Arjan Olsder
Arjan Olsder

Quake is terug in 4K en op 120Hz

Nog even een kort gamenieuwtje voor het weekend over is. En je kent ons, dit doen we alleen maar omdat het stiekem toch een beetje episch aanvoelt. De eerste echte shooter (na Wolfenstein en Doom) is opnieuw uitgebracht. Ik heb het over Quake…

Wolfenstein was de eerste 3D shooter waarin je vrij door levels kon lopen. Die zaten vol verborgen gangen en deuren. Je speelde echter altijd op één niveau. Computers en programmeurs waren eenvoudigweg nog niet zo ver.

Niet al te lang daarna kwam dezelfde uitgever met Doom. Inderdaad, van de film van gisteravond op Veronica… maar dan veel spannender. Dit was de eerste game waarin hoogteverschillen waren in de maps. Echt omhoog en omlaag mikken kon je niet. Jouw kogels wisten zelf wel waar ze naartoe moesten. Ondanks de hoogteverschillen, was het nog niet zo dat levels paden zouden kennen die over elkaar heen liepen. Ook dat was toen nog een brug te ver.

Dat veranderde met Quake. De eerste echte, volledige 3D shooter. Snel gevolgd door die andere grootheid, Unreal Tournament. Waar die tweede zich richtte op competitief online gameplay, had Quake gewoon een verhaal en, voor die tijd, bizar enge levels.

Datzelfde Quake heeft net voor het weekend een re-release gekregen. Daarmee is de game nu speelbaar op PC, Xbox One / X|S (beiden ook met Game Pass), PS4, PS5 en Nintendo Switch. Met de juiste hardware is Quake zelfs op 4K 120Hz speelbaar!

Uitgever Bethesda (die ownen de serie al een tijdje) heeft de game niet alleen van 4K texturen voorzien. De modellen zijn verfijnd, de schaduwen en lichteffecten zijn verbeterd en natuurlijk is de originele soundtrack van Trent Reznor er weer in geplaatst.

Net als in het origineel kun je ook zo-op en competitief spelen met maximaal 8 spelers online of maximaal 4 spelers offline. Online matchmaking is geheel cross platform dus als doorgewinterde PC gamer kun je schaamteloos worden neergemaaid door een tiener op de Nintendo Switch. Wen er maar aan. Het is inmiddels 2021!

Naast het originele Quake, stopt Bethesda ook de originele DLC’s (die term kenden we nog niet) The Scourge of Armagon en Dissolution of Eternity in jouw download. Daar stopt het retro feestje niet. Bethesda liet ook twee nieuwe hoofdstukken maken door Machine Games. Je krijgt dus ook toegang tot Dimension of the Past en Dimension of the Machine.

Heb je als PC gamer Quake al eens gekocht op Steam of Bethesda.net? Dan krijg je dit allemaal als gratis upgrade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.