Logo GadgetGear.nl
Samsung NEO QLED TV
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Samsung introduceert NEO QLED TV’s

In navolging op LG’s Mini LED, komt ook Samsung met een nieuwe LED TV technologie. Samsung noemt haar technologie Neo QLED. De nieuwe technologie debuteert in de flagship 8K (QN900A) en 4K (QN90A) modellen.

De nieuwe technologie is lijkt sterk op de oude plasma TV’s. De nieuwe quantum LED technologie van Samsung maakt ultrakleine LED’s die uit maar één laag bestaan. Het is dus niet langer nodig om een lens op iedere LED in het display te plaatsen om het licht te mixen. Hierdoor kan de TV moeiteloos 12-bit HDR beelden laten zien. Hiermee kruipt de Neo QLED technologie ook veel dichter tegen Samsung’s AMOLED technologie aan.

De TV’s zijn hierdoor veel dunner. Die minimalisatie zet Samsung door, door alle elektronica in een aparte doos te plaatsen die de TV aanstuurt. Via een dunne kabel, stuurt de doos de TV aan. Ook het Samsung logo op de TV is geminimaliseerd, waardoor het ontwerp van de TV eigenlijk alle aandacht krijgt.

Samsung NEO QLED TV

Samsung voorziet de TV’s ook van een nieuwe AI beeldprocessor. Deze levert nu ook AI Sound. De AI past de audio aan op basis van wat er op het scherm te zien is. Hierdoor moet de locatie van het geluid veel natuurlijker zijn. Het is bijna de vraag of een soundbar dan nog heel relevant is.

Maar Samsung komt gelukkig ook met bijpassende soundbars voor als de TV onvoldoende hard gaat. Bovendien is het zo dat Samsung ook nog de microfoons van de TV gebruikt om het geluid te tunen op basis van de ruimte waar deze in staat.

Neo QLED voor gamers

De nieuwe TV’s van Samsung zijn geschikt voor Freesync Premium. De TV laat het toe om de beeldverhouding live aan te passen zodat de game je meer van het speelveld laat zien. Zo kun je een ultrawide display nabootsen. Omdat je dan zwarte randen krijgt, kun je zelf het actieve deel van het scherm verhogen of verlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.