Review: Sonos Arc; groots cinema geluid uit je tv

Sonos is heer en meester als het draadloze audio in het huis betreft. Ook met een soundbar voor tv’s was Sonos één van de eersten. Nu is er Arc. Een joekel van een luidspreker voor onder je flatscreen. Hoe klinkt ie? Dat wilden wij wel eens weten…

In 2013 introduceerde Sonos hun soundbar; Playbar. Een strak vormgegeven
soundbar voor flatscreens. Dat was in een tijd waarin veel merken nog zochten hoe dit segment te bedienen was. De tv’s waren plotseling zo dun geworden dat er weinig goed geluid overbleef. De noodzaak voor een losse luidspreker was duidelijk. Sonos was toen al een aantal jaar bezig en had razendsnel de nieuwe markt van multi-room draadloos audio veroverd. Daar waar alle merken nog zaten te puzzelen hoe je draadloos meer luidsprekers met elkaar laat communiceren, had Sonos deze markt al veroverd. De andere merken hadden met een soundbar vaak een los product terwijl Sonos een toevoeging aan het systeem leverde. De exacte cijfers hebben wij niet, maar in die tijd was Sonos ook snel de norm voor soundbars.

Design

Inmiddels zijn we jaren verder en heeft Sonos nu de Beam en Arc als soundbars. ARC is de grotere van de twee met serieuze ambities om een woonkamer om te toveren tot een cinemabeleving. Je moet wel een forse flatscreen hebben, wil de soundbar niet uit de toon vallen. Sonos maakt tijdloze ontwerpen en zo is ook Arc vormgegeven. De soundbar zal je zeker zien ook al kan je kiezen uit twee kleuren; wit of zwart. De witte valt natuurlijk deels weg tegen een witte muur. De omvang kan je echter niet verbergen. Maar nergens schreeuwt het ontwerp om aandacht. Geen RVS biesje, blinkend logo of opvallende knoppen of lampjes. Het lampje wat op de Arc zit, kan zoals bij alle Sonos producten, ook uit laten. Enkel de rails voor bevestiging valt op wanneer je van boven op de Arc kijkt.

Arc bevat 11 speakers om een audio omgeving te creëren die recht doet aan een cinema-beleving. Eigenlijk is het behoorlijk knap hoe zoveel luidsprekers met voeding en netwerkmogelijkheden in zo’n slank ontwerp zitten weggewerkt. In deze electronics zit ook ondersteuning voor diverse moderne audio-protocollen zoals Dolby Atmos. Je bedient Arc met je afstandsbediening, de app, je stem of Apple AirPlay 2. Stembediening pronkt tegenwoordig zo’n beetje elk product mee, maar het is nog steeds niet onze favoriete wijze van bedienen van apparatuur.

Installatie

De installatie van Arc is super eenvoudig. De stroom aansluiten en een HDMI kabel in een HDMI ARC aansluiting op je tv. Zou Sonos deze soundbar bewust zo genoemd hebben? Door Arc als naam te kiezen staat haast op elke moderne tv welke soundbar aangesloten kan worden ;). Leuke en slimme gimmick van de product marketeers bij Sonos. Jouw tv moet wel een ARC aansluiting hebben. Het best is een E-ARC aansluiting. Helaas is hier geen standaard benaming voor. Dit betekent dat de TV automatisch de aangesloten randapparatuur herkent. Elke merk heeft er weer een andere naam voor. Op onze Philips 55OLED805/12 heet dit Easylink. Wanneer Arc niet herkend wordt, kan het zijn dat deze optie in de instellingen van de tv uit staat. Simpel aanzetten en de installatie is een fluitje van een cent. In een paar stappen is Arc toegevoegd aan ons Sonos systeem en kan hij het geluid van de tv weergeven. Nu is het geluid van de Philips 55OLED805/12 al behoorlijk goed. Echter wanneer Arc aangaat, weet je wat je eigenlijk gemist hebt.

De plaatsing van Arc hangt af van de breedte van je tv en of je de tv ophangt. Er zijn zelfs tv beugels die Arc onder de tv kunnen bevestigen zodat wanneer je de tv draait; Arc mee draait om het geluid recht naar de kijker te sturen. Een plaatsing aan de muur is mogelijk met de meegeleverde steuntjes. Een prima oplossing voor wie de tv strak aan de muur bevestigt. Iets wat overigens steeds vaker gebeurt omdat tv’s nu wel; erg groot aan het worden zijn. Je koopt immers voor het zelfde bedrag dat Arc kost al snel een 58 inch 4K LED tv. Al met al ben je meer tijd kwijt met het aan de muur hangen van Arc dan de feitelijke functionele installatie. Wat een verschil met de soundbars van 10 jaar geleden. Dit is echt plug en play.

Geluid

Arc is een audio product gemaakt om het geluid van een tv synchroon en helder met diepgang weer te geven. Door de 11 drivers en de breedte van de soundbar, kan Arc een mooi breed stereobeeld neerzetten. Wanneer je een Dolby Atmos filmpje test, dan hoor je echt wat cinema geluid is. Wie verder wil gaan kan een Sonos Sub voor waanzinnig laag er aan koppelen. Let wel op de buren, want met deze Sub dendert het laag van een film door je tv kamer. Voor een 5.1 surroundgeluid ervaring kan je twee One’s (SL) ‘s toevoegen. Ook dit is echt in een paar tellen gebeurd. Het volume van de PLAY1 luidsprekers hebben wij wel flink open moeten zetten om echt het geluid rondom te ervaren. Die setting had wat ons betreft direct standaard mogen zijn. Sonos heeft de Play1 uitgefaseerd en adviseert zelf de opvolger de One SL te gebruiken bij een cinema opstelling.

Wie geen tv kijkt, heeft aan Arc een volwaardig luidspreker systeem voor de meeste woonkamers. Het geluid is rijk, vol en breed. Zelfs het laag is voor 99% van de mensen ruim voldoende. Met Sonos Radio heb je sowieso altijd muziek van je stemming en smaak in huis zonder extra abonnementen te kopen. Je hebt wel dan steeds reclame tussen de muziek door net als bij een gratis Spotify account.

Support

In alle jaren dat wij Sonos producten testen en gebruiken, moet er af en toe toch naar de support gebeld worden. Hoe Sonos dit geregeld heeft is echt uniek. Al vanaf het eerste begin van het merk is de support voorbeeldig. In het Nederlands en met verstand van zaken. Je moet geen privacy angst hebben want Sonos weet heel veel van je systeem. Het communiceert immers met hun servers en als onderdeel van de gebruiksvoorwaarden stem je in met het delen van technische data. Zo ziet een support medewerker ook snel wat er aan de hand is en ben je snel geholpen.

Conclusie

Sonos schiet met Arc een schot in de cinema audio roos. Gemak, geluid, vormgeving en afwerking, alles zet een norm neer die andere merken nog maar moeten halen. Het prijskaartje is fors, maar zoals met de meeste Sonos producten heb je er zeker 10 jaar plezier van.

De Sonos Arc is breed beschikbaar en kost 899 Euro. Sonos heeft een eigen webshop voor wie graag bij de makers bestelt.

Sonos Arc - Soundbar - Wit kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij

Sonos webshop


Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Plug and Play
  • Groots geluid
  • Prima voor audio alleen
  • Bedieningsgemak
  • Volume
  • Vormgeving
  • Plaatsingsmogelijkheden
  • Weinig kabels

THE BAD

  • Breed
  • Prijskaartje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sonos Arc - Soundbar - Wit kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij

Sonos webshop