Lenovo gaat sterkste supercomputer van Nederland bouwen

Lenovo heeft een megaopdracht van SURF binnen. De onderwijs/onderzoeksinstelling heeft Lenovo de opdracht gegund om de sterkste supercomputer van Nederland te bouwen.

De nieuwe supercomputer zou een verwerkingssnelheid hebben van 14 petaflops, waardoor Nederlandse instellingen op hoge snelheid lastige berekeningen kunnen laten uitvoeren. Deze rekenkracht stat gelijk aan die van 100.000 ongespecificeerde laptops. Dat is tien keer zo veel als de Cartelsius supercomputer die nu wordt vervangen. Bovendien wordt er meer geleund op de rekenkracht van GPU’s, waardoor deze supercomputer beter moet presteren op het gebied van machine learning / AI. De GPU’s hebben een totale rekenkracht van maximaal 90 petaflops.

De supercomputer wordt opgebouwd op basis van AMD Epyc processors uit de Rome en Genoa series in combinatie met Nvidia A100 GPU’s. Het hele systeem gaat gebruik maken van waterkoeling voor een hogere energie efficiëntie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram