Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Roidmi RS60 draadloze stofzuiger; moet Dyson zenuwachtig worden?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg compleet
  • Goede regelbare zuigkracht
  • Verlichting in zuigmond
  • Aktieve zuigmond
  • Snelle laadtijd
  • Lange accuduur
  • Zuigstatistieken in app

THE BAD

  • Vleugje Chinees in app
  • Kunststof alu look

Er komen steeds vaker goede producten uit China onder Chinees merk. De telefoons en drones kennen we al. Nu een nieuwe stofzuiger die wij een paar weken hebben getest. Moet technologie leider Dyson zich zorgen maken?

ROIDMI is in januari 2015 opgericht door investeerders Xiaomi, Shunwei en Haiquan Fund. ROIDMI is een onderneming die gespecialiseerd is in het ontwerp, de ontwikkeling en de fabricage van schoonmaakproducten. Hoofdinvesteerder Xiaomi is een Chinese techreus. Inmiddels ook in Europa bekend van de prima prijs/kwaliteit verhouding van hun producten. Roidmi is dus een relatief jong bedrijf, maar kan rekenen op een stevige ondersteuning van Xiaomi. Dat verklaart waarom alles bij de RS60 prima op orde is. Dit is het eerste product wat wij van Roidmi in onze handen hebben en de eerste indruk is ronduit indrukwekkend. Overigens is het relevant te weten dat Roidmi een kantoor in Nederland heeft in Hoevelaken. Dat is een teken dat het merk inzet op een strategie om hier ook echt op de markt te blijven. Een zeker gevoel in verband met garantie, retouren etc.

Uitpakken

In een compacte doos zit de draadloze stofzuiger. Alle onderdelen zitten in siliconen achtige zakjes verpakt. Super netjes en zoals wij dat van bijvoorbeeld DJI gewend zijn. De enige zorg die wij hebben is wat de milieubelasting is van al dit plastic. Maar eerlijk is eerlijk, alle onderdelen zijn prima verpakt. De doos in overweldigend compleet. Zo zit er in de doos een oplader inclusief magnetische wandbevestiging; een elektrisch opzetstuk; een opzetstuk met waterreservoir voor dweilen; twee borstels waaronder een speciale voor het verwijderen van haren van huisdieren; een opzetstuk voor matrassen en zelfs een opzetstuk voor het verzorgen van vachten. Het is onduidelijk of dat levende of dode exemplaren betreft… Natuurlijk zit er de stofzuiger; een buis met elektrische geleiding; een slang en zelfs losse filter is. Het enige wat merken vergeten als ze zoveel in een doos stoppen, om bijvoorbeeld een opbergdoos bij te sluiten. Nu weet je bij voorbaat dat al die onderdelen een eigen leven gaan leiden en bij een verhuizing je gegarandeerd onderdelen gaat missen. Tip dus aan Roidmi om een tas voor onderdelen bij te sluiten. Zelfs merken als Dyson, Philips en Bisell vergeten dit. Begrijpelijk omdat het om euros gaat in de verkoopprijs, maar het zou het geheel echt compleet en handig maken.

Installatie en gebruik

Het installeren van de RS60 is super eenvoudig. Onderdelen kunnen er maar op 1 manier opgezet worden. Binnen een paar minuten zijn we aan het zuigen. Dat hebben we echt anders meegemaakt. Een stickertje op de knoppen voor de bedieningsuitleg was handig geweest. Nu moesten we even kijken waar welke knop voor diende. Het led display licht fraai op. Omdat de stofzuiger met nagenoeg lege accu geleverd wordt in ver band met transport, moet de RS60 vrijwel direct aan de lader. Binnen een paar uur is de stofzuiger opgeladen. Het Oled display geeft klip en klaar de status van de accu weer. Erg fraai en duidelijk. Op de doos staat een aantal keer vermeld een app vermeld. Nou vragen wij ons af waarom je nu een app nodig hebt. Het lijkt meer in het belang van de fabrikant. Met een app komen ze meer van je te weten. Wil je dat wel? Enfin wij hebben de app gedownload. Daar zitten nog wel hier en daar Chinese tekstsporen in. Dat Mag Roidmi snel fixen. Als Europeaan wil je dat niet zien. De interface is Engelstalig en met iconen erg duidelijk. Je ziet de status van de accu; het gebruik en niet onbelangrijk; de status van het filter. In hoeverre dat een berekende status is of echt een gemeten status, is onduidelijk. Eigenlijk is de app wel aardig en geeft inderdaad een extra dimensie. Roidmi kan wel via de app eventueel een firmware update uitvoeren waardoor bijvoorbeeld de werkduur van een batterij verlengd wordt. Daarnaast heeft ROIDMI ook modellen zonder OLED-display en is de app de ideale manier om alle info bij de hand te hebben.

