Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Jabra Elite 45h

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Zeer lange batterijduur
 • Snelladen
 • Ruisonderdrukking tijdens gesprekken
 • Licht van gewicht
 • Multipoint-connectie
 • Prijs/Kwaliteit-verhouding

THE BAD

 • Comfort niet geweldig
 • Matige weergave van het hoog zonder app-configuraties

Thuiswerken is onderdeel van het nieuwe normaal. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om een zero-compromise oplossing voor in- en uitgaande audio te gebruiken in combinatie met hun thuiswerkplek. Met de Elite 45h probeert Jabra een kwalitatieve, draadloze combinatie te brengen voor een bedrag onder de 100 euro (op het moment van schrijven 86 euro). Daarnaast zou de koptelefoon beschikken over een batterijduur van 50 uur.

Sleutelfeatures

 • 50 uur batterijduur
 • Snelladen; 15 minuten laden voor 10 uur werktijd
 • Dual-microphone technologie
 • Ondersteuning voor Jabra Sound+
 • Multi-point-connectie; twee apparaten tegelijkertijd te verbinden

 

Uitpakken

De Jabra Elite 45h wordt geleverd met een elastisch stoffen pouch en een USB-C kabel van 30 cm. Dergelijk korte USB-kabeltjes zijn van twijfelachtig nut, dus we blijven hopen dat fabrikanten hier snel mee ophouden.

 

Ontwerp

Het is een tijd geleden dat we een on-ear koptelefoon gerest hebben. De Jabra Elite 45h was in dit opzicht een welkome afwisseling. De Jabra 45H is een vrij sober vormgegeven headset die afgezien van deels van het hoofdbandconstruct en volledig van plastic vervaardigd. De hoofdtelefoon kan niet opgevouwen worden, maar de oorkussens kunnen wel plat wat zijn voordelen zou kunnen hebben bij het wegstoppen in je koffer of tas.

De serie van knoppen op de Elite 45h gaat over een power/paring-switch, twee volume toetsen met daartussen en play/pause-knop en een knop voor de digitale assistent. We vinden verder in de rechter oorschelp de microfoon.

We kregen van Jabra de Titanium-zwarte variant, maar de headset is tevens te krijgen in het koper-zwart, goud-beige, marine-blauw en zwart.

Bouw

De algemene bouwkwaliteit is weinig mis mee voor de prijs, maar het straalt verder ook weinig uit. Op zich zijn de oorschelpen prima vormgegeven. Tussen het scharnierpunt van de oorkussens en de oorschelpen vinden we wel wat enigszins scherpe randen, maar een probleem kan dit niet genoemd worden. De hoofdband is waar de Elite 45h tekort komt. Het is gewoon een plastic boog met wat rubber erop. Verderop wat meer hierover, maar we hebben ook in deze prijsklasse betere implementaties gezien. Wel lijkt de hoofdband steviger te zijn dan deze je in eerste instantie doet vermoeden.

De knoppen hebben een prima feedback. Leuk detail aan de oorkussens is dat de ‘L’ en ‘R’ in de oorkussens gestanst zijn.

We merken tijdens het gebruik dat de oorkussens niet bepaald excelleren in het in toom houden van geluidslekkage. Zet je de audio lekker luid, dan zullen mensen in je omgeving aardig wat van je bezigheden meekrijgen.

Comfort

We kunnen voor een koptelefoon in deze prijsklasse misschien niet de wereld verwachten, maar we zijn in het verleden vaker verrast geweest. De Elite 45h was voor uw reviewer op zich prima. De oorkussens zijn op zacht genoeg. Het scharnier is wat stroef (tussen hoofdband en oorschelpen), wat ervoor zorgt dat je handmatig de druk op de voor- en achterzijde van je oren moet regelen. Was deze wat losser geweest, dan had de koptelefoon zich op natuurlijke wijze aan de stand van je oren aangepast. Al komt de bouw dan misschien ook wat goedkoper over. Voor de hoofdband is gekozen voor rubber waarbij de zachtheid afhankelijk is van het veereffect van dat materiaal. Geen geweldige oplossing naar ons idee aangezien je precies voelt waar de hoofdband je hoofd raakt. Dit omdat het materiaal vooral van je hoofd af veert in plaats van dat het zich aan de vorm van je hoofd aanpast.

Ook is het zo dat het even zoeken is naar de juiste manier van dragen. Zeker in het begin hadden we erg veel last van het feit dat de koptelefoon rondschoof. We denken verder dat voor mensen met een wat groter hoofd de scharnieren van de oorschelpen te weinig ruimte hebben om de hoek te compenseren waar de oorschelpen onder komen te staan als de koptelefoon te veel uitgerekt wordt. Uw reviewer kon de koptelefoon maximaal rond de drie uur dragen voordat de ervaring wat vervelend werd door druk en warmte.

Connectiviteit

De Jabra Elite 45h is puur een bluetooth koptelefoon. Er is geen optie voor het aansluiten van een audiokabel. Verder beschikt de Jabra enkel over SBC (niet dat voor oplossingen in deze klasse AptX of LDAC wat toe te voegen zou hebben).

Op het gebied van de bluetoothconnectie op onze testlocatie presteert de Jabra bovengemiddeld. Waar de meeste koptelefoons geensignaal op de testlocatie rond hetzelfde punt moeite krijgen bleef de Elite een paar meter langer werken. Dit gaat over zowel het geluidsignaal als de werking van de microfoon.

