Logo GadgetGear.nl
D-Link AC3500 Router
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Zo beveilig je je gadgets optimaal

We hebben tegenwoordig steeds meer gadgets in huis. Een tandenborstel met een app, een beveiligingscamera, een robotstofzuiger, een aantal tablets, laptops en spelcomputers en domotica. Al die apparaten staan verbonden met je netwerk. En daarmee creëer je mooie kansen voor hackers om je netwerk binnen te dringen. Hoe voorkom je dat?

Gebruik een VPN op je router

We beginnen meteen met de beste tip: een VPN op je router installeren. Een extra beveiligde router zorgt ervoor dat de apparatuur die je erop aansluit ook beveiligd wordt. Daarom is het belangrijk dat je een router gebruikt die een mogelijkheid heeft om te verbinden met een VPN.

Een VPN is een Virtual Private Network: een soort veilige tunnel tussen jouw apparatuur en het wereldwijde web. De data die verstuurd en ontvangen wordt, wordt versleuteld. Daarnaast leen je met een VPN een IP-adres van een VPN-server, vaak in het buitenland. Zo internet je voor de buitenwereld dus niet met je eigen IP-adres en surf je een stuk anoniemer. Een VPN kan er ook voor zorgen dat regionale blokkades worden opgeheven.

Voor niet alle gadgets is VPN-software beschikbaar. Dan is het handig om de verbinding zelf te beveiligen: je router, dus. Bij de meeste grote VPN-aanbieders kun je de configuratiegegevens voor je router in je accountgegevens vinden.

Zet je gadget uit als je het niet gebruikt

Als je je gadget niet gebruikt, is het een goed idee deze helemaal uit te zetten. Niet standby, of gewoon onbeheerd aan laten staan. Het is vergelijkbaar met het beveiligen van een huis. Als je je huis verlaat, doe je de deur op slot en de ramen dicht. Waarom zou je dat niet doen met je gadgets?

Als je je internetverbinding aan laat staan op je gadgets, sta je mogelijke hackers toe om in te breken op je netwerk. Kwaadwillenden kunnen dan met belangrijke gegevens aan de haal gaan, of schadelijke software op je netwerk verspreiden. Het apparaat dat nog aan staat, fungeert als een achterdeur. Daarom is het belangrijk dat je het apparaat echt uitzet als je het niet gebruikt.

Verander alle standaardwachtwoorden

Het klinkt als een open deur, maar dat is het niet: verander alle standaardwachtwoorden van je apparatuur. Je wilt niet weten hoeveel mensen nog steeds het wachtwoord gebruiken dat ze bij aanschaf van hun router, modem of gadget hebben gekregen. Standaardwachtwoorden zijn onveilig, omdat hackers precies weten welk wachtwoord bij welk apparaat horen. Sterker: vaak staan de wachtwoorden gewoon online in handleidingen.

Verander daarom je standaardwachtwoord in een wachtzin. Een zin die je makkelijk kunt onthouden, maar die ook hoofdletters, kleine letters, getallen en symbolen bevat. Zo weet je zeker dat kwaadwillenden niet via het standaardwachtwoord binnenkomen. Over het wachtwoord gesproken: het is belangrijk dat je je wachtwoorden maar één keer per apparaat gebruikt en dat je ze elke paar maanden verandert.

Je apparaten regelmatig updaten

Beveiligingslekken in software kunnen ervoor zorgen dat hackers toegang krijgen tot je netwerken en alle apparatuur die ermee verbonden is. Koop je een nieuwe gadget? Kijk dan eerst of de nieuwste versie van de firmware is geïnstalleerd. Is dit niet het geval, update je gadget dan eerst voordat je deze gaat gebruiken.

Controleer regelmatig of er updates voor je apparatuur beschikbaar zijn. Op veel gadgets is het mogelijk om automatisch updaten aan te zetten. Dan hoef je niet eens meer om het updaten te denken.

Zet functies die je niet gebruikt uit

Vaak hebben gadgets veel functies die je nooit gebruikt. Denk maar aan apparaten die standaard Bluetooth aan hebben staan. De kans dat je altijd Bluetooth nodig hebt, is heel erg klein. Maar het is wel een manier voor buitenstaanders om te verbinden met je gadget. Zet dit soort functies daarom uit als je het niet gebruikt.

Hetzelfde geldt voor camera’s en microfoons. Blokkeer de toegang tot de microfoon en camera van je gadget als je deze niet gebruikt. Zo kunnen kwaadwillenden niet zomaar meekijken of meeluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.