Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Sony introduceert WF-1000XM4 draadloze oordopjes

Nadat enkele weken terug eigenlijk de meeste details al lekten, inclusief een Nederlandstalige promotievideo, heeft Sony dan toch officieel zijn nieuwste vlaggenschip true wireless in-ears aangekondigd; de WF-1000XM4.

De eerste dingen die opvallen als we de presentatie bekijken: de batterijduur is verlengd tot een indrukwekkende 8 uur onafgebroken afspelen mét ANC ingeschakeld, de oplaadbehuizing heeft men met 40% weten te verkleinen en opladen kan naast via USB-C, nu ook draadloos. Verder zien we dat de footprint van het ontwerp van de earbuds aanzienlijk kleiner is, en qua uiterlijk volledig veranderd.

 

Techniek

Kijken we wat meer naar de interne techniek, dan praat Sony over de nieuwe Integrated Processor V1 waarmee de digitale geluidsreductietechniek verder verbeterd is en verbeterde bluetooth-SoC- techniek die zou bijdragen aan wat volgens Sony (en niet alleen Sony) de beste noise cancelling is in de industrie. Ook zou de chipimplementatie bijdragen aan een low-latency-toepassing. We zijn benieuwd of deze toepassing goed genoeg is voor het gamen.

Per earbud zijn twee geluidsdetecterende microfoons toegepast met dubbele geluidssensor, de feedforward- en feedbackmicrofoon. Hiermee moet omgevingsgeluid opgevangen en geanalyseerd worden. Qua audiodriver is gekozen voor een nieuw ontworpen 6 mm-driver welke uiteraard ook geoptimaliseerd is voor de active noise cancelling, aangezien hier het tegengeluid vandaan moet komen.

Tenslotte vinden we in de specsheets ook de ondersteuning van LDAC terug, de high-resolution audiocodec van Sony die ondersteund wordt door alle moderne Android-telefoons.

Een functie die we graag gezien hadden, maar helaas nog steeds mist is multipoint-connection, de mogelijkheid om twee apparaten tegelijkertijd aan een headset te verbinden.

Ondanks de verbeteringen zou deze nieuwe implementatie zuiniger zijn dan de voorganger.

Een verdere grote verbetering vinden we op het gebied van vochtbestendigheid. De WF-1000XM4 krijgt een IPX4-classificatie mee (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder elke hoek). Zweet of gebruik in de regen zou geen probleem moeten zijn.

Speak-to-Chat

De Speak-to-Chat functies vinden we ook weer terug. Deze bieden de mogelijkheid korte gesprekken te voeren zonder de oordopjes uit de oren te halen. Bij het spreken wordt het stemgeluid van de gebruiker herkend en stopt de audio automatisch en wordt omgevingsgeluid toegelaten. Na het spreken start de muziek weer automatisch na 30 seconden of via handmatige bediening.

Milieu bewuste verpakking

Extra aandacht besteedde Sony ook aan een stuk milieubewustzijn met betrekking tot het ontwerp van de verpakking volgens de ‘Made to be remade’-filosofie. Om minder afval te produceren is 99% van de papieren verpakking (afgezien van de labels) gemaakt van gerecycled en duurzaam ‘Original Blended Material’ dat speciaal voor Sony is ontwikkeld.

‘Original Blended Material’ bestaat uit een unieke combinatie van bamboe, suikerrietvezels en gerecycled papier. Dit materiaal is zowel sterk als duurzaam en is inzetbaar voor een breed scala aan toepassingen. Het bijzondere van dit materiaal is dat het volledig kan worden gerecycled zonder te sorteren. Sony zal dit materiaal ook gebruiken voor de verpakkingen van toekomstige producten.

 

De WF-1000XM4 krijgt een adviesprijs mee van € 280,- en is vanaf deze maand verkrijgbaar in de kleuren zwart en zilver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.