De Elite 45h beschikt over multipoint connectie, wat betekent dat twee apparaten tegelijkertijd verbonden kunnen worden. Een dikke plus. Het is een optie die we helaas bij veel duurdere koptelefoons vaak niet eens goed uitgevoerd zien worden, of überhaupt aanwezig is. In totaal kan de Jabra 8 verschillende apparaten in het geheugen houden.

 

Geluidskwaliteit

Algemene geluidskwaliteit

We beginnen met het koppelen van de Jabra Elite 45h aan onze PC, dus zonder tussenkomst van de app en gewoon het geluid dat de Elite 45h van huis uit meegekregen heeft. Er kan niets anders gezegd worden dan dat er een prima geluid uit de Jabra komt. Het laag is niet al te aanwezig, wat ervoor zorgt dat stemmen prettig overkomen. We merken wel meteen dat de hoge tonen tot een zwakte van de Elite 45h behoren. Zeker bij het afspelen van muziek waar het treble flink aangesproken wordt zoals klassiek merken we de de koptelefoon zo nu en dan tegen zijn top aan zit.

Na verdere verfijning via de app

Via Android en iOS hebben we de optie om de app te gebruiken, waarbij standaard gekozen wordt voor  een geluidssignatuur die ontzettend bass-heavy is. De Jabra liet zich na de eerste pairing met ons testtoestel meteen zien als een optie die in staat is tot een indrukwekkende basweergave tijdens het afspelen van  Michael Jackson’s ‘Who Is It’, het baszware nummer dat toevallig op dat moment afgespeeld werd op onze testplaylist.

Wanneer we wat aanpassingen maken krijgen we een prettig signatuur uit de Elite 45h met een duidelijke weergave van vocals met een warm accent. De beperkingen in het treble is voor een groot deel ook te corrigeren waardoor we op het gebied van soundstage en algemene detail weergave wat positieve effecten voor elkaar krijgen. De instellingen die je maakt via de app worden in de hoofdtelefoon opgeslagen, dus ook in combinatie met een andere apparaat kan dan geprofiteerd worden van de gemaakte aanpassingen.

Microfoon

De Elite 45h is uitgevoerd met een 2-microfoon-implementatie waarmee omgevingsgeluid tijdens het spreken onderdrukt zou kunnen worden. We hebben de microfoon getest tijdens verschillende videocalls en wat online game-sessies. Stemweergave is op zich prima. De ruisonderdrukking doet aardig zijn werk. Omgevingsruis lijkt geen probleem te zijn wanneer de achtergrond een monotoon geluid betreft. Gaat het om minder goed voorspelbare geluiden zoals stemmen, dan is het effect minder.

Microfoontest:

Via de app kunnen we ook Side-Tone configureren, waarmee gebruikers hun eigen stem kunnen horen zodat het volume aangepast kan worden aan dat van de gesprekspartner. Als we dit te hoog zetten horen we overigens wel ruis.

 

Jabra Sound+ app

Aangezien we inmiddels verschillende Jabra-opties getest hebben kent de Sound+-app weinig verrassingen voor ons. In principe is de app-ervaring voor het grootste deel gelijk aan de opties besproken in de review van de Jabra Elite 85t, minus de ANC-gerelateerde zaken.

Wanneer de app voor het eerst opgestart wordt, krijgen we een gehoortest aan de hand waarvan een persoonlijk EQ-profiel wordt opgebouwd die zou zorgen voor de beste luisterervaring. Gebruikers kunnen verder eigen audioprofielen configureren en opslaan en kiezen uit vijf voorinstellingen voor muziek (Bass Boost, Energise, Smooth, Speech en Treble Boost). Verder zijn er wat andere handige features zoals Call Experience (configureren side-tone, herinnering dat je de mute aan hebt staan en of je je gesprekspartner met wat meer treble of juist meer bass wil horen), Sleep Mode, functiebegeleiding via stem of tonen en Find My Headphones.

 

Batterijduur

Om de claims van Jabra te testen hebben we Elite 45h in totaal 50 uur laten draaien op 50 procent volume. We moeten concluderen dat de koptelefoon deze 50 uur inderdaad haalt. Hetzelfde geldt voor de 15 uur na het snelladen. De maximale duur na het laden, is niet getest. Het is duidelijk dat de laadtijd indrukwekkend is en een sterk selling-point voor de Elite 45h.

 

Conclusie

De Jabra Elite 45h scoort geweldig op het gebied van batterijduur. Een batterijduur van 50 uur en van 10 uur na 15 minuten snelladen zijn indrukwekkende cijfers. Daarnaast presteert de headset qua geluidskwaliteit en microfoonaudio zeer degelijk voor de prijs. Wel is het echt nodig om de audio bij te stellen via de app wil je het maximale uit de Elite 45h halen.

Waar je via de Sound+-app nog wat zaken kan bijstellen, zal je op apparaten die de app niet ondersteunen zoals je PC wat de geluidskwaliteit betreft tegen beperkingen oplopen. Het is jammer dat voor de tuning out-of-the-box niet wat andere keuzes gemaakt zijn. Immers, niet iedereen gebruikt de app. Voor de mensen die de Sound+-app wel gebruiken, is dit zoals gewoonlijk met de vele configuratiemogelijkheden een sterk punt van alle ondersteunende Jabra-producten.

Het comfort blijft helaas een beperkende factor in of we de Elite 45h een aanrader vinden. Mensen met een groter hoofd moeten de Elite 45h sowieso laten liggen.

Jabra Elite 45h kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.