Logo GadgetGear.nl
OnePlus Nord CE 5G
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus Nord CE 5G

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi display
  • Reageert mooi vlot
  • 3,5mm audio-aansluiting
  • Overdags sterk in foto en video

THE BAD

  • Geen alert slider

De opvolger van de OnePlus Nord is het eigenlijk niet. De OnePlus Nord CE 5G gaat nog veel verder. OnePlus gaat terug naar de kern van een goede smartphone.

Ongeveer een jaar geleden introduceerde OnePlus haar Nord productlijn. Waar haar vlaggenschip toestellen voor een grote groep fans onbetaalbaar werd, werd de Nord series veel vriendelijker geprijsd. Een OnePlus voor ieder budget dus.

Met de komst van de OnePlus Nord CE 5G heeft OnePlus niet direct de visie een opvolger voor de OnePlus Nord neer te zetten. CE staat voor Core Edition. Met andere woorden, deze smartphone vertegenwoordigd de absolute kern van de OnePlus beleving en kan hierdoor nog goedkoper in de markt worden gezet.

Voor de streamers

In volle zon is het niet plezierig films en series kijken op het display. Ondanks dat het AMOLED is, levert het display net wat te weinig licht op. In de schaduw is dat een heel ander verhaal. Dus als jij lekker onder een palmboom de recap van Friends wilt kijken, kun je dat prima doen. Heb je geen headset op, dan moet je het wel met een monospeaker doen. Die zit rechts.

Voor de audiofiel

Eindelijk!!! Eindelijk weer een OnePlus met een 3,5mm audio-aansluiting. De chipset is goed genoeg om hoge kwaliteit audio over die kabel te sturen. Dus haal gerust jouw duurste headset ui”t de mottenballen, het mag weer!

Draadloos heeft het toestel ook voldoende te beiden. Bluetooth 5.1, A2DP (natuurlijk) en aptX HD.

Voor de gamer

Als gamer ga je al snel genieten van een 90Hz display. Maar eerlijk is eerlijk… dan moet de chipset ook ballen hebben. OnePlus heeft voor de Qualcomm Snapdragon 750G gekozen. Die komt met de Adreno 619, wat beste een capabele GPU is. PubG en Fortnite zijn speelbaar, maar je merkt wel dat je echt aan de maximale performance zit. Een beetje een drukke boel op het scherm en je framerate dropt al snel.

Voor de fotograaf

Voor een Core Edition krijg je toch een aardige quad-camera mee van OnePlus. Heel eerlijk, ik ben best onder de indruk van de 64 megapixel main camera die in het toestel zit. Van de rest wat minder. Je krijgt namelijk ook een 8 megapixel groothoek en een 2 megapixel dieptecamera. Die laatste is er alleen voor onscherpe achtergronden. Dus die mogen we een beetje negeren.

We hadden liever wat meer balans gezien tussen het aantal megapixels op de main camera en de groothoek. Nu is het zo dat een overzichtsfoto al snel heel veel kleiner is. Zeker wanneer je foto’s gaat bekijken op een grote 4K of zelfs 8K TV.

Qua lichtgevoeligheid is de main camera ook gewoon heel goed. De groothoek is daarbij al snel een stuk minder. Ook zien we in het donker echt grote verschillen in contrast tussen beiden.

Je krijgt een enkele selfiecamera. Met 16 megapixels komt deze met een mooie, hoge resolutie. Hij is alleen niet heel lichtgevoelig. Bij minder licht offer je al snel veel scherpte op.

Voor de filmer

Wanneer je de selfiecamera gebruikt, is de camera app niet heel tof. Je moet even leren dat je alleen op FullHD kunt filmen. Dit zegt de camera app je namelijk niet. Wel kun je tussen 30 en 60 frames per seconde filmen. De selfiecamera is echt niet tof bij weinig ligt. We zien al snel verlies van scherpte en een enorme toename in beeldruis. Wel probeert het toestel zo lang mogelijk goede contrasten te leveren.

De main camera filmt geweldig. Ook bij weinig ligt. Bovendien doet de beeldstabilisatie het erg goed. Je kunt in 4K filmen, maar alleen op de main camera. In FullHD mag je ook de groothoek gebruiken en kun je live tussen de camera’s schakelen.

De camera beschikt ook over timelapse en slowmotion modi.

Unboxing

Waar OnePlus niet heeft bezuinigd, is de verpakking. De OnePlus Nord CE 5G komt met een 30 Watt Warp Charge lader, een laadkabel, een transparante backcover en een screenprotector. Daarnaast vinden we nog een simtool en documentatie in het doosje. Dit doen ze dus heel goed.

