CES: Nederlandse startup CASTODIAN werkt aan helmveiligheid

Nederlandse Startup in helmveiligheid CASTODIAN aanwezig op CES 2021 met de Nederlandse delegatie.

De wereld telt momenteel 600 miljoen motorrijders, waarvan 45 miljoen in Europa, en deze groep groeit snel.

Verkeersongevallen zijn doodsoorzaak nummer 8 wereldwijd, 28% hiervan zijn motorrijders.  Elk jaar sterven 378.500 motorrijders, raken meer dan 14 miljoen ernstig gewond.  Bij meer dan 75% van alle dodelijke ongevallen is hoofdletsel de belangrijkste doodsoorzaak, onder meer door;

  1. Onveilig en niet-gebruik van helmen door ten minste 50% van alle motorrijders, vanwege een algemeen gebrek aan bewustzijn en kennis.
  2. Slechte zorg na een ongeval door gebrek aan ongevalsdetectie, -informatie en vertraagde respons.

 

CASTODIAN werkt aan een schaalbare en betaalbare oplossing, genaamd HDSL – Helmet Device for Saving Lives; een communicatieapparaat met meerdere sensoren, dat (achteraf) in praktisch elke helm past, ongeacht het merk, de maat en het type helm. Eenmaal in de helm verzamelt, volgt en verzendt het relevante gegevens in de helm en biedt het de gebruiker continu informatie, inzichten en advies. HDSL maakt volgens CASTODIAN elke helm veiliger; voor, tijdens en na een crash.

Maar hoe werkt dat dan?

Pre-crash: Veel motorrijders – meestal onbewust – gebruiken helmen die onveilig zijn of ze verkeerd gebruiken: de HDSL bewaakt constant specifieke parameters en informeert motorrijders over hun veiligheid met betrekking tot hun helm, en hoe ze deze het veiligst voor hen kunnen houden.

 

Post-crash: Detectie van motorongevallen en -slachtoffers gebeurt vaak (te) laat. In geval van een ongeval waarschuwt de HDSL onmiddellijk de hulpdiensten en voorziet het hen van een unieke, vooraf gedefinieerde set cruciale gegevens over het ongeval en het slachtoffer, waardoor ze een gedefinieerde set cruciale gegevens over het ongeval en het slachtoffer kunnen krijgen. Hiermee kunnen hulpdiensten zo snel mogelijk vinden en verzorgen.

 

CASTODIAN is de komende week te vinden in booth 10688 via de virtuele CES 2021.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.