Logo GadgetGear.nl
Siliconen wafer (chips)
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Nederlandse chipmaker ASML doet het wel heel goed momenteel

There’s no business like silicone business. Zeker in deze tijd. In vrijwel alle industrieën is er een enorm tekort aan chips. Deels door productiebeperkingen door corona, maar ook door het droogvallen van rivieren die chipfabrieken nodig hebben voor de koeling. Dit is goed nieuws voor het Nederlandse ASML.

ASML is namelijk een chipmachinefabrikant. Met andere woorden, hier in Nederland maken we de machines waar ze in Azië weer chips mee produceren. Alle groten der aarde zijn klant bij ASML. Daarbij is niet alleen de vraag naar high-end machines hoog, maar ook naar machines die minder geavanceerde chips kunnen produceren. Het tekort is immers op ieder niveau. Van smartphonefabrikanten als Samsung tot autofabrikanten als Tesla en lampenmakers als Signify.

Hoewel we hier in Nederland groots zijn in het produceren van dit soort machines, stelt de Nederlandse en Europese productiecapaciteit voor chips vrijwel niets voor. Binnen Europa lopen investeringsplannen om eigen chipfabrieken te bouwen, om zo minder afhankelijk te worden van Azië. Toch hebben we een achterstand van tientallen jaren voor Europa een land van betekenis kan worden. Bedrijven als ASML zijn namelijk wel heel goed in het produceren van de ‘tools’ om chips te produceren, de know-how zit toch echt in Azië bij bedrijven als HiSilicon, Qualcomm en MediaTek. Europa heeft simpelweg niet de skills in huis om met een ASML machine al meteen een rol van betekenis te spelen in de chipindustrie.

Niet alleen ASML is een bijzonder Nederlands bedrijf in de chipindustrie. In het zuiden van het land zit nog zo’n bijzonder bedrijf. Xyztec maakt geen machines die chips produceren, maar wel die chipsets fysiek testen. Die machines worden onder anderen ingezet door organisaties als SpaceX, NXP, Bosch en Qualcomm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.