Fitbit Ace 3
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fitbit Ace 3

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Motiverende animaties
  • Duidelijke inzichten in de inspanning van kinderen

THE BAD

  • Hoe kleiner de pols, hoe minder draagcomfort
  • Lastig zelf om te doen
  • Lastig zelf op te laden
  • Installatiehandleiding mag duidelijker voor ouders die de Fitbit app niet kennen

De derde generatie Fitbit voor kids is uit. De kids van de redactie gingen een challenge aan om te testen hoe tof deze fitness tracker is. Komen ze daadwerkelijk in beweging en vinden ze de bandjes wel echt wel tof?

Unboxing

Fitbit levert de Ace 3 met een USB laadsnoertje en minimale documentatie.

Design

Het bassis design van de Fitbit Ace kennen we eigenlijk al langer. Het is een harde ‘core’ in een verwisselbare siliconen band. De Sony Smartband SWR10 is de eerste van dit soort die we op de redactie hebben getest. Sinds die tijd hebben we heel wat alternatieven mogen verwelkomen.

Het mooie van deze constructie is dat het heel gemakkelijk is een bandje te verwisselen. Zo kun je de stijl van je tracker gemakkelijk aanpassen op jouw kleding. Voor kids is de keuze qua bandjes echter wel wat beperkt. Rood/zwart, blauw/groen of blauw/geel. Die laatste is dan ook meteen de speciale Minions uitvoering van de Fitbit Ace 3.

Installatie

Het installeren van de Fitbit Ace 3 kan wat uitdagend zijn als je niet heel erg thuis bent in het Fitbit landschap. Wat dat betreft is de meegeleverde informatie voor ouders zonder eigen Fitbit veel te summier. Je moet namelijk eerst zelf een account aanmaken, voor je accounts voor kinderen aan kunt maken.

In het menu kun je de Fitbit Ace 3 voor kinderen installeren. Je maakt dan ook een kinder account aan. Op de smartphones van je kinderen moet je dan eerst zelf inloggen en de app overschakelen naar de kinderaccount. De smartphones van je kinderen zorgt voor de synchronisatie van de data en jij kunt met jouw ouder account altijd de voortgang zien.

De Google paradox

Met de Fitbit Ace is ook iets bijzonders aan de hand. Fitbit is van Google en Google maakt Android Wear, maar ook Android Family. Met die laatste beheer je kinderaccounts in Android. Onze kinderen hebben zo’n account op hun toestel en kunnen geen Android Wear wearables gebruiken. Die zijn namelijk door Google niet toegestaan voor kinderen. Maar de Fitbit app is wel toegestaan. Hierdoor kunnen kinderen dus wel de Fitbit ace 3 gebruiken.

We vragen ons ook voorzichtig af wat hier de toekomst gaat zijn. Google en Samsung lieten onlangs weten dat ze WearOS en Tizen samenvoegen voor een nieuw wearable ecosysteem. Daarmee wilt Google zich beter wapenen tegen Apple Watch OS, HarmonyOS en andere draagbare besturingssystemen. Hoe Fitbit’s besturingssysteem in dit plaatje gaat passen is nog niet duidelijk.

Draagcomfort

Op de zijkant van het doosje is een lijn getekend. Daar leg je het armpje van jouw kind op. Past deze binnen de lijn, dan is de Fitbit Ace 3 goed op maat. Nouja, dat kun je op twee manieren bekijken. Bij onze test is dit meteen duidelijk. Het bandje heeft een zeer rigide vorm. Dit wil zeggen dat het siliconen materiaal pas vrij ver na het display begint met buigen. Bij mijn zoontje past hij hierdoor perfect. Voor mijn dochtertje is hij hierdoor wat ‘bulky’. Dit wekt vrijwel meteen irritatie op. Ze blijft gemakkelijk achter allerlei dinge haken. Zeker bij speeltoestellen kan dit onverwachte blessures opleveren en dat is dan net weer onhandig. Het resultaat is ook dat ze er niet graag mee slaapt en hem ’s morgens regelmatig vergeet om te doen. Bij mijn zoontje is dit compleet andersom. Die draagt hem non-stop.

Als we kijken naar het ‘rest’ stukje van het bandje, dan heeft FitBit één clipje om deze strak met de band te laten lopen. Bij de fot hieronder is die niet zo groen als de sluiting. Echter aan de binnenkant zit geen palletje om deze op haar plaats te houden. Hierdoor wil het restant van het bandje nogal eens los komen te hangen. Dat vinden beide kinderen irritant. Ook de sluiting zelf hanteren vinden ze wat uitdagend Een knopjes systeem zoals bijvoorbeeld een LEGO voor haar armbandjes hanteert zou wellicht eenvoudiger zijn geweest.

Fitbit Ace 3 Sluiting

Opladen

Opladen gaat met een speciale USB kabel. De Fitbit Ace 3 is waterdicht, maar daarbij is helaas niet voor een USB oplossing gekozen. De clip die kinderen moeten gebruiken gaat moeilijk op de Fitbit Ace en kost ook wat kracht om los te trekken. In de praktijk zijn ze dus echt van ons afhankelijk om de Fitbit Ace 3 op te laden. Gelukkig ligt de accuduur in de praktijk op zo’n anderhalve week.

Fitbit Ace 3 USB Lader

Wat missen ze aan de Fitbit Ace

Het mooie van zo’n kindertest is dat je ook heel eerlijke antwoorden krijgt. Ze kijken natuurlijk enorm om zich heen naar wat anderen om de pols hebben hangen. Hoewel ze het fijn vinden dat de Fitbit Ace 3 zeer compact is, missen ze wel echt de mogelijkheid om telefonisch contact te hebben met ouders. Andersom vinden de ouders die we spreken het weer jammer dat ze niet in de gaten kunnen houden waar kinderen uithangen. Er lijkt dus een wens te zijn voor een wat completere Fitbit.

De challenge

We hebben onze kinderen uitgedaagd om in een week zoveel mogelijk te bewegen. De Fitbit Ace beloont kinderen met een animatie op het display. Naast dat ze de tijd kunnen zien en details over het aantal stappen en minuten waarop intensief wordt bewogen, zien ze ook een animatie. Bijvoorbeeld een raket die opstijgt vanaf de aarde en steeds verder het universum in reist. Voor kinderen is dat echt een enorm goede reden om veel te bewegen.

Echter zagen we dat het draagcomfort er al snel voor zorgde dat onze dochter afhaakte. Ze was wel trots op haar prestaties, maar was hem vaak kwijt na hem even afgedaan te hebben. Hierdoor werd veel data niet geregistreerd. Dit werkte erg demotiverend.

Conclusie Fitbit Ace 3

Ik moet zeggen dat deze review met kinderen voor mij als tech redacteur heel veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Met name hoe belangrijk zaken als draagcomfort en autonomie (het zelfstandig kunnen omdoen / opladen) zijn in het plezier om de Fitbit Ace 3 te dragen. Bovendien is het opvallend dat zowel ouders als de kinderen zelf connectivity missen. Voor grotere polsjes is de Fitbit Ace 3 duidelijk een heel prima product. Voor smallere polsjes in onze test duidelijk niet. We volgen de kinderen in hun beoordeling. Een 9 en een 5 vormen samen een 7 of 3,5 sterren.

Fitbit Ace 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.