Lenovo gaat sterkste supercomputer van Nederland bouwen

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Lenovo heeft een megaopdracht van SURF binnen. De onderwijs/onderzoeksinstelling heeft Lenovo de opdracht gegund om de sterkste supercomputer van Nederland te bouwen.

De nieuwe supercomputer zou een verwerkingssnelheid hebben van 14 petaflops, waardoor Nederlandse instellingen op hoge snelheid lastige berekeningen kunnen laten uitvoeren. Deze rekenkracht stat gelijk aan die van 100.000 ongespecificeerde laptops. Dat is tien keer zo veel als de Cartelsius supercomputer die nu wordt vervangen. Bovendien wordt er meer geleund op de rekenkracht van GPU’s, waardoor deze supercomputer beter moet presteren op het gebied van machine learning / AI. De GPU’s hebben een totale rekenkracht van maximaal 90 petaflops.

De supercomputer wordt opgebouwd op basis van AMD Epyc processors uit de Rome en Genoa series in combinatie met Nvidia A100 GPU’s. Het hele systeem gaat gebruik maken van waterkoeling voor een hogere energie efficiëntie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.