krijg je een waanzinnig innovatieve smartphone voor terug. Betaalbaarder dan ooit. Echt een eyecatcher waarmee je opvalt en bovendien gewoon een heel leuk toestel om dagelijks mee te werken. Als content creator weegt het tweede scherm achterop voor mij ook echt zwaarder dan nog meer camera’s. De Samsung Galaxy Z Flip3 5G is gewoon het leukste toestel van 2021.

Samsung Galaxy Z Flip3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.