Qualcomm Snapdragon 865
Arjan Olsder
Arjan Olsder

MediaTek groter dan Qualcomm in China, door Trump

Het is het Chinese MediaTek gelukt om in de lokale markt all-time koploper Qualcomm te verslaan. Door de ban van Trump, wist Qualcomm haar chipsets niet meer zo gemakkelijk te slijten in China en daar profiteerde het lokale MediaTek enorm van.

Hoewel MediaTek bekend staat als een merk dat goedkopere / zwakkere chipsets levert, heeft het merk enorme ontwikkelingen doorgemaakt. De chipsets van het merk worden steeds krachtiger, maar konden ondanks dat niet aan de dominantie van Qualcomm tornen. Menig groot merk wilde niet van de zijde van Qualcomm wijken. Met de import en export beperkingen die onder de regering Trump tot stand zijn gekomen, werd de Chinese markt voor Qualcomm toch wel heel lastig.

Het grootste probleem was Huawei, die geen Qualcomm chipsets meer kon afnemen. Cinno Research becijferde dat de totale afzet van chipsets in China voor Qualcomm met 48% is ingezakt. Daar staat een explosieve stijging aan de kant van MediaTek tegenover. De grootste groei zat voor MediaTek in haar chipsets voor het middensegment.

In 2019 was Qualcomm in China nog de grootste met een marktaandeel van 37,9%. Qualcomm werd op de voet gevolg door HiSilicon, de chipsetmaker van Huawei met 35% marktaandeel. MediaTek was derde met 17,4%.

In 2020 lag dat totaal anders. MediaTek groeide in dat jaar naar een marktaandeel van 31,7%. Huawei’s HiSilicon werd ook getroffen door de ban van Trump en liep terug naar 27,2%. Qualcomm moest het met 25,4% doen en is daarmee de grootste zakker in de Chinese markt.

Nu Trump het witte huis heeft verlaten en Biden de nieuwe president is, heeft Biden in ieder geval de blokkades voor reizende Chinezen naar de VS weggenomen. Het is de vraag of Biden de deur verder open gaat zetten voor de handel met China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.