SpaceX Starlink Schotel
Arjan Olsder
Arjan Olsder

SpaceX Starlink internet dit jaar beschikbaar in Nederland

Enkele jaren is Elon Musk al bezig om dé internetprovider voor de hele wereld op te zetten. Een beetje zoals Astra deed eind jaren 90, maar dan veel beter.

Verschil tussen Astra en Starlink

Elon Musk gaat, net als Astra, internet via de satelliet aanbieden. Wereldwijd. Het grote verschil met Astra zit hem in de methode waarop het gaat werken. Bij Astra had je altijd een telefoonlijn nodig. Daarop gingen jouw verzoeken om content (upstream) waarna het satellietnetwerk op hoge snelheid de data weer naar jouw computer pompte. Destijds ideaal, maar het moderne internet vraagt wat meer. Zeker als het gaat om gaming. Het SpaceX Starlink netwerk maakt dan ook gebruik van tweeweg communicatie.

Het netwerk van satellieten

De eisen van het netwerk zijn niet heel zwaar. Je moet vooral een open verbinding kunnen leggen tussen de schotel en de satellieten van het netwerk. Dan zijn er nu zo’n 1.000, maar moeten er 10.000 gaan worden.

Deze satellieten zorgen voor de snelle communicatie tussen jou en het internet. SpaceX geeft wel aan dat het af en toe zo kan zijn dat er even geen satelliet in bereik is. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat er nog zo’n 9.000 gelanceerd moeten worden. Over het netwerk kunnen nu variabele snelheden gehaald worden tussen de 50Mb per seconde en 150Mb per seconde. Ter vergelijking, de snelheid van Astra ligt nog altijd op maximaal 20Mb per seconde.

Landelijke dekking SpaceX Starlink in 2022

In de tweede helft van 2021 zou het grootste deel van Nederland gebruik moeten kunnen maken van het netwerk. Alleen het meest zuidelijke deel zou tot 2022 moeten wachten op aansluiting. Een maandabonnement gaat €99 kosten. Dat lijkt stevig, maar met name voor woningen en bedrijven in het buitengebied, zal dit een uitkomst zijn.

Via NU.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.