Test: Sony SmartBand SWR10

Sony heeft al enkele jaren ervaring in het bouwen van smartwatches. Met de SmartBand komt Sony met een nieuwe wearable in de vorm van een armbandje dat erg doet denken aan fitnesstrackers als de Fitbit en de Jawbone UP24.

Unboxing

Sony pakt de levering van de SmartBand goed aan. In de verpakking zie je standaard de SmartCore (waar alle techniek in zit) en een zwarte SmartBand van siliconen. Maak je de verpakking open, zit er nog een tweede in die wat kleiner is. Zo kun je het bandje kiezen dat het best bij je past.

De SmartCore is niet alleen gemakkelijk verwisselbaar om het juiste maat bandje te kunnen kiezen. Sony verkoopt namelijk ook losse pakketen met gekleurde bandjes. Zo kun je de SmartBand op jouw outfit aanpassen.

Smartwatch vs. SmartBand

In het geval van Sony zijn de SmartWatch en SmartBand complementair. De smartwatches zijn namelijk lekker compact mede doordat Sony ze niet volpropt met sensoren die je misschien niet gebruikt. De SmartBand met haar SmartCore bevat geen display en is ook niet zozeer bedoelt om informatie weer te geven. Net als bij de fitbit moet je het doen met een paar status LED’s. Verder heeft Sony iedere denkbare bewegingssensor in de SmartCore module geplaatst welke via bluetooth 4.0 met je smartphone communiceert. Snel verbinden verloopt via NFC.

Lifelog

De kracht van de SmartBand zit hem in de analyse van alle sensordata en dat wordt weer heel slim in de LifeLog app gedaan. Deze gratis app staat in Google Play en is op ieder merk Android smartphone te installeren. Je bent dus niet verplicht een Xperia te hebben.

De Lifelog app is geen sportapp zoals we van vele wearables gewend zijn, maar echt een activity tracker. Zo gebruikt het de data van de GPS van de telefoon en de bewegingsdata van jouw pols bijvoorbeeld om te bepalen hoe je jezelf voortbeweegt. Is dat over wegen, met een hogere snelheid, zal je waarschijnlijk in de auto zitten. Maak je steeds stops bij een bushalte, dan zit je in de bus en ook treinen blijken gemakkelijk te herkennen. Zelfs wanneer ik even op de fiets zit, is dit zichtbaar in de Lifelog app.

LifeLog gebruikt ook de acties op je smartphone als input. Ga je een spelletje spelen, zie je dat meteen terug. Net als wanneer je even een filmpje kijkt of belt. Klik je op een bolletje, krijg je de details meteen te zien. Iets dat best interessant kan zijn.

Verder zal de app je belonen als je bepaalde targets hebt behaald. Bijvoorbeeld het zetten van 7.500 stappen per dag of 8 uur slapen. En ook daarbij kun je weer inzoomen zodat je kunt zien wanneer je de meeste stappen hebt gezet of op welke momenten je in diepe- of in een lichte slaap was.

Overigens kun je per categorie aangeven o je wel of geen gegevens gelogd wenst te hebben.

Notificaties

Toch is de SmartBand niet helemaal vrij van notificaties. Wanneer je een telefoontje krijgt, begint hij namelijk te trillen en dat is heerlijk. Het trilalarm mis ik maar al te vaak wanneer ik mijn smartphone in mijn broekzak heb zitten. Ik heb dus veel minder gemiste gesprekken.

Conclusie

Sony heeft met de SmartBand duidelijk een aanvulling op de SmartWatch willen bouwen om zo met de wearable trend mee te gaan. Het enige dat ik echt nog mis is integratie met externe apps als runkeeper. Verder is de SmartBand een prima uitgedacht stukje hardware.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Snel te installeren
  • Goede activiteitenherkenning
  • Handig trilalarm
  • Leuke bandjes

THE BAD

  • Nog niet compatible met andere fitness apps

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.