Stofzuigen met de Roidmi RS60 is werkelijk een superervaring. In eerste instantie lijkt het reservoir wat klein en voelt de stofzuiger wat zwaar aan. Maar snel verandert die eerste indruk in vertrouwen in een solide product wat handzaam is in gebruik. De special handgreep en de erg flexibele koppen, maken dat zuigen echt super comfortabel is en werkelijk haast overal komt. Door de buis gaat stroom naar het kopstuk. Daar draait de borstel actief en is er zelfs licht wanneer dat nodig is. Het licht gaat automatisch aan/uit.Dat is prima om de accu te sparen. Misschien een idee voor Roidmi om het aan/uit schakelen in de app ook mogelijk te maken. Bijvoorbeeld altijd aan/uit of automatisch. Natuurlijk gaat het om zuigen bij zo’n product en dat doet de RS60 beter dan menig draadloze stofzuiger die wij getest hebben. De accuduur is super en de snelle laadtijd in de praktijk is onmisbaar. Dan merk je dat bij het bedrijf en de resources veel kennis over accu’s aanwezig is. Super belangrijk bij een dergelijk product.

Tijdens het zuigen kan je schakelen tussen drie zuigkrachten. Het display geeft duidelijk aan in welke modus je zuigt. De zachtste stand is voldoende om lang grote ruimtes te zuigen. Wanneer je overgaat op een krachtiger stand, dan neemt het volume toe waarbij de RS60 in de krachtigste stand ongekend krachtig zuigt, maar ook veel geronk laat horen. Geen hoog goedkoop geluid, maar een erg laag diep geluid. Haast van een ouderwetse bommenwerper. Die stand ga je niet een kwartier lang gebruiken. Maar goed dat ie er op zit, wat je zuigt wel in 1 keer alles op.

Design

De RS60 oogt wat meer plastic dan op de plaatjes te zien is. Het kunststof is in aluminium look gespoten. Dat zie je van dichtbij als je de stofzuiger in de hand hebt. Verder zijn alle details erg goed ontworpen en fraai afgewerkt. Echt het als deel kunststof is het enige wat verraadt dat het om een product met Aziatische roots is. In Azie zie je deze afwerking op veel A-merk producten. In Europa zijn we een andere of hogere afwerking gewend. Bijvoorbeeld door andere materiaalkeuze of andere manier van dampen lakken. Het doet niets af aan de kwaliteit maar is werkelijk de enige reden waarom we de RS60 geen maximale score kunnen geven. De RS60 heeft overigens diverse designprijzen gewonnen waaronder de Duitse Red Dot en iF Design awards, maar ook een Gio en Japanse ontwerp prijs. Zulke labels krijg je niet zomaar, dan moet je echt kwaliteit leveren.

Conclusie

De Roidmi RS60 is een top stofzuiger voor de helft van de prijs van een vergelijkbare Dyson. Als Roidmi het service niveau kan leveren wat Dyson levert, dan mag Dyson zich zorgen maken. Want met de RS60 haal je een top design stofzuiger in huis en houd je honderden euro’s over. Misschien wel voor een nieuwe smartphone van Xiaomi 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.