Logo GadgetGear.nl
Knops Analogue Personal Volume Control oordopjes
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Knops; de volumeknop voor jouw oren

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Hoog draagcomfort
  • Uitstekende demping
  • Gemakkelijk te bedienen

THE BAD

  • De afwerking van de onderdelen mag echt met meer precisie
  • Je kunt er niet mee slapen

Wat zou het toch heerlijk kunnen zijn als je het contact met de buitenwereld ‘deels’ kunt uitschakelen. Gewoon het volume van de buitenwereld een stukje dempen, zonder het contact compleet te verliezen. Dat is het idee achter de bijzondere Knops die we vanuit Amazon LaunchPad ontvingen.

Koen, een van de initiatiefnemers van Knops: “Amazon Launchpad is een partij waar we vertrouwen in hebben. Bovendien hopen we door ons aan te sluiten bij deze omgeving ons bereik te vergroten en een stap dichter bij onze missie te komen: een wereld zonder trauma en stress voor het gehoor.”

De buitenwereld filteren

Het idee om de buitenwereld passief te filteren is niet helemaal nieuw. In 2015 mochten we al eens de DUBS Acoustic Filters van Dopler Labs testen. High-end oordopjes, ontwikkeld door een ontwerper bij Sonos, voor op concerten en tijdens het klussen. Helaas filterden die maar op één niveau en dat is waar de Knops het verschil moeten gaan maken. In 2017 lanceerden Nederlanders de Knops op Kickstarter en IndieGoGo. Ze haalden 800.000 op en nu staat het product ook in de schijnwerpers van Amazon Launchpad. Vanuit Amazon ontvingen we een sample voor deze test.

Knops verpakking

Unboxing

In de verpakking van de Knops vinden we de twee oordopjes, een beknopte handleiding, een reistasje en nog verschillende formaten eartips. Mooi compleet en in een luxe verpakking.

Knops uitgepakt

Design

Heb jij nog grootouders met een oude pick-up speler van hun ouders? Je weet wel, zo’n platenspeler met een enorme toeter op de naald? Het ontwerp van de Knops doet me meteen daaraan denken. De oordopjes die wij ontvangen zijn overigens wit met een metalen ring. Er is ook een matzwarte uitvoering.

Die matzwarte uitvoering is waarschijnlijk ook een stuk mooier dan de witte. Aan de binnenkant van de ‘toeter’ zit een cirkelvormig smeltnaadje Deze werpt een klein schaduwrandje waardoor je het idee hebt dat deze snel een beetje vervuilt. De zwarte zal geen last hebben van dit subtiele designfoutje. Dus als je, net als mij, oog voor detail hebt… kies zwart!

Aan de andere kant van de toeter zit de eartip. Standaard zit er een drielaags eartip op die erg goed isoleert. Als dat niet goed genoeg in de gehoorgang past, bijvoorbeeld omdat deze niet zo heel diep is, heeft Knops nog twee setjes eartips van schuim in het doosje zitten. Deze lijken sterk op de Comply eartips die veel bij high-end headsets zitten. Die gaan wat minder lang mee, maar isoleren goed en dragen heel prettig.

Het enige dat je echt niet kunt, is de Knops gebruiken om mee in slaap te vallen. Het is echt niet prettig om met een oor met een Knops erin, op een kussen te liggen. Dit is dus geen vakantieding.

Overigens is het smeltringetje in de toeter niet het enige stukje afwerking dat niet top is. In deze macro foto zie je dat er vrij veel plastic braampjes achterblijven op het design. Daar heb je met zwart al snel minder last van. Maar met het prijskaartje mag hier misschien gewoon net wat meer aandacht aan worden besteedt.

Knops Analogue Personal Volume Control oordopjes

Werking

De Knops zijn eigenlijk een vervanging voor de gehoorgang van jouw oor. Daarom willen ze die ook goed afsluiten met de eartips. De knops zelf leiden het geluid naar binnen. Daarom is het ook belangrijk om ze goed op het oor aan te sluiten. De reden dat dit belangrijk is, is zodat je een goed gevoel blijft houden voor de richting waaruit het geluid naar jouw oren toekomt.

De metalen ring om de knops mag je letterlijk als een volumeknop zien die het interne filter aanpast. Dit gaat in vier standen. In de lichtste stand filtert hij eigenlijk niet. In de tweede stand gaat er 10DB af. De derde stand is goed voor het filteren van 20DB en de vierde stand voor het filteren van 40DB. Je hoeft ze dus niet uit te doen om even geen filtering toe te passen. De manier waarop dit werkt is gemakkelijk en aangenaam.

Het effect is er ook zeker. De dopjes sluiten mij echt goed af voor de omgeving, en dat zonder enige vorm van elektronica. Je hoeft ze dus niet op te laden. Natuurlijk kon ik nu niet naar concerten toe om de Knops echt te testen, dus heb ik er een over-ear hoofdtelefoon op gezet en daarop het volume flink verhoogd. Daarbij merk ik dat de filtering zeer effectief is. Ook bij niet al te heftig klusgereedschap is het prima om de Knops als gehoorbescherming te gebruiken.

Arjan draagt de Knops
Vaak voel je niet dat het haakje achter het oor losschiet waardoor ze niet recht op de gehoorgang zitten

Conclusie Knops

In haar missie om analoge geluidsdemping te realiseren en zo het gehoor van mensen te beschermen, slaagt de Knops zeker. Hoewel ik er niet mee naar een echt concert kon (want: coronamaatregelen), heb ik met een hoofdtelefoon toch een redelijke test kunnen opzetten. Daar presteren de oordopjes echt prima. Het is vooral jammer dat ze veel te groot zijn om mee te slapen. Hierdoor beperkt het gebruik zich toch vooral tot concertbezoeken en wellicht een beetje klussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.