Logo GadgetGear.nl
Google Search Appliance
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Google gaat eigen chips ontwikkelen voor servers

In navolging van Apple, zet ook Google de stap naar eigen chipsetontwikkeling. Nog niet voor smartphones, maar wel voor servers. Daar heeft Google er namelijk ontzettend veel van.

Google zet een eigen team op met knappe koppen om de eigen server chipsets te gaan ontwikkelen. Daarvoor heeft Google onder anderen personeel bij Intel weggetrokken. Intel en AMD zijn momenteel de dominerende merken op de servermarkt.

Dit is niet het eerste avontuur van Google op de servermarkt. Het bedrijf is al langer bezig met de ontwikkeling van componenten voor haar servers. Daarbij heeft de focus altijd gelegen op onderdelen voor moederborden.

Google ontwikkelt al lang haar eigen server software. Door nu ook de chipset zelf te ontwikkelen, kan hard- en software optimaal op elkaar worden afgestemd. Door prestaties uit de servers te optimaliseren, kan Google de kosten van haar wereldwijde servernetwerk reduceren.

Google levert natuurlijk meer dan alleen de zoekmachine. Het is ook heel groot in cloud hosting. Steeds meer online bedrijven stappen over op een cloud van Google, Amazon of Microsoft. Ook voor die servers, zullen de eigen chips waarschijnlijk worden ingezet. De kans is groot dat Google daarmee de afstand tot haar concurrenten verder kan vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.