Design

Net als bij de Samsung Galaxy S21, wordt hier voor een plastic achterkant gekozen. De plastic skills van OnePlus doen hierbij echt niet onder voor die van de S21. Het ziet er gewoon heel strak ontworpen en mooi afgewerkt uit.

Om de achterkant clean te houden, is de vingerafdruksensor onder de home knop geplaatst. Die is hierdoor wat breder dan we gewend zijn van het merk. Het camera-eiland bestaat uit drie camera’s die verhoogd, in een pilvorm, op de achterkant van het toestel liggen. De achterkant straalt echt rust uit.

En dan nog even speciale aandacht voor de gratis backcover. Die is ook echt mooi vormgegeven en complimenteert het ontwerp van de OnePlus Nord CE 5G. Opvallend is dat je bij deze backcover een flapje krijgt om de USB-C poort tegen vuil te beschermen. De andere originele OnePlus backcovers hebben dit niet. Overigens zit er weer geen flapje voor de 3,5mm audio-aansluiting. Consistentie ontbreekt dus nog een beetje in het ontwerp. We zijn er wel heel blij mee en hopen dit flapje ook op de OnePlus 10 series te gaan vinden. Immers kunnen die draadloos laden. Dus velen zullen de USB-C niet meer gebruiken.

En dan de randen van het toestel. Het is niet raar dat ook die van mooi plastic zijn. Net als de knoppen. Je krijgt wel wat minder knoppen dan je van OnePlus gewend bent. Hoewel wij van mening zijn dat het schuifje voor de volumestanden een echte USP zijn in de OnePlus beleving… is net die geschrapt. Naast de powerknop dus alleen twee volumeknoppen.

Display

Aan de basis van de OnePlus beleving ligt wel een verrassend goed display. OnePlus kiest er voor om deze budgetsmartphone uit te rusten met een 90Hz AMOLED display. Deze draait dan wel op een FullHD+ resolutie, maar dat is echt geen straf. Het display meet 6,4 inch en dat levert een scherpte op van zo’n 410 pixels per inch.

OnePlus Nord CE 5G

Chipset

De Qualcomm Snapdragon 750G is een echte 5G chipset. Deze is gebakken op het 8nm procedé. Daarmee is het toestel redelijk energiezuinig. In combinatie met de forse accu houden we het wel een dag vol. Ons toestel beschikt over 256GB opslagruimte en 12GB werkgeheugen. In deze configuratie is het gemakkelijk om snel tussen apps te wisselen. Dit levert een enorm gebruikscomfort op. Dit is met recht een heel sterke keuze voor een goedkoop toestel.

Android 11 met OxygenOS

Hoewel OnePlus in China toestellen levert met ColorOS van zusje Oppo, krijgen we hier in Nederland nog gewoon het fijne OxygenOS. Dit ligt over Android 11 en krijgt met grote regelmaat updates van OnePlus.

OxygenOS een redelijk schoon. Dit wil zeggen dat OnePlus redelijk dicht op de kern van Android zit. Net als Motorola voegt het alleen haar eigen charmes toe en een aantal eigen apps. Bloatware vinden we niet op het toestel en daar zijn we heel blij mee.

Updatebeleid

OnePlus voorziet de OnePlus Nord CE 5G van hetzelfde beleid als de 9 series die eerder dit jaar op de markt kwam. Je mag dus twee jaar Android updates verwachten en drie jaar beveiligingsupdates. Je maakt dus nog de sprong naar Android 12 en 13.

Accuduur en laden

De OnePlus Nord CE 5G komt met een flinke 4.500mAh accu. Die trekt je met gemak door de dag heen. Je krijgt ook de Warp Charge 30T Plus lader bij het toestel. Daarmee laadt je met 30 Watt op. Dat is heel comfortabel snel. Daadloos laden is er niet bij, maar dat hadden we ook niet verwacht in deze prijsklasse.

Conclusie OnePlus Nord CE 5G

OnePlus geeft graag het idee dat de OnePlus Nord CE 5G een supergoedkoop toestel is. Daarbij draait het natuurlijk om de prijs/kwaliteitverhouding. Op dit prijsniveau zijn zeker concurrenten te vinden. Maar… de OnePlus Nord CE 5G is zeker wel scherp geprijsd. Bovendien is de afweging tussen waar wel en niet in wordt geïnvesteerd ook erg goed. Dit maakt de OnePlus Nord CE 5G een echt allemansvriendje.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.