Samsung Galaxy S21 met Samsung Smart Monitor M5
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Smart Monitor M5 monitor met Smart TV

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Ondersteuning voor enorm veel apps
  • Wireless DeX
  • Office draait direct op de monitor
  • Waanzinnig goede integratie met Galaxy smartphones

THE BAD

  • Display is te langzaam voor hardcore gamers
  • Lichtopbrengst in een lichte kamer laat te wensen over

Is het een TV? Nee, hij heeft geen tuner. Maar hij heeft wel een Smart TV platform. En je kunt er lekker op werken met Samsung DeX, mits je een Samsung smartphone hebt. Wij mochten dit waanzinnige idee van Samsung ervaren.

Unboxing

Samsung levert de Samsung Smart Monitor M5 mooi compleet. De monitor komt met een stroomkabel en met een HDMI kabel. Daarnaast zit er een voet, documentatie, afstandsbediening en een setje batterijen bij. Alles om jouw monitor direct te gebruiken.

Design

Het design van de Samsung Smart Monitor M5 monitor met Smart TV is gewoon heel netjes. Geen smalle randen om het scherm, geen curve, maar gewoon een heel nette behuizing met een compact voetje. De bovenkant van de voet is voorzien van een siliconen band voor kabelgeleiding. Die missen we helaas wel aan de onderkant. De voet is niet in hoogte verstelbaar en het display kan niet roteren. Wel kun je het scherm naar voor en achter laten kantelen. Precies de vrijheid die je nodig hebt.

Samsung Smart Monitor M5

Display

Het display van de Samsung Smart Monitor M5 meet 27 inch en heeft een FullHD resolutie. Het grotere broertje, de M7, heeft een 4K resolutie op 32 inch. Het is een 16:9 monitor, waarmee het scherm dezelfde beeldverhouding heeft als een TV. Dat is ook wel slim gezien de smart TV opties die erop zitten.

Het contrast is met 3.000:1 prima, maar de responsetijd van 8ms maakt het scherm voor gamers wat minder aantrekkelijk. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 60Hz. De helderheid van het scherm is beperkt tot 250 cd/m2. In een heldere kamer is het nog wel werkbaar, maar om een filmpje of serie te kijken, sluit je toch al snel de gordijnen. Voor echt donkere situaties heeft het scherm wel een lichtsensor zodat het display automatisch kan dimmen.

Samsung heeft voor een VA display gekozen. Daarmee kan het doe mooie contrastwaarden behalen, maar het kleurenbereik is wel fletser dan wanneer er voor een IPS paneel was gekozen. Ook laat de kijkhoek echt te wensen over. Samsung’s eigen HDR10+ wordt dan ook niet ondersteund, maar HDR10 weer wel.

Installatie

Wanneer de monitor voor het eerst start, helpt hij je door de installatie. Helaas kun je nu nog niet de SmartThings app van Samsung gebruiken om bijvoorbeeld WiFi wachtwoorden en jouw gebruikersaccount over te brengen. Alles moet via het in-screen display. Tijdens de installatie wordt je er al frequent aan herinnerd dat je pas echt plezier zal hebben, als je ook een Samsung smartphone hebt. Een aantal features werkt niet zonder.

Smart TV

De Samsung Smart Monitor beschikt over de Samsung Hub, het Smart TV platform van Samsung. Dit wordt aangedreven door Tizen, het besturingssysteem dat ook op de Samsung smartwatches wordt gebruikt. Hiervoor zijn echt enorm veel apps beschikbaar. Zelfs die van Apple TV. Je komt niks tekort.

Werken zonder computer

Heb je geen computer in de buurt? Moet je toch in Microsoft Office werken? Dat kan gewoon direct vanaf de monitor. Je hebt alleen een bluetooth toetsenbord en muis nodig om te kunnen werken. Ideaal als je geen computer hebt, al zijn de apps wel heel traag. Enfin, handig voor nood.

Remote Desktop

Met apps als VNC, kun je deze monitor draadloos koppelen aan een PC elders in jouw netwerk. Je kunt een toetsenbord en muis aan de monitor koppelen om te zorgen dat je die dan volledig kunt bedienen. Best handig!

Spraakherkenning

Hij is er weer! Samsung kan geen genoeg krijgen van haar eigen stemassistent Bixby. Deze zit ook op de monitor. Ben je Google Assistant of Amazon Alexa gewend, blijft de afstand wel echt enorm. We zagen graag een vrije keuze.

Samsung Afstandsbediening

Geluidservaring

Ik heb het idee dat de TV enkel over een eigen mono speaker beschikt. Dat is niet heel erg voor een TV van dit formaat. De speaker klinkt wel degelijk voor een monitor van deze prijsklasse.

Tap View*

Heb je toffe content op je smartphone die je snel aan vrienden wilt laten zien? Dan hoef je niet te klooien met de casting functies van jouw smartphone. Door simpelweg op de rand van de monitor te tikken met jouw smartphone, wordt de content direct doorgestuurd naar jouw monitor. Super handig! Samsung waarschuwt echter wel dat het verstandig is een smartphone cover aan te schaffen om schade aan jouw toestel te voorkomen.

De DeX desktop ervaring*

Smartphones hebben tegenwoordig zoveel rekenkracht, dat ze prima in staat zijn om desktop applicaties te draaien. Huawei en Samsung begrepen dat al vlot en leveren al jaren een desktop ervaring mee met hun smartphones. Die activeer je normaalgesproken door een USB-C naar HDMI kabel te gebruiken en daarmee jouw smartphone aan een monitor of TV te hangen.

Samsung Galaxy S21 met Samsung Smart Monitor M5

Met de Smart Monitor M5 gaat Samsung nog veel verder qua comfort. Nu is er namelijk draadloze DeX. Je hoeft dus geen stekker meer te gebruiken, al missen we wel een beetje de mogelijkheid om de smartphone aan de monitor op te laden. Qua gebruiksvriendelijkheid is dit echt werelds. Koppel ook een toetsenbord en een muis en je kunt met online toepassingen als Microsoft Office en Google Docs gewoon je huiswerk maken of jouw werkverslagen afhandelen. Voor reguliere taken heb je dus echt geen computer meer nodig met deze monitor. Geweldig!

Waar zijn de * in de titels voor?

Bovenstaand kom je een aantal keer een * in een titel tegen. Heb je een Apple, een LG of een andere non-Samsung smartphone, dan kun je deze features niet gebruiken. Samsung stelt de benodigde software helaas niet beschikbaar aan andere merken.

Aansluitingen

Het aantal aansluitingen op de Samsung Smart Monitor M5 is krap voldoende. Je krijgt twee HDMI aansluitingen waarvan de eerste ARC ondersteuning biedt. Heeft jouw soundbar geen HDMI passthrough ondersteuning, hou je maar één HDMI over. Net jammer als je zowel een computer als spelcomputer naast de monitor hebt staan. Dan zit je toch al snel vast aan een HDMI switch.

Wat we echt missen is de 65 Watt USB-C aansluiting waar de handleiding ons op attendeert. Dat is namelijk een feature die onderdeel uitmaakt van de Smart Monitor M7 die groter en duurder is.

Je krijgt twee USB aansluitingen voor storage of bijvoorbeeld om een Chromecast van stroom te voorzien. Tenslotte zit er nog een kensington lock op, zodat je kunt voorkomen dat jouw mooie monitor wordt gestolen.

Samsung als reclameboer

Steeds vaker komt het voor dat fabrikanten na aankoop nog wat centjes proberen te verdienen aan de reclame-inkomsten. Hierin lijkt Samsung zich meer als een Google te gaan gedragen. Om de Samsung Smart Hub features te gebruiken, moet je namelijk ook akkoord gaan met het gebruik van jouw data om advertenties op je te kunnen richten. Bovendien zitten op de afstandsbediening zowel knoppen voor Netflix als voor Amazon Prime, wat natuurlijk ook een stukje product placement is. Als Samsung harde garanties geeft dat de reclameinkomsten worden gebruikt om jarenlang het Tizen Smart TV platform op deze TV te ondersteunen, is er wel wat voor te zeggen natuurlijk.

Conclusie: Samsung Smart Monitor M5

Soms moet je een risico nemen om te kijken of ergens markt voor is. Zo ook bij de Samsung Smart Monitor M5. Deze monitor is ideaal als slaapkamer TV wanneer je alleen maar streamt of op de studentenkamer waar te weinig ruimte is voor een TV en monitor. Door de Samsung Smart Hub heb je toegang tot alle streamers en een enorme hoeveelheid andere apps. De maximale productiviteit bereik je alleen als je ook een Samsung Galaxy smartphone hebt. Dan pas merk je echt hoe hecht het ecosysteem is dat Samsung aan het opbouwen is. Het is eigenlijk het VA display dat Samsung erin legt dat je wel laat smachten naar een model met IPS en een hogere snelheid voor gaming.

Samsung Smart Monitor M5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.