Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Alcatel 1SE smartphone

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi prijskaartje
  • Snel genoeg
  • Mooi design
  • Prima accu

THE BAD

  • Geen NFC
  • Geen 5 Ghz
  • Vingerafdrukken op het scherm

Een goede mobiele telefoon kost een hoop geld. Terecht, want je apparaat draait 24 uur per dag. Toch kan het goedkoper. De Alcatel 1SE (model eind 2020)is een smartphone voor nog geen 100 euro! Heb je voor deze prijs alles wat je nodig hebt? Wij zochten het uit.

De Alcatel 1SE is een prima smartphone. Redelijk vlot, ligt lekker in de hand, maakt prima foto’s en heeft een smaakvol scherm en design. Voor de review van de 1SE doken we nog iets verder de phone in.

Design

De Alcatel 1SE ziet er goed uit. De randen om het scherm zijn smal en smooth afgewerkt met een wat bredere rand aan de onderkant.  Dat moet ook wel, want aan de onderzijde van de 1SE vind je de speaker en aan de bovenzijde de aansluiting voor je headset/oortjes (3,5 millimeter).

Aan de linkerkant vinden we de opening voor de (Dual) simkaart en een geheugenkaart. Naast de kaarten vind je aan deze zijde ook de Google Assistent-toets. Vind je het hinderlijk, dan kan je deze toets uitschakelen, maar hij is niet te herprogrammeren voor een andere functie.

Aan de rechterkant van het toestel vind je de aan- en uitknop en de volumeknop.  Niets nieuws onder de zon.

De voorkant van het toestel ziet er strak uit. De Alcatel 1SE is uitgerust met een 6.22-inchscherm met een resolutie van 720×1520 pixels. Een prettig IPS-LCD scherm dat een rustig beeld geeft, zowel in de donkerte als in de zon. Alles blijft prima leesbaar. Wat iets minder is, is dat je heel snel vingerafdrukken op het scherm ziet. Vooral wanneer je kids een spelletje laat spelen, wat prima gaat op deze telefoon, betekent daarna vingerafdrukken poetsen van het scherm.

Aan de achterkant vind je de vingerafdrukscanner.  Behalve deze scanner kun je ook de telefoon via Face Key ontgrendelen. Een snelle blik in de camera en je toestel is ook klaar om te gebruiken.

Camera

Behalve de scanner zie je direct de drie camera’s terug. Dat vind je niet zo snel bij een toestel in deze prijsklasse. Een drievoudige camera biedt de ultragroothoeklens, diepte sensor en de macrolens. Met deze combinatie maak je foto’s van een groot gebied tot aan scherpere portretfoto’s. De hoofdcamera heeft een resolutie van 13 megapixel, een 5 megapixel groothoeklens en een 2 megapixel macrolens.  De camera werkt prima en maakt mooie foto’s, vooral als er niet bewogen wordt of met trillende handen wordt gefotografeerd. Heb je weinig licht (binnen) dan zie je wat meer ruis. Ook levert inzoomen wat kwaliteitsverlies op. Al met al kan je met een telefoon voor deze prijsklasse met een beetje skills en aandacht prima foto’s maken. Video’s maak je in 1080p, 720p of in 480p. Deze zijn heel redelijk, vooral in de Full-HD modus.

Android

De interface van de 1SE is strak en zonder veel poeha. Prima, een opvallende of uitgebreide schil vinden we nooit echt prettig. Dit toestel wordt geleverd met Android 10 en is vlot in gebruik. Wel zien we veel voorgeprogrammeerde apps terug, maar die kun je gemakkelijk verwijderen als je dit wenst.

Prestaties

De 1SE is uitgerust met de Mediatek MT6762D Helio P22 en 3GB aan werkgeheugen. Dat is geen hoogvlieger, maar vlot genoeg. Met 32GB of 64GB opslagruimte verkrijgbaar en nog uit te breiden met een geheugenkaart.

Accu

De Alcatel 1SE heeft prima batterij. Dat is een 4000 mAh accu. Met gemak kom je hier de dag mee door en doordat het scherm (geen Full-HD scherm) minder accuprestaties vraagt evenals de processor past bij de prestaties is 4000 mAh hier meer dan voldoende.

 

Bellen

Je zou het bijna vergeten, maar we kunnen ook bellen met het toestel. De Alcatel 1SE heeft een goede belkwaliteit.  Je kunt je gesprekspartners goed verstaan en zij jou. Er zitten geen op of aanmerkingen bij het testen. Mocht je willen, dan kun je bij de 1SE ook een headset via de jack of Bluetooth aansluiten.

Verder nog?

Geen vreemde zaken. We zagen dat de telefoon niet uitgerust is met een NFC optie en ook 5Ghz wifi wordt niet ondersteund. Dat laatste kan wel eens lastig zijn wanneer je thuisnetwerk voornamelijk op 5Ghz draait. Wanneer er bijvoorbeeld online gegamed wordt met het spelletje Brawl Stars dan merken we dat de 1SE meerdere keren de connectie verliest, terwijl andere toestellen dit niet of minder hebben.

Het opstarten van de telefoon duurt iets langer dan we gewend zijn, maar het mag geen klacht zijn. De vingerafdrukscanner is ietsjes traag, maar werkt. Verder zouden we direct een hoesje adviseren, want de 1SE is van hard materiaal gemaakt zonder echte grip op de randen. Een hoesje is niet meegeleverd. Wat wel meegeleverd is zijn de adapter en usb stekker. Dat is prettig.

 

Conclusie

De Alcatel 1SE is een prima telefoon. Zeker als we kijken naar de prijs. Voor nog geen 100,- euro heb  je een telefoon die snel genoeg is, de laatste Android versie heeft en mee kan in het mobile gamen en het dagelijks gebruik. Een prima camera en batterij zorgen voor veel plezier. Een paar kleine ergernissen zijn een trage vingerafdrukscanner, de opstart tijd, het missen van een 5 Ghz wifi, NFC voor je DigiD en de snellere vingerafdrukken op je scherm. Al met al geen reden om deze telefoon te laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.