Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Ratchet & Clank: Rift Apart (PS5)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Bizar Mooi
  • Humor
  • Avontuur
  • Performance Mode

THE BAD

  • Beetje kort (20 uur)

Lang heb ik gewacht tot een game mij weg zou blazen op de PS5. Ik had gehoopt dat dit moment zou komen, dat één van mijn favoriete games mij zou meenemen in een levensechte next gen game-ervaring. Dat dit gebeurde met Rachet & Clank; dat had ik nooit verwacht! Wat een game!!!

Ratchet & Clank, ja die ken je waarschijnlijk wel. Misschien niet omdat het een geweldige game-serie is, maar wellicht omdat je een titel ervan gratis bij aankoop van je PS2, PS3 of PS4 kreeg? Yep, het is al bijna 20 jaar sinds Ratchet & Clank debuteerde op PlayStation 2.  Dit waren altijd leuke games. Prima om te spelen, vol avontuur en vooral grappig. De Playstation 5 exclusive Rift Apart doet dat ook, maar veel meer.

Ratchet & Clank: Rift Apart is een third-person shooter platformer ontwikkeld bij Insomniac Games. Het spel is uitgegeven door Sony Interactive Entertainment voor de PlayStation 5 als PS5 Exclusive en nu verkrijgbaar.

Ik ben nog steeds een beetje perplex. Gewoon nooit gedacht dat Ratchet & Clank: Rift Apart de game zou zijn die mij tijdens het spelen herhaaldelijk deed zeggen: WOW. Wat is deze game top in elkaar gezet. Prachtig, grappig en dit terwijl het helemaal niet mijn type game is. Ik ben meer een shooter of een Fantasy game speler; dit heeft van alles een beetje, maar is vooral avontuur, platform en puzzel naast het andere. Toch zat ik van moment één echt op het puntje van mijn stoel.

Mijn jongste zoon (6 jaar) vind deze game helemaal tegek. Het mooie is ook dat de gehele game Nederlands gesproken is, als je dit instelt. Mijn jongen heeft dus voor het eerst een game waar zowel de acties, reacties, NPC’s en Cutscenes allemaal in het Nederlands zijn. Heel gaaf.

De Story

Rift Apart vervolgt de originele tijdlijn die we voor het laatst zagen met Into the Nexus.  De slechterik uit het spel Dr. Nefarious heeft een wapen gestolen waardoor er portals (Rifts) ontstaan in het universum. Door die portals worden dimensies naar elkaar gebracht wat zorgt voor een hoop gekkigheid.

Jij mag op reis door tijd en ruimte waarbij je verschillende planeten bezoekt. Elke planeet bestaat uit eigenlijk uit wat kern- en optionele doelen die worden bereikt door middel van een vaste combinatie van gevechten, platformactie & first person shooting. Maar ook veel contact met NPC’s en puzzels oplossen. De planeten variëren in grootte, moeilijkheid en de meeste planeten zijn voorzien van hun eigen set bewoners.

Elk gebied voelt onderscheiden als de neon gloed van Nefarious Stad of de weelderige ondergroei van Sargasso. Ieder planeet is eigen, prachtig en een feestje om naar te kijken en luisteren. De planeet van Blizar Prime profiteert het meest van de PlayStation 5 van SSD en heeft mij meerdere keren doen verbazen wat de PS5 nu echt al kan.

Help Ratcher & Clank om een robotkeizer tegen te houden voordat de interdimensionale werelden worden overgenomen, want hun eigen universum is straks als eerste aan de beurt. Zie met eigen ogen hoe dit dreamteam nog dynamischer wordt als ze zij aan zij vechten met Rivet, een Lombax-verzetsstrijder uit een andere dimensie.

Graphics & Audio

Deze game is echt bizar mooi. Zowel grafisch als audio is de game echt, echt fantastisch. Dit hebben we volgens Playstation te danken aan een drietal zaken;  allereerst de makers van deze game. Alles is werkelijk uit de kast gehaald. Daarnaast zijn de PS5 topkenmerken zoals Tempest 3D AudioTech: De Negatron Collider klinkt als een Transformer, terwijl de nostalgische geluiden van een flipperkast de Ricochet benadrukken en elke succesvolle hit verrijken.

De verbeterde belichting en raytracing zorgen voor prachtige in-game werelden die stuk voor stuk glashelder in 4K en HDR worden weergegeven. Fidelity modus draait op 30 frames per seconde bij 4K met ray tracing, verbeterde verlichting, extra visuele effecten en verhoogde scène dichtheid.

Het is af en toe gewoon niet te zien of je nu in game aan het spelen bent, of dat er een cut scene voorbij komt. Alles speelt naadloos op elkaar in en loop grafisch als een geoliede machine.

Conclusie

Ratchet & Clank: Rift Apart is op dit moment de allertofste game ooit. Niet misschien de beste game, maar absoluut de tofste, mooiste shooter en platformer van dit moment. Eindelijk een noemenswaardige Playstation 5 Exclusive waar het Next Gen gevoel echt uit de kast komt. Helaas relatief kort; 20 uur. Maar ik moet ook wel bekennen dat ik na 20 uur bizarre en overweldigende, prachtige chaos nu even genoeg van Ratchet & Clank: Rift Apart heb, deze week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.