Carbon Mobile Carbon 1 MK II Display
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: De Europese Carbon Mobile Carbon 1 MK II Smartphone

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig gebruik van koolstofvezel
  • Zeer licht
  • Extreem dun

THE BAD

  • Display niet licht genoeg
  • Camera's presteren matig
  • Teveel oude technologie

Hij is er. De eerste Europese smartphone sinds ver verchinezing van Nokia. Ik heb het over de in Duitsland geassembleerde Carbon Mobile Carbon 1 Mark II. Een ultralichte middensegment smartphone die het echt nog even moet maken.

De prijs van Europees

Voor ik aftrap over specs en dingetjes, moeten we het eerst even hebben over de prijs van Europees. De ambities van Carbon Mobile zijn namelijk groots. Het nieuwe merk is van plan om echt een Europees elektronicamerk te worden met zoveel mogelijk productie binnen de grenzen van de EU. Zo wordt deze smartphone geproduceerd in Duitsland.

Europese werknemers zijn stukken duurder dan die in China. De salarisstrookjes liggen zo’n 3 tot 4 keer zo hoog en dan zijn er nog de arbeidsvoorwaarden die hier veel menselijker zijn. Denk aan een 40-urige werkweek waar werkgevers zich aan moeten houden.

Carbon Mobile Carbon 1 MK II Founder Edition

Natuurlijk kan nog niet de hele smartphone hier worden gemaakt. De componenten komen grotendeels nog steeds uit China. Daar zal het merk nooit helemaal aan ontkomen, maar het merk heeft ook op dat gebied duidelijke ambities.

In deze review merken we dan ook echt wat de prijs van Europese productie is voor een smartphone. De Carbon Mobile Carbon 1 Mark II die we in onze handen houden komt met een prijskaartje van €799 exclusief lader en headset. Een smartphone van dezelfde klasse uit China zou ongeveer de helft hebben gekost.

Unboxing

Bij Carbon Mobile hebben ze een nogal lang traject gehad om de productie van deze smartphone te realiseren. In tussentijd is veel veranderd en Carbon Mobile gaat met de trend mee. Net als Apple en Samsung levert Carbon Mobile de smartphone zonder accessoires. Dat wil zeggen, een SIM tool en een USB-C kabel. Daar moet je het mee doen. Het grote verschil is dat de besparing voor het milieu echt onderdeel is van het verhaal van dit merk. Zo hebben ze slechts 5% plastic verwerkt in dit toestel en zijn ze ook op andere elementen bezig geweest om te zorgen dat deze smartphones goed terug kunnen in de recycling.

Carbon 1 Mark II Founders Edition

Toch hebben ze qua papier wel echt iets bijzonders van de verpakking proberen te maken. Bovendien mochten wij de Carbon 1 Mark II Founders Edition lenen, waar nog een leuk bedankbriefje bij zit.

Design

De hele smartphonewereld is druk met het ontwikkelen van een eigen ontwerp… en ook echt elkaar nadoen. Bij Carbon 1 Mark II slaan ze echt compleet de andere kant op. Bij deze luxe telefoon geen gebogen display. Geen ronde hoeken in het display. Geen inkeping voor de selfiecamera, nee zelfs geen gat. Gewoon een klassiek rechthoekig display. Daarboven en onder dikke randen voor speakers, antennes en andere sensoren. De vingerafdruksensor zit ook niet onder het display, maar op de rand en doet daar geen dubbele dienst als power knop. Heel 2016 dus…

Carbon Mobile Carbon 1 MK II Display

Behalve de achterkant. Die is van koolstofvezel gemaakt. Daar ontleent het merk niet alleen haar naam aan, maar het is ook echt een knap verhaal. Koolstofvezels zijn extreem licht (125 gram) en sterk. Ze zijn ook een drama om met elektronica te combineren in verband met de geleidende eigenschappen van het materiaal. Wellicht dé reden dat we dit materiaal wel in covers tegenkomen, maar dat toestellen zelf toch nog altijd uit plastics, glas en aluminium bestaan.

De achterkant is dus keurig van die koolstofvezels gemaakt. Keurig geweven en voorzien van een soort kunsthars voor de stijfheid. Deze founders edition is volgens Carbon Mobile qua coating nog niet zo perfect als het model dat uiteindelijk in massaproductie gaat. Maar daar zien we nauwelijks iets van terug. Bovendien valt ons op dat, wanneer het toestel op de tegels wordt gelegd, we nauwelijks zichtbare krassen veroorzaken. Knap werk.

Carbon Mobile Carbon 1 MK II Speaker

Met een behuizing van 153,5 x 74 x 6,3 millimeter is dit bovendien een waanzinnig dunne smartphone. Zou dit koolstofvezel het materiaal van de toekomst maken?

Display

Het display is qua design dus niet heel spectaculair. Toch heeft Carbon Mobile er niet de kantjes afgelopen. Het jonge merk kiest namelijk wel meteen voor een AMOLED display. Dit levert niet alleen energiebesparing op, maar ook erg goede kleuren. Wel valt het op dat het display buitenshuis niet super fel is.

Carbon Mobile Carbon 1 MK II Display

Het AMOLED display meet 6,02 inch. Het display draait op een FullHD+ resolutie. Dit levert een scherpte op van 402 pixels per inch. En ook dat is echt prima op dit formaat. Om jouw display goed te beschermen, heeft Carbon Mobile gekozen voor Gorilla Glass Victus. Met onze sleutels krijgen we er ook echt geen krassen in. Ook aan de voorkant is het toestel dus gemaakt om lang mee te gaan. Carbon Mobile voorziet het toestel overigens niet van een screenprotector, dus daar moet je zelf nog even naar op zoek. We kunnen ons voorstellen dat dit nogal een uitdaging zou kunnen zijn.

Geluid

De Carbon Mobile is voorzien van een speaker… We hebben niet het idee dat het een stereospeaker is. Het geluid uit het toestel is wel erg goed.

Chipset

Hoewel Carbon Mobile de nadruk legt op het zo min mogelijk produceren in China, is de chipsetkeuze opvallend. Het merk kiest voor de grote onbekende uit China. Er is gekozen voor een MediaTek MT6779 chipset in plaats van een chipset van de bekende marktleider uit Amerika, Qualcomm. Bovendien is dit nog een 12mm chipset, wat niet alleen wat traag is, maar ook niet heel energiezuinig. Hoewel de prestaties voor dagelijks gebruik dicht op die van de Snapdragon 765 liggen, zijn met name games erg traag op het toestel. De chipset kan nog niet overweg met 5G. Het geheugen maakt nog gebruik van het oude LPDDR4 en de opslag maakt nog gebruik van het oude UFS 2.1 dat onderhand echt niet meer zo vlot is. Om dit een beetje te ondervangen plaatst Carbon Mobile wel 8GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte.

Android

Wat Carbon Mobile goed doet, is dat het merk echt kiest voor een stock Android ervaring. Helaas nog wel op Android 10. Android 11 is al een tijdje uit en Android 12 staat ook al op de agenda van Google. De fabrikant hoopt in april Android 11 uit te brengen. Het toestel bevat ook nauwelijks bloatware, dus daar verdienen ze ook echt wel een complimentje voor.

Het toestel maakt gebruik van een vingerafdruksensor. Helaas is deze wat traag en ook de trilmotor is een heel eenvoudig modelletje. Dit zijn zaken die je in het dagelijks gebruik echt zal opmerken.

Carbon Mobile Carbon 1 MK II Vingerafdruksensor

Camera’s

Ook qua camera’s heeft Carbon Mobile geen ambities voor de Carbon 1 Mark II. Het is goed genoeg voor dagelijks gebruik.

Carbon Mobile Carbon 1 MK II Dual Camera

Selfie Camera

De selfiecamera van de Carbon 1 Mark II krijgt een dikke 20 megapixel beeldsensor van Samsung (S5K3P9), maar met een pixelgrootte op de beeldsensor van 1.0µm en een diafragma van f/2.01 is de selfiecamera alles behalve lichtgevoelig. De selfiecamera kan filmen op FullHD met 30 frames per seconde. Er zou spraken moeten zijn van beeldstabilisatie, maar dat valt in de praktijk toch wat tegen.

Main camera

Achterop zit een 16 megapixel dual-camera. Ook hier kiest Carbon Mobile voor een Samsung beeldsensor en wel de S5K3T2. Officieel eveneens een 20 megapixel beeldsensor die dan 4 megapixels omlaag is geschaald. Deze beeldsensor heeft een kleine pixel van 0.8 μm. Ook hier met een zwaar diafragma van f/2.2. Waarom hier voor een dual-camera is gekozen is aardig, maar we zien niet echt in waarom.

De camera’s achterop kunnen wel filmen en dat doen ze netjes op 4K. Toen wij de beelden wilden verwerken, bleken de bestanden fouten te bevatten. Hierdoor konden we ze niet verwerken. Wat opviel op het toestel zelf is dat de video’s niet gestabiliseerd zijn. De witbalans tussen de camera’s voor- en achter sluit niet op elkaar aan. Het beeld van de selfiecam is erg warm, de main camera is erg koud en kruipt zelfs een beetje tegen het paars aan. Prima om iets vast te leggen, maar niet iets om met het nageslacht te delen.

Accuduur

Carbon Mobile lijkt als doel te hebben de Carbon 1 Mark II zo licht mogelijk te houden. De accu dit erin ligt meet slechts 3.000mAh groot. Met de 12nm chipset brandt je op een dag gemakkelijk door de accu heen. Helaas is het niet mogelijk het toestel even gemakkelijk, snel, draadloos op te laden. Je moet altijd aan de stekker. De accuprestaties liggen echt onder het niveau van een toestel met dit prijskaartje.

Conclusie Carbon Mobile Carbon 1 Mark II

Ik geef toe, Carbon Mobile heeft als Europese fabrikant meteen een hele streep voor bij me. Ik gun ze een enorm succes en het hoge prijskaartje mag de pret ook echt niet drukken. De matige hardware wel. Voor het hoge prijskaartje verwachten we minimaal een heel degelijke middenklasser, maar dat is het jonge merk niet gelukt. Het designertoestel leunt echt tegen de onderkant van de markt aan. Daardoor is de Carbon 1 Mark II echt een toestel voor de filantroop en verzamelaar, maar zeker geen toestel dat we in het algemeen kunnen aanraden. Carbon Mobile heeft al aangegeven aan een sterker toestel te werken. Wij kunnen niet wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.