Google I/O 2021
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google I/O: WearOS en Samsung’s Tizen worden samengevoegd

Opvallend nieuws uit de VS vandaag. Google kondigde een nieuwe samenwerking aan met Samsung. Het Tizen besturingssysteem, dat Samsung ontwikkelde om niet mee te gaan in Android Wear, wordt nu samengevoegd met WearOS.

Op smartwatches zijn altijd drie grote platformen geweest voor smartwatch apps. Dat van Apple, dat van Google en dat van Samsung. Dat laatste draaide op Tizen, wat Samsung ook voor haar Smart TV’s gebruikt. Ontwikkelaars moesten daardoor altijd veel tijd besteden aan het dekken van al die platforms of het bewust kiezen een deel van hun publiek links te laten liggen.

Google en Samsung zien voordelen in het combineren van de platformen. Zo zouden de twee in staat zijn om samen een langere accuduur te leveren. Dat is iets waarop merken als Huawei, Honor en OnePlus zich enorm profileren. Daarnaast hoeven ontwikkelaars nog maar één app te ontwikkelen om smartphones van zowel Samsung als de hardware partners van Google te dekken.

Het nieuwe, hybride besturingssysteem van Google en Samsung zal waarschijnlijk dit jaar al te ervaren zijn. De volgende generatie Galaxy Watch zal erop draaien en Google zal het op nieuwe Fitbit hardware plaatsen. Wanneer Fossil het platform gaat gebruiken, zullen ook veel designermerken het gaan gebruiken. Fossil fabriceert onder anderen de smartwatches van Diesel, Armani en vele anderen.

Qua privacy is deze samenvoeging ook interessant. Google staat bekend als het verzamelen van gebruiksgegevens voor advertenties, maar Samsung doet dit ook. Een Samsung Smart TV of Smart Monitor is niet te activeren als je het niet toelaat dat jouw gebruik wordt geregistreerd voor advertentiedoeleinden. De vraag is nu of Samsung met deze stap ook data krijgt over gebruikers op niet-Samsung hardware.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.