Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Fresh ‘n Rebel Clam Elite; de fashionable high end hoofdtelefoon

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Vormgeving
  • Kleuren
  • Geluid
  • Omgeving onderdrukking
  • Omgeving activering
  • Persoonlijke calibratie
  • Meer profielen
  • Accuduur
  • Extra audio kabel

THE BAD

  • Bluetooth kraakje bij opstarten

Het Nederlandse Fresh ‘n Rebel maakt producten voor een mobiele lifestyle. Daar vallen natuurlijk ook hoofdtelefoons onder. Met de Clam Elite wil Fresh ‘n Rebel aantonen dat modieusheid perfect kan samengaan met audio kwaliteit. De Clam Elite past zich aan op het gehoor van de drager; jong en oud.

Uitstraling

Het eerste wat opvalt aan de Clam Elite zijn de looks. Op een afstand is het al duidelijk dat je hier te maken hebt met een serieuze hoofdtelefoon. De grote kussens zijn geheel in de kleur van de rest van de hoofdtelefoon. De drie kleuren blauw, beige en antraciet zijn modieus maar tevens tijdloos en makkelijk te combineren met diverse kledingstijlen. Niet onbelangrijk voor Fresh ‘n Rebel. Het merk wil modieuze producten maken zonder concessies te doen op kwaliteit en tegen een gunstig prijskaartje. Nou is de Clam Elite niet een goedkope hoofdtelefoon. Je betaalt bijna 200 Euro voor deze beauty. Daar moet je dan ook wel wat voor terugkrijgen. Naast lange levensduur willen we kunnen horen dat deze hoofdtelefoon het geld waard.

Geluidskwaliteit

Goede geluidskwaliteit van een hoofdtelefoon begint met een goede pasvorm. De Clam Elite zit lekker op het hoofd. Zonder te klemmen sluiten de kussens de omgeving goed af. Ook voor brildragers is het ontwerp met de materialen een aanrader. Deze hoofdtelefoon zit bijzonder prettig. De actieve onderdrukking van omgevingsgeluid (ANC) werkt nagenoeg perfect. Dankzij drie microfoon per oorschelp is de electronica goed in staat de omgeving met tegengeluid weg te filteren. Wij hebben helaas nog niet in een vliegtuig de Clam Elite kunnen testen. Maar in de auto, trein en op het terras is het genieten wanneer je de hinderlijke achtergrondgeluiden niet hoort. Het geluidspectrum van de hoofdtelefoon is lekker. Van laag tot los klinkend hoog. De spreiding van het geluid is ook lekker ruimtelijk. Zo uit de doos dus een prima hoofdtelefoon. De Clam Elite is echter met een app af te stellen op het individuele gehoor. Door een samenwerking met Audiodo heeft Fresh ‘n Rebel met deze hoofdtelefoon de mogelijkheid om het geluid perfect op het gehoor af te stellen. Je doorloopt een paar testjes in de app en verzendt dan de aangepaste instellingen naar de hoofdtelefoon via Bluetooth. Je kan natuurlijk meer profielen aanmaken. Zo klinkt de hoofdtelefoon perfect voor vrienden of familie. Het verschil is duidelijk hoorbaar. Inmiddels hebben de meeste duurdere hoofdtelefoons een mogelijkheid tot het aanpassen van het gehoorprofiel. Deze implementatie is erg goed. Het proces is gemakkelijk en het resultaat voor meer profielen op te slaan. Na de instelling heb je de app niet meer nodig. Enkel wanneer je een ander profiel wilt activeren. Perfect!

Omgevingsgeluid

Behalve het geluid op maat afstellen en de omgeving uit te filteren, kan je met de Clam Elite ook kiezen voor de Ambient Sound Modus. Met één druk op de ANC knop switch je naar de instelling waarbij je juist niet afgesloten bent van jouw omgeving. De microfoons registreren het omgevingsgeluid en mixen dit door de muziek of hetgeen je aan het beluisteren bent. Zo kan je toch in contact met jouw omgeving blijven. Wel zo belangrijk voor een hoofdtelefoon die gemaakt is om altijd op je hoofd te zitten. Zo kan je veilig door de stad wandelen of voorkomen dat je als een zombie in de trein zit. Overigens horen de omstanders nauwelijks van wat jij hoort. Daar is die perfecte pasvorm weer goed voor.

Lang genieten

De Clam Elite is gemaakt om continu te dragen. Als hoofdtelefoon of als sierraad om je hals. Zodra je de hoofdtelefoon afzet of om je hals draagt, dan stopt de muziek en consumeert de hoofdtelefoon geen stroom. Dankzij de stevige accu kan je volgens de makers 40 uur continu genieten. Wij hebben de stopwatch niet gehanteerd maar in de weken dat we de Clam Elite hebben getest, was het opvallend hoe weinig de hoofdtelefoon aan de USB-C lader moest. Die lader kan je trouwens ook van Fresh ‘ Rebel in de passende kleur krijgen. Standaard zit enkel de USB-C kabel in de juiste kleur in de doos.  Er zit overigens ook een 3,5 mm kabel in de doos. De hoofdtelefoon is behalve draadloos ook met een kabeltje te gebruiken.

Wellicht overbodig om te melden, maar je kan ook bellen met de Clam Elite. Het geluid is goed en zelfs achtergrond geluid wordt goed onderdrukt zodat de ander jou goed kan verstaan.

Bediening

Voor aan/uit en ANC/Ambient modi heeft de Clam Elite duidelijke knoppen aan de rechter schelp. Verder is de Clam Elite knoppenloos. Je bedient de hoofdtelefoon op het aanraakvlak aan de rechterschelp. Nummerselectie, volume en pauzeren is allemaal intuitief te bedienen. Komt een kussen tegen dit oppervlak, dan triggert dit niet de bediening. Het moeten echt vingers zijn om de bediening te triggeren. Wel zo handig als je in het vliegtuig tegen een kussen of hoofdsteun wilt leunen. Overigens blijven in-ears beter als je echt op een oor wilt liggen.

Het enige minpuntje wat wij kunnen opmerken aan deze hoofdtelefoon is dat bij elke keer als je de Bluetooth verbinding opzet, je een korte tik of kraak hoort. Dat is enkel bij het activeren van de verbinding en niet tijdens spelen of  pauzeren.

Conclusie

De Clam Elite mag oprecht het label ‘Elite’ dragen. Dit is een hoofdtelefoon die ambities waarmaakt. Lekker te dragen en super qua geluidskwaliteit. De kleuren en vormgeving zorgen dat dit een hoofdtelefoon is waar je mee gezien mag worden.

Fresh 'n Rebel - Draadloze Over-ear hoofdtelefoon met digitale Active Noise Cancelling en Personal Sound - Clam ELITE - Steel Blue